Fizička aktivnost kod šećerne bolesti tipa 2: indikacije, kontraindikacije

Šta se događa u tijelu kada se krećemo?

Svako kretanje je zbog rada mišića. Tokom mišićnog rada glukoza služi kao energetski resurs. U određenoj količini glukoza se prethodno skladišti u mišićnim ćelijama u obliku glikogena i troši po potrebi. Kad se zalihe glikogena u ćelijama ponestanu, glukoza iz krvi počinje teći. U uslovima aktivnog rada ćelije postaju osetljivije na glukozu i potrebno je manje inzulina da bi glukoza ušla u njih. Kod zdrave osobe gušterača u ovom slučaju oslobađa manje inzulina, što sprečava prekomjerno smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Bolesniku s dijabetesom koji je na terapiji inzulinom ili lijekovima za snižavanje šećera, kako bi se spriječilo prekomjerno smanjenje glukoze u krvi, možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijekova ili dodatni unos lako probavljivih ugljikohidrata s hranom. Treba imati na umu da ako je pacijent imao umjerenu hiperglikemiju prije vježbanja, tada se može očekivati ​​pad razine glukoze u krvi na normalnu vrijednost. Ako je koncentracija glukoze bila normalna prije vježbanja, tada se može primijetiti hipoglikemijsko stanje. Obavezno se posavjetujte s liječnikom o tome koja vam je tjelesna aktivnost dopuštena i koja vam može naštetiti, pitajte ga da li odabrani sport zahtijeva korekciju prehrane ili terapije.

Koji se sportovi preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes?

Za pacijente sa dijabetesom prikazana je umjerena i dozirana tjelesna aktivnost, na primjer, planinarenje, igre sa loptom, badminton, gimnastika, plivanje, vožnja biciklom, klizanje na ledu i skijanje itd.

Ne preporučuju se ekstremni sportovi koji mogu biti opasni po život u slučaju hipoglikemije (na primjer, padobranstvo, planinarenje, ronjenje).

U pravilu se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da se bave sportom s rođacima ili prijateljima koji su upoznati s manifestacijama dijabetesa i znaju što učiniti ako pacijent ima stanje hipoglikemije.

Vežbajte samokontrolu

Intenzivna i neuobičajena fizička aktivnost zahtijeva određivanje koncentracije glukoze u krvi prije i nakon njih. Hiperglikemija, izlučivanje glukoze iz urina (glukozurija), a još više pojava acetona u urinu (acetonurija) tokom ili nakon vježbanja, ukazuju na nedostatak inzulina. Treba imati na umu da što je duže opterećenje, to je vjerojatnije da će doći do kasne hipoglikemije u roku od nekoliko sati nakon opterećenja.

Korekcija terapije

Pacijenti s dijabetesom različito reagiraju na sport. Stoga svaki pacijent, zajedno sa svojim lečenjem, mora razviti taktiku samokontrole i korekcije terapije u uslovima fizičke aktivnosti. Kada se bavite sportom, doza primenjenog inzulina mora se pažljivo prilagoditi da se spreče hipoglikemijska stanja ili dijabetička ketoacidoza.

Intenzivno kratkotrajno opterećenje u pravilu zahtjeva dodatni unos brzo probavljivih ugljikohidrata, dok dugo umjereno opterećenje zahtijeva dodatne doze inzulina i povećanje konzumacije miješane hrane.

Prednosti vježbanja

Vježba za dijabetes tipa 2 nužna je zbog specifičnosti pojave i tijeka ove bolesti. Uz to, proizvodnja inzulina se odvija normalno. Međutim, receptori koji se na njega vežu i dostavljaju glukozu ćelijama gube osjetljivost. Kao rezultat toga, u krvi se nakuplja velika količina glukoze koja ne ulazi u stanice, a inzulin, koji nije bio vezan za receptore.

Receptori insulina o kojima je riječ nalaze se u tkivima mnogih vrsta, ali ponajviše u masnom tkivu. Prekomjernim rastom ovog tkiva oni se oštećuju i uništavaju, postaju neučinkoviti. Zbog toga je veoma važno ne dopustiti njen rast.

Pored toga, nedostatak glukoznih ćelija i velika količina inzulina u krvi dovode do toga da pacijent ima gotovo stalan osjećaj gladi. Čak i u uvjetima prehrane niskokalorične hrane, vjerovatno je, u ovom slučaju, dobiti na kilogramu. Jer fizička vježba, pa čak i jednostavno hodanje s dijabetesom, mogu spasiti od pretilosti.

Kod prve vrste bolesti fizička aktivnost nije toliko efikasna. U ovom slučaju, inzulin prestaje da se proizvodi u tijelu kao rezultat uništenja beta ćelija autoimunim procesom. Dobivanje kilograma se ne opaža, često je naprotiv gubitak. Međutim, redovna fizička aktivnost može ubrzati pretvaranje glukoze u energiju i spriječiti je da se nagomila u tijelu i poveća njen sadržaj u krvi. Čak i uz lagano kršenje prehrane, fizička aktivnost može umanjiti negativan učinak toga.

Osim što direktno utječe na razinu šećera u krvi, fizička aktivnost kod dijabetesa tipa 1 i 2 pozitivno djeluje na cijelo tijelo i umanjuje posljedice i težinu komplikacija:

  1. Poboljšava se cirkulacija krvi, krvni sudovi dolaze u ton,
  2. Stopa razvoja angiopatije je smanjena,
  3. Stopa oštećenja živčanog sustava opada, neuropatija se razvija sporije.

Vježba za dijabetes je vrlo važna i neophodna, ali ne možete to nekontrolirano. Iako postoje uobičajeni setovi vežbi, oni su namenjeni osobama sa početnim ili srednjim stadijom dijabetesa, koje nisu pogoršane pratećim bolestima. U starosti je, uz prisustvo popratnih bolesti, teškog dijabetesa ili ozbiljnih komplikacija, potrebno konzultirati endokrinologa koji može razviti pojedinačni program. To isto može učiniti lekar vežbarske terapije.

Intenzitet opterećenja

Bez obzira na vrstu tijeka bolesti, važno je pravilno dozirati opterećenja, pravilno ih obavljati i pratiti stanje svog tijela. Ako se barem jedan od ovih faktora ne ispuni, vježbanje može nanijeti značajnu štetu organizmu. Naročito oprezni trebaju biti stariji i oni koji imaju puno popratnih bolesti.

Kada izvodite skup vježbi koje je propisao ljekar, najlakši način da kontrolirate svoje stanje je korištenje monitora za otkucaje srca. Pomaže u određivanju razine opterećenja i umanjiti ga ili povećati kad je to potrebno za veću učinkovitost vježbe.

Fizičko obrazovanje za dijabetes

Mislim da svi znaju glavne dividende za zdravlje organizma koje donose sistematski treningi:

  • veći nivo izdržljivosti
  • Izuzetno efikasna metoda samokontrole ljudske tjelesne mase
  • pad krvnog pritiska
  • rast snage

Uz to, kompetentno fizičko obrazovanje može donijeti i dodatne koristi tijelu dijabetičara. Kao primjer mogu se istaknuti da je tijelo u stanju postati osjetljivije na inzulin.

Zbog toga će biti potreban manji dio inzulina za dijabetičare da smanji koncentraciju glukoze. Osim toga, fizička aktivnost u obliku vježbi može značajno smanjiti šanse za srčane bolesti, normalizirati san.

Drugi, važan pozitivan argument, može se smatrati značajnim jačanjem stresa, emocionalne stabilnosti.

Redovito vježbanje može imati vrlo povoljan utjecaj na raspoloženje. Ne zaboravite na pojedinačni utjecaj tjelesne aktivnosti na smanjenje razine glukoze u krvi dijabetičara. Prije poduzimanja bilo kakve fizičke aktivnosti, za pacijenta će preduvjet biti konsultacija s liječnikom.

Dijabetes i sport

Najkorisnija bolest kod dijabetes melitusa je motorička aktivnost opetovanim ritmičkim pokretima, kada mišići ruku i nogu primaju identična opterećenja. Popis sportova koji ispunjavaju ove uvjete može sadržavati: hodanje, plivanje, jogging u laganom ritmu (jogging), biciklizam, veslanje.

Sistematskim provođenjem ovakvih predavanja visoki stepen važnosti dobiva. Pauza od samo nekoliko dana može značajno umanjiti pozitivan efekat vežbanja na organizam.

Pokušajte u početku da radite obično hodanje - izuzetno efikasna vežba za dijabetičare, jer vam donosi koristi, „radite“ sa 100% povratka, svaku jedinicu inzulina koju je telo proizvelo samostalno ili je dobilo spolja. Prednosti kontroliranog hodanja su nesporne: blagostanje, gubitak težine, osim toga, nema potrebe za kupnjom posebne opreme.

Popis fizičkih aktivnosti koje se mogu izvoditi vrlo je opsežan: šetnja, čišćenje stana, rad na ličnoj parceli, ples, svakodnevno penjanje stepenicama.

Navedene mjere su, kao i mnoge druge, potpuno prihvatljive izjednačiti sa umjerenom fizičkom aktivnošću.

Ne biste trebali žuriti sa ovim problemom, pa će najbolje, i najvažnije, postepeno povećanje razine vaše fizičke aktivnosti biti najbolja opcija. Na primjer, šetnja sa psom, nakon nekoliko dana, povećajte rutu, proširite područje hodanja.

Nema veze koja fizička aktivnost ako više volite održavati tjelesni tonus, morate provjeriti razinu glukoze. Štaviše, ovaj uvjet mora biti ispunjen, i prije početka nastave, i nakon završetka nastave. Ako fizička aktivnost traje dugo vremenski interval, mjerenja su dozvoljena čak i za vrijeme nastave. Mislim da ne bi bilo zabavno podsjetiti se da o bilo kakvim manipulacijama s nivoom opterećenja koje tijelo prima prethodno treba razgovarati s liječnikom.

Uticaj fizičke aktivnosti na nivo glukoze

Pri bilo kojoj fizičkoj aktivnosti u tijelu se odvija najrazličitiji fiziološki proces. Ostavimo se malo više o tački koja nas zanima. Prodire u krv iz hrane koju jedemo, glukoza ulazi u funkcionalne mišiće. Nadalje, ako je količina inzulina dovoljna, on se širi ćelijama, gdje se “izgori”. Nivo šećera u krvi se smanjuje, jetra ne može a da ne reaguje na ovu akciju. Zalihe glikogena u njemu počinju se razgrađivati ​​na glukozu i na taj način osiguravaju mišićima potrebnu prehranu, povećava se vrijednost šećera u krvi.

Kada se ne naruše osnove ljudskog zdravlja, gore opisani procesi su u potpunosti dosljedni. Međutim, tijelo dijabetičara može pružiti izuzetno neugodna "iznenađenja". Moguće su ozbiljne akutne komplikacije šećera. dijabetes:

- nagli porast nivoa šećera

- nagli pad šećera

- stvaranje ketonskih tela u krvi

Dosta je faktora koji mogu kod dijabetičara stvoriti takve probleme: početna (početna razina) glukoze, prisustvo inzulina, trajanje i što je najvažnije, intenzitet tjelesne aktivnosti.

Prevencija hipoglikemije

Vrijedi napomenuti da fizička aktivnost može donijeti značajne probleme s nekvalifikovanim pristupom ovom pitanju, pretjeranom upotrebom i potpunim nepoštovanjem tehnike izvršenja.

Prije nego što počne redovno vježbati, osoba s dijabetesom trebala bi točno odrediti koje vježbe su pogodne posebno za njegovo tijelo.

Naravno, samo endokrinolog može dati detaljniju preporuku. Pored toga, potrebno je izvršiti sistematsku analizu nivoa glukoze pre i posle vežbanja.

Možda će vam trebati povećavanje prehrane sastojaka ugljikohidrata. Kada tačno učiniti: prije ili nakon opterećenja, taj trenutak ovisit će o pojedinačnim karakteristikama metabolizma vašeg tijela.

Broj dodatnih injekcija inzulina trebao bi ovisiti o vrsti izvedene vježbe. Prije nego što išta poduzmete, toplo se preporučuje da se posavjetujete s liječnikom, morate shvatiti koja će vam fizička aktivnost biti korisna kao pacijentu s dijabetesom.

Evo nekoliko klasičnih preporuka na koje dijabetičari svakako trebaju obratiti pažnju prilikom vježbanja.

1. Visok stupanj važnosti su pokazatelji kao što su pravilnost, umjerenost u fizičkim vježbama. U toku tjedna treba održati najmanje 3 predavanja, od kojih svaka traje najmanje pola sata.

2. Povećanje opterećenja u kratkoročnom vremenskom intervalu povlači za sobom i potrošnju dodatnih ugljikohidrata, štoviše, brzo se apsorbira. Umjereno opterećenje u dužem vremenskom intervalu zahtijeva nove, dodatne doze inzulina i značajno povećanje potrošnje osnovnih sastojaka hranjivih sastojaka.

3. Kako se trajanje fizičke aktivnosti povećava, povećava se vjerojatnost nastanka odgođene hipoglikemije. Drugim riječima insulin počinje intenzivnije djelovati, samo nekoliko sati nakon fizičke aktivnosti. Komponenta rizika raste još brže, pod uslovom da tijelo prima opterećenje na svježem zraku.

4. Ako se očekuje da će opterećenje biti dugo, tada će biti moguće smanjiti dozu inzulina, čiji će najveći učinak doći nakon 2-3 sata nakon završetka opterećenja.

Pokušajte da naučite kako da osećate svoje telo. Bol tokom treninga jasan je pokazatelj da se ne razvija sve po planu. Nastala neugodnost jedan je od ključnih uslova za poduzimanje mjera za značajno smanjenje, ograničenje opterećenja. Dijabetičari bi trebali biti oprezni u vezi sa pojavom osnovnih simptoma koji mogu izazvati oštre fluktuacije (gore ili dolje) u nivou glukoze. Takvi znakovi su osjećaj neprestanog drhtanja, snažan osjećaj gladi, učestalo otkucaje srca (sa hipoglikemijom), pretjerano česti nagon za mokrenjem, stalni osjećaj žeđi. Svi ovi signali koje daje telo definitivni su pokazatelj momentalnom prekidu treninga.

5. Tjelesna aktivnost u obliku vježbi trebala bi služiti kao dobar dodatak zdravoj prehrani i ni na koji način ne bi trebala biti izgovor za nesistematičnu, neracionalnu prehranu.Nemojte maziti svoje tijelo sa nekoliko „stotina“ dodatnih kalorija, misleći da će trening pokriti sve. Ovo je gledište pogrešno, lako može u potpunosti precrtati sve pokušaje kontrole tjelesne težine.

6. Popis vježbi koje treba izvoditi mora se prilagoditi starosnoj kategoriji pacijenta. Ljudima vrlo naprednog doba ponekad se dogodi izuzetno beznačajan rast mišićnog opterećenja.

7. Vježbanje treba biti zabavno.

8. Ne prelazite pri obavljanju bilo kakve fizičke aktivnosti ako je razina glukoze izuzetno visoka (iznad 15 mmol / l), kao i u prisustvu ketona u urinu.

Zaključno, trebalo bi jasno napomenuti da za uspješnu kontrolu dijabetesa, posebno u odrasloj dobi, morate jasno znati koja fizička aktivnost prihvatljivo, uzimajte više sunčanja, plus strogo slijedite prehrambene preporuke koje vam je propisao ljekar.

Na vrijeme se pobrinite za svoje zdravlje.

Pogledajte video: Dijabetes, 14. novembar 2015. RTV Bor (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar