Švajcarska kuhinja: Rösti, Gzottus i vinska supa

Kakvu biste ukusnu juhu skuvali ako bi se napio uobičajeni tradicionalni repertoar za supu? Naravno, postoji puno rješenja i opcija, na primjer, možete kuhati švicarsku supu sa sirom po tradicionalnom receptu. Takvo neobično jelo u našim mjestima definitivno će razvedriti vaš uobičajeni jelovnik.

Treba napomenuti da je ova supa vrlo kalorična i pruža dugu sitost, pa je zato vrlo dobra za doručak ili ručak prije aktivne fizičke aktivnosti, planinskog ili skijaškog izleta ili samo odlazak u prirodu u svježem, ne vrućem vremenu.

Švicarska supa s vrhnjem, krutonima i krutonima

  • jaka mesna juha (najbolja govedina) - oko 1 litra,
  • prirodna mliječna krema - oko 200 ml (1 šolja),
  • tvrdi sir (u idealnom slučaju švicarskog porijekla, poput sorti Emmental, Gruyere, Shabziger i drugih ove vrste) - oko 150-200 g,
  • Klasični prirodni puter (i po mogućnosti domaći) bez dodataka - oko 20-30 g,
  • svježe zelje (peršun, ruzmarin, bosiljak i bez kopra),
  • sjemenke kumina i ako želite, korijander,
  • bijeli hljeb - 2 kriške,
  • mljeveni začini (paprika i crni biber, mogu biti klinčići, muškatni oraščić, šafran).

Mesnu juhu stavimo u lončić na vatru i odmah dodamo semenke kumine i korijandera. Čim juha lagano prokuha, odmah smanjite vatru na najslabije i, pokrivajući je poklopcem, pričekajte 8-19 minuta da sjemenke kumine i korijandera dodaju juhu specifičan ukus i aromu.

Kruh narežemo na sitne ili duguljaste kockice i osušimo ga na plehu za pečenje u rerni (to jest, napravimo krutone ili, jednostavnije, krekere, krutone). Sir naribajte na srednjoj ili velikoj rerni. Zeleno nasjeckajte zelje.

Posljednji trenutak ključanja luk ulijte u njega kremu i začinite muškatnim oraščićem i šafranom. U šalice ili tanjire za juhu rasporedite malo krutona i prelijte kipućim bujonom začinjenim kremom.

U svaku šalicu supe sipajte jedan dio naribanog sira. Sir (i zelje) možete poslužiti na zasebnom tanjiru - neka to rade sami. Pospite paprom (u idealnom slučaju - svježe mljevenim iz mlina). Po vrhu pospite zelenilom.

Uživajte u tradicionalnoj švicarskoj juhi od sira. Autentična švicarska pića poput šnicle, kirša, čaše Appenzeller Apelbittner ili švicarskih stolnih vina koja su vrlo zanimljiva dobro su poslužena kao aperitiv za ovako izvrsno jelo.

Krompir

Najčešća podjela švicarske gastronomije je imaginarna Roesti graben, „Krumpirov rov“ koji zemlju dijeli na ljubitelje krumpira (tj. Stanovnike njemačkog dijela Švicarske) i sve ostale.

Pri tome, naravno, nije toliko krompir, nego kulturni utjecaj susjednih naroda. Dakle, Nijemci su kuhinji stanovnika sjevernog dijela Švicarske dodali znatna jela s mesom, gljivama, kupusom. Švicarski susjedi s juga zemlje usadili su ljubav prema polenti, tjestenini i rižotu. Francuzi su obogatili kuhinju jenevskog jezera umacima i laganim ribljim jelima.

Svaka regija ove male zemlje, pa čak i svako selo, ponosna je na originalna jela i drevne recepte, čija se povijest često puni legendama.

Švicarski kuhari u pravilu potiču od regionalnih proizvoda, čak i pored toga što za takvu ovisnost morate dodatno platiti. Umjesto parmezana, primjerice, vjerojatnije će ih steći sbrinz(Sbrinz) - vrlo tvrd sir sa "cvetnim", pomalo slanim ukusom. Na bilo kojem seoskom i urbanom tržištu, najprije se prodaju specijalni poljoprivredni proizvodi, a potom ono što se uvozi iz susjednih zemalja - Francuske, Italije, Austrije, Njemačke, Španije.

Švicarska jela prate domaće vino. Ovde lokalni stanovnici takođe pokazuju patriotizam, preferirajući vina svog kraja. Gotovo svaki kanton ponosan je na svoje vinograde. Tradicionalno ih smatraju najboljom pratnjom lokalnih jela. Nažalost, švicarsko je vino praktički nepoznato u svijetu, jer ga sami Švicarci piju gotovo u potpunosti.

Od juhe do deserta

Juha u Švicarskoj je obvezna za ručak. U stara vremena, seljak ili pastir mogli su biti jedina vruća hrana dana!

Švicarske juhe su jednostavne i čvrste: dugo su se koristili oni proizvodi koji su bili pri ruci. Dakle, u kantonu Ticino na supu minestrone rajčica, riža, pasulj i ribani tvrdi sir (naravno, sbrinz!) busseku - uzgred, krompir, grašak i opet sir. U Graubündenu supe pripremale su se od ječmenog grožđa, u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima zemlje - s povrćem i divljim gljivama. A u Valu jedu neobičnu i, istovremeno, jednostavnu vinsku juhu: da biste je napravili, potrebno vam je bijelo fendansko vino (Fendant), voda, vrhnje i neki začini.

Takođe nezahvalno jelo gzottus(Gsottus), koji se pojavio u oblasti Goms u kantonu Valais (do danas se poslužuje samo ovdje). U zimskim mjesecima mještani su u glinenom loncu pirjali dimljenu šunku, salatu, govedinu i janjetinu (obično su to ostaci prethodnih večera), izmjenjujući ih s kruškama i lukom.

Još jedno tradicionalno jelo za ručak, prvotno također pastoralno jelo, je tanjir od sira i mesa. Naročito su poznati valezijska ploča(Walliser Platte). Evo nekoliko vrsta ukusnog suhog mesa i slanine, narezane na prozirne kriške, te domaći sirevi, sušena kobasica, kiseli krastavci i luk - jednom riječju, sve što je domaćica pripremila. Dakle, princip sastavljanja valencijenske ploče je jedan, ali postoji toliko mogućnosti i ukusa koliko ima porodica u kantonu Valais.

Jednako raznovrsno je još jedno popularno švicarsko jelo rösti(Roesti)tradicionalno se poslužuje za doručak. Osnova Röstije je krumpir s kukuruzom, koji se oguljuje, trlja na krupnu rernu i peče u obliku velike ravne pogače s obje strane do zlatne boje. Ovo je, da tako kažem, glavni recept. Potom slijedi igra mašte, lične sklonosti i, posljednje, ali ne najmanje bitno, asortiman proizvoda. U Bazelu se, na primjer, kuha rižoti s puno luka, u Tičinu s slaninom i ruzmarinom, u Appenzellu s tjesteninom od roga, slaninom i lokalnim začinjenim sirom Appenzeller, u zapadnoj Švicarskoj - slaninom, paradajzom, paprikom i sirom popularnim u cijeloj zemlji gruyere... Nema recepata. Kaže se da su u davnim vremenima Švicarski muškarci određivali kulinarske sposobnosti svojih budućih žena po načinu na koji su se kuhali Rösti.

Švicarska kuhinja je u Ženevskom jezeru lakša i raznovrsnija. Ovdje se jedu velike količine jezerske ribe, a supe se zamjenjuju salatama začinjenim biljnim uljem i sirćetom. Postala je posjetnica regije Ženevskog jezera fileti s breskvom(File de perches): Polovine breskve lagano pržite na maslacu i služite najčešće u limunovo-krem sosu s krompirom.

Klima švicarskih dolina (prije svega dolina Rhone) povoljna je za voćke: marelice, kruške, šljive, jabuke, trešnje. Voće i bobice, u kombinaciji s poznatom švicarskom čokoladom i odličnom svježom kremom, osnova su švicarske slastičarske umjetnosti. Pite sa voćnim punjenjem (prema sezoni), torta od šargarepe, čokoladni kolač ili mousse - sve aromatizirane popriličnom masnom kremom (Švicarci ih nazivaju „dvostruka krema“). Neki praznici, poput Dana svetog Nikole, peku se voćni hljeb(Glarner Fruchtebrot), za koju se koriste suhe jabuke, kruške, šljive, grožđice, orasi i jaka porcija jake trešnjeve tinkture. Ticino je posebno popularan torta od hleba(Torta di Panne). U cijeloj Švicarskoj jede se bezrez merengueizumio je, kako se vjeruje, u gradu Meiringen (u blizini njega, prema Conan Doyleu, vodila se borba između Sherlocka Holmesa i profesora Moriartyja - ali to je tako, usput).

I naravno - fondue!

Izgledu ovog jela, koje je postalo zaštitni znak švicarske kuhinje, dugujemo zimsku i seljačku pamet. Do kraja oštre švicarske zime, sječeći planinska sela iz vanjskog svijeta, u kantama je bilo još dosta suhog sira koji se mogao jesti samo u prerađenom obliku. Ali revnosna švicarska ljubavnica nikad neće izgubiti stari sir. Kako ostaci jučerašnje večere neće nestati - kuhani krumpir, kriške hljeba. Tako su Švicarci počeli provoditi duge večeri uranjajući kriške hljeba i krumpira u vruću mješavinu dvije ili tri sorte sira (u većini slučajeva ovo je grožđa iz planinskog područja na južnom dijelu Friburškog kantona plus lokalni sir), bijelo vino (chasselas, to je fendan, ili Johannisberg) i začine.

Trenutno gotovo svaka regija Švicarske nudi svoj originalni recept za fonde. Osim fondi s sirom, upoznat ćete bordo fondue(Fondue Bourguinonne): umjesto mješavine sira koristi kipuće ulje, a umjesto hljeba kriške govedine, koje se poslužuju i s umacima od povrća, kiseli krastavci i luk. Isprobajte tzv fondue na kineskom(Fondue chinoise): Tanko narezane kriške govedine, svinjetine, konjskog mesa ili ribe potapaju se u kipuću juhu i jedu sa umakom i povrćem. Fondue se tradicionalno pere bijelim švicarskim vinom.

Prvi recept za fondue koji nam je došao napisan je 1699. na njemačkom - zvao se „Kako kuhati sir u vinu“. Međutim, mnogo prije toga, Švicarci su jelo znali raclette(Raclette). Vjeruje se da je ime nastalo od francuskog reketa - struganje. Dno crta je ovo: velika glava sira (najčešće korištena aromatična topljiva reketa) topi se na otvorenoj vatri, a zatim se rastopljeni sir očisti s površine glave na tanjiru. Služi se, poput fondeve, s kuhanim krumpirom, kao i kiseli vijenac i biserni luk - jedu se na zalogaj.

Želite znati više o Švicarskoj? Gdje probati jela nacionalne kuhinje ili se pridružiti visokoj gastronomiji? Šta donijeti iz Švicarske? Koja su mjesta najbolja za šetnju u planinu i opuštanje s djecom? Koji su wellness programi u banji u Švajcarskoj?
O svemu tome i puno više pročitajte u autorskom vodiču Švicarska u ljeto serija Kroz oči očevidaca.

Anna Vorobyova

Živi u dalekom istočnom gradu na granici sa Kinom. Po zanimanju - istraživač. Po zanimanju - supruga i majka malog tomboja. Voli sve što je povezano s hranom: kuhati, dijeliti recepte, čitati kulinarske kritike, učiti historiju, poštovati tradicije, organizirati gastronomska putovanja i odnedavno se fotografirati!

Pripremite sve sastojke za supu. Grašak se može koristiti i smrznut i svjež. Luk svježeg graška. Operite zelje i povrće.

Zelena salata je bolje koristiti različite sorte. Odvojite grube stabljike sa njih, odrežite listove ili ih istrljajte rukama.

Krastavce narežite na pola prstena. Ogulite i sitno nasjeckajte luk. Sitno nasjeckajte peršin, kopar i list celera.

U loncu otopite puter, dodajte luk i pržite dok ne omekša na laganoj vatri.

Dodajte krastavac, bilje, grašak, listove salate, pomiješajte. Pospite brašnom, nadjev pokrijte poklopcem i kuhajte 3-4 minute, povremeno miješajući da ništa ne izgori.

Zgnječite kruh. U tavu dodajte juhu i mrvice kruha, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

U ovo vrijeme umutiti šlagom šlag.

Kad je juha gotova, sklonite je s vatre, otvorite poklopac, ohladite 2-3 minute, pire mikserom do homogene strukture. Dodajte žumance sa vrhnjem i opet tucite. Vratite tavu na vatru, stavite da prokuha, ali ne ključajte. Dodajte so i biber po ukusu, promiješajte.

Švicarska mršava supa spreman. Preporučujemo posluživanje odmah, uz tost ili krekere. Dobar apetit!

Sastojci

  • 85 gr zelenog graška
  • 150 gr salate
  • 100 gr krastavca
  • 80 gr luka
  • 5 gr peršuna
  • 5 gr kopra
  • 5 gr lišća celera
  • 50 gr putera
  • 1 kašika pšenično brašno
  • Biljni juha od 1 litre
  • 1 kriška belog hleba
  • 2 kom žumanjak
  • 65 ml vrhnja 10%
  • mljeveni crni biber
  • soli

Način kuhanja

Pripremite sve sastojke za supu. Grašak se može koristiti i smrznut i svjež. Luk svježeg graška. Operite zelje i povrće.

Zelena salata je bolje koristiti različite sorte. Odvojite grube stabljike sa njih, odrežite listove ili ih istrljajte rukama.

Krastavce narežite na pola prstena. Ogulite i sitno nasjeckajte luk. Sitno nasjeckajte peršin, kopar i list celera.

U loncu otopite puter, dodajte luk i pržite dok ne omekša na laganoj vatri.

Dodajte krastavac, bilje, grašak, listove salate, pomiješajte. Pospite brašnom, nadjev pokrijte poklopcem i kuhajte 3-4 minute, povremeno miješajući da ništa ne izgori.

Zgnječite kruh. U tavu dodajte juhu i mrvice kruha, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

U ovo vrijeme umutiti šlagom šlag.

Kad je juha gotova, sklonite je s vatre, otvorite poklopac, ohladite 2-3 minute, pire mikserom do homogene strukture. Dodajte žumance sa vrhnjem i opet tucite. Vratite tavu na vatru, stavite da prokuha, ali ne ključajte. Dodajte so i biber po ukusu, promiješajte.

Švicarska mršava supa spreman. Preporučujemo posluživanje odmah, uz tost ili krekere. Dobar apetit!

Ostavite Svoj Komentar