Glukoza u krvi

Dijabetes melitus je kronična bolest, odnosno ne može se uopće izliječiti, ali može se i mora kontrolirati! Treba se pridržavati pravilne prehrane, redovno vježbati ili samo hodanje, gimnastiku, ako je potrebno, uzimati lijekove, ali samo prema uputama liječnika.

Zvuči dobro, ali evo kako shvatiti pomaže li ovaj tretman? Je li sve ovo dovoljno? Ili možda naprotiv - pretjerani napori dovode do smanjenja glukoze u krvi ispod normalnog, ali nema simptoma.

Uostalom, kao što znate, dijabetes je opasan zbog strašnih komplikacija.

Da biste saznali da li stvarno kontrolirate dijabetes, trebalo bi da upotrebite vrlo jednostavan način - samo-praćenje šećera u krvi. Izvodi se pomoću uređaja s glukometrom i omogućava vam da saznate koja je razina šećera u krvi u određenom, određenom trenutku. Ali kada i kako to izmjeriti?

Mnogi pacijenti s dijabetesom smatraju da je mjerenje krvi suvišno, a mjerač trebate koristiti samo kad idete liječniku, on će vas pitati: "Izmjerite li šećer u krvi? Koji je danas bio šećer na prazan stomak? U drugo vrijeme?". A ostatak vremena možete stići - nema suvih usta, ne morate često na toalet, tako da znači "šećer je normalan."

Sjetite se samo kada vam je dijagnosticiran dijabetes, kako se to dogodilo? Jeste li prepoznali simptome i došli da sami donirate krv za šećer? Ili se to dogodilo slučajno?

Ili čak i nakon temeljitog pregleda i posebnog testa "skriveni šećer" - test s opterećenjem od 75 g glukoze? (vidi ovdje).

Ali, osjećate li se loše s šećerom u krvi na vrijeme, na primjer, 7,8-8,5 mmol / l? A to je već prilično krupni šećer, koji oštećuje krvne sudove, živce, oči i bubrege, poremećuje rad cijelog organizma.

Pomislite šta vam je važno? Vaše zdravlje, dobrobit i pun život?

Ako zaista želite naučiti kako sami upravljati dijabetesom, kako biste spriječili razvoj komplikacija, važno je započeti redovito pratiti šećer u krvi! I uopće nije da biste ponovo vidjeli dobru figuru i pomislili „znači da ne treba više mjeriti / piti tablete“ ili vidjeti loše i uzrujati se, odustati. Ne!

Pravilna kontrola šećera moći će vam puno reći o vašem tijelu - o tome kako ova ili ona hrana koju ste uzimali utječe na razinu glukoze u krvi, fizičku aktivnost - bilo da čisti čišćenje stana ili rad u vrtu ili bavljenje sportom u teretani, reći kako rade vaši lijekovi, možda - vrijedi ih promijeniti ili promijeniti režim / doziranje.

Pogledajmo koga, kada, koliko često i zašto treba mjeriti šećer u krvi.

Većina ljudi s dijabetesom tipa 2 mjeri razinu glukoze u krvi jedino ujutro prije doručka - na prazan stomak.

To je jednostavno prazan stomak označava samo mali period dana - 6-8 sati, koju spavate. A šta se događa u preostalih 16-18 sati?

Ako i dalje mjerite šećer u krvi prije spavanja i sljedećeg dana na prazan stomak, tada možete procijeniti mijenja li se nivo glukoze u krvi preko noćiako se promene, kako onda. Na primjer, uzimate metformin i / ili inzulin preko noći. Ako je šećer u krvi na glasu nešto viši nego navečer, tada su ti lijekovi ili njihova doza nedovoljni. Ako je naprotiv, razina glukoze u krvi niska ili pretjerano visoka, onda to može ukazivati ​​na dozu inzulina veću od potrebne.

Takođe možete izvršiti mjerenja i prije drugih obroka - prije ručka i prije večere. Ovo je posebno važno ako su vam nedavno propisani novi lijekovi za snižavanje šećera u krvi ili ako primate inzulinski tretman (i bazni i bolusni). Tako možete procijeniti kako se nivo glukoze u krvi mijenja tokom dana, kako utječe fizička aktivnost ili njeno odsustvo, grickalice tokom dana i tako dalje.

Veoma je važno procijeniti kako vaš gušterača djeluje kao odgovor na obrok. Učinite to vrlo jednostavno - koristite glukometrom prije i 2 sata nakon jela. Ako je rezultat "nakon" mnogo veći od rezultata "prije" - više od 3 mmol / l, tada je vrijedno razgovarati o tome sa svojim liječnikom. Možda je vrijedno ispraviti prehranu ili promijeniti terapiju lijekovima.

Kada je potrebno dodatno mjeriti nivo glukoze u krvi:

  • kada se osjećate loše - osjećate simptome visoke ili niske glukoze u krvi,
  • kada se razbolite, na primjer - imate visoku tjelesnu temperaturu,
  • pre vožnje automobilom,
  • prije, za vrijeme i nakon vježbanja. Ovo je posebno važno kada se tek počinjete baviti novim sportom za vas,
  • prije spavanja, posebno nakon konzumiranja alkohola (najbolje nakon 2-3 sata ili kasnije).

Naravno, mogli biste tvrditi da raditi toliko studija nije baš ugodno. Prvo, bolno, i drugo, prilično skupo. Da, i treba vremena.

Ali ne morate provesti 7-10 mjerenja dnevno. Ako se pridržavate prehrane ili primate tablete, tada možete vršiti mjerenja nekoliko puta sedmično, ali u različito doba dana. Ako su način prehrane, lijekovi promijenjeni, tada je u početku vrijedno mjeriti kako bi se procijenila djelotvornost i značaj promjena.

Ako primate liječenje bolusnim i bazalnim inzulinom (pogledajte odgovarajući odjeljak), tada je potrebno procijeniti razinu glukoze u krvi prije svakog obroka i prije spavanja.

Koji su ciljevi kontrole glukoze u krvi?

Individualni su za svakog i ovise o dobi, prisustvu i težini komplikacija dijabetesa.

U prosjeku su ciljne razine glikemije sljedeće:

  • na prazan stomak 3,9 - 7,0 mmol / l,
  • 2 sata nakon obroka i prije spavanja, do 9 - 10 mmol / L.

Učestalost kontrole glukoze tokom trudnoće različita je. Budući da povećana razina glukoze u krvi nepovoljno utječe na razvoj fetusa, njegov rast tijekom trudnoće izuzetno je važno zadržati njega pod strogom kontrolom!Potrebno je vršiti mjerenja prije jela, sat vremena poslije i prije spavanja, kao i uz loše zdravlje, simptome hipoglikemije. Ciljani nivo glukoze u krvi tokom trudnoće takođe se razlikuje (više informacija ..).

Korištenje dnevnika za samonadgledanje

Takav dnevnik može biti bilježnica posebno dizajnirana za to ili bilo koja bilježnica ili bilježnica koja je pogodna za vas. U dnevniku zapišite vrijeme mjerenja (možete navesti određeni broj, ali zgodnije je samo bilježiti „prije jela“, „nakon obroka“, „prije spavanja“, „nakon šetnje“.) U blizini možete označiti unos ovog ili onog lijeka, koliko jedinica inzulina unesete ako je uzmete, kakvu hranu jedete, ako vam treba previše vremena, onda zabilježite hranu koja bi mogla utjecati na razinu glukoze u krvi, na primjer, pojeli ste čokoladu, popili ste dvije čaše vina.

Korisno je zabilježiti i broj krvnog pritiska, težinu, fizičku aktivnost.

Takav će dnevnik postati nezamjenjiv pomoćnik za vas i vašeg ljekara! Lako će biti procijeniti kvalitetu liječenja s njim, a po potrebi prilagoditi terapiju.

Naravno, vrijedi razgovarati o tome što tačno trebate napisati u dnevnik sa svojim liječnikom.

Zapamtite da mnogo toga ovisi o vama! Doktor će vam reći o bolesti, propisati će vam lijekove, ali tada donosite odluku da kontrolišete li se trebate pridržavati dijeta, uzimati propisane lijekove i najvažnije, kada i koliko puta izmjeriti nivo glukoze u krvi.

Ne biste to trebali tretirati kao veliku dužnost, tugu odgovornosti koja vam je iznenada pala na ramena. Pogledajte drugačije - možete poboljšati zdravlje, vi možete utjecati na budućnost, sami ste svoj šef.

Baš je lijepo vidjeti dobru glukozu u krvi i znati da kontrolirate svoj dijabetes!

Pogledajte video: Kako se mjeri razina glukoze u kapilarnoj krvi? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar