Dijabetes melitus i njegovo liječenje

Žvakaće gume bez šećera dobra su opcija za one koji gledaju svoju figuru ili boluju od dijabetesa. Reklame hvale ovaj proizvod, može li normalizirati acidobaznu ravnotežu u usnoj šupljini, boriti se protiv propadanja zuba i izbjeljivati ​​zube. No, je li to zaista tako?

Mnogi ljekari upozoravaju da žvakaća guma bez šećera i drugi proizvodi sa zaslađivačima, naprotiv, samo povećavaju rizik od karijesa.

Koliko su žvakaće gume za zdrave ljude i dijabetičare i mogu li se uopće koristiti, pitanja su koja se tiču ​​mnogih ljudi.

Od čega se proizvodi žvakaća guma bez šećera?

Žvakaće gume pojavile su se prije 170 godina. Izumio ga je izvjesni biznismen J. Curtis, a krajem XIX stoljeća postao je vrlo popularan proizvod na prostranstvima Amerike. Već tada bi se mogli naći svi mogući reklamni plakati o proizvodu koji sprečava kvarenje zuba. Još prije 30 godina u Sovjetskom Savezu su sa zavidom gledali na strane turiste koji žvaču žvakaće gume. Međutim, u proteklim decenijama, stekao je popularnost na ogromnom postsovjetskom prostoru.

Danas su mišljenja o korisnosti ovog proizvoda podijeljena. Ovo nije čudno, jer uglavnom proizvođači koji profitiraju s prodajom žvakaćih guma, a o zdravstvenim radnicima uglavnom se raspravlja.

U bilo kojoj žvakaćoj gumi, sa ili bez šećera, postoji osnova za žvakanje, koja se po pravilu sastoji od sintetičkih polimera. S vremena na vrijeme u proizvod se dodaju tvari dobivene od smole mekog drveta ili iz soka koji proizvodi drvo Sapodill. Obična žvakaća guma uključuje razne arome, konzervanse, dodatke za aromu i dodatke prehrani.

Ksilitol ili sorbitol dodaju se žvakaćim gumama bez šećera - zaslađivačima propisanima dijabetičarima i osobama koje pokušavaju smršavjeti. Gotovo sve žvakaće gume sadrže boje, poput titanijum bijele boje (E171), koje im daju atraktivan izgled. Ranije je E171 bio zabranjen u Rusiji, ali sada je dopušteno da se koristi čak i u proizvodnji raznih prehrambenih proizvoda.

Proučivši sastav proizvoda, možete ustanoviti da u njemu nema ništa prirodno. Kako žvakaća guma utiče na ljudsko tijelo?

Žvakaće gume: korist ili šteta?


Stručnjaci tvrde da upotreba gume za žvakanje oko pet minuta dnevno donosi samo koristi. Kada čovjek žvače, povećava se njegova salivacija. Ovaj postupak, pak, doprinosi obnovi zubne cakline i njenom čišćenju.

Uz to, mišići aparata za žvakanje dobivaju normalno opterećenje kao rezultat fizičkih, plastičnih i mehaničkih svojstava ovog proizvoda. Prilikom žvakanja žvakaće gume dobivaju masažu koja na neki način predstavlja preventivnu mjeru distrofične patologije tkiva koja okružuje zube, naziva se parodontalnom bolešću.

Povećavanjem sline, žvakaća guma zaustavlja simptome žgaravice nakon jela. Također, stalna opskrba pljuvačke čisti donji dio jednjaka.

Zanimljiva je činjenica da je posljednjih 15-20 godina u Sjedinjenim Državama, Japanu, Njemačkoj i nekim drugim zemljama počelo proizvoditi žvakaće gume za medicinske potrebe. Oni mogu uključivati ​​biljne ekstrakte, vitamine, površinski aktivne tvari, sredstva za remineralizaciju i izbjeljivače.

Međutim, ako se previše uprijete od gumenih žvakaćih guma, koristite ih nekoliko puta dnevno, samo će nanijeti štetu vašim zubima. Među negativne posljedice su:

  1. Povećana abrazija zubne cakline kod ljudi s prekomjerno razvijenim mišićima žvakastog aparata. Osim toga, zaslađivači koji se koriste umjesto šećera čine još veću štetu od običnih žvakaćih guma za saharozu.
  2. Pojava peptičke ulkusne bolesti i dijabetička gastropareza. Ako žvačete gumu duže od pet minuta, onda to izaziva oslobađanje želučanog soka na prazan stomak. Vremenom, klorovodična kiselina korodira njene zidove, što povlači za sobom pojavu takvih bolesti.
  3. Zamjena za šećer u žvakaćim gumama - sorbitol ima laksativni učinak, na što proizvođači upozoravaju na ambalaži.

Suplementi poput butilhidroksitolola (E321) i hlorofila (E140) mogu izazvati alergijske reakcije, a dodani slatki slatkiš može povećati krvni pritisak i smanjiti koncentraciju kalijuma u krvi.

Preporuke proizvoda


Pa kako koristiti žvakaću gumu tako da ona koristi samo osobi? Kao što je već spomenuto, dnevni unos ovog proizvoda ne smije prelaziti pet minuta.

Žvakaća guma koristi se nakon jela. Tako će osoba spriječiti pojavu gastritisa ili čir na želucu.

Međutim, u nekim je populacijama žvakaća guma općenito zabranjena. Među kategoričkim kontraindikacijama izdvaja se fenilketonurija - izuzetno rijetka genetska patologija povezana s nepravilnim metabolizmom.

Ova bolest se razvija kod jednog od deset miliona ljudi. Činjenica je da zaslađivač zamijenjen žvakom može pogoršati tok fenilketonurije. Relativne kontraindikacije uključuju:

  • upotreba proizvoda u neograničenim količinama,
  • djeca mlađa od četiri godine, malo dijete se može udaviti žvakaćom gumom, tako da njegovu upotrebu trebaju strogo kontrolirati roditelji,
  • parodontitis kod dijabetesa
  • prisutnost bolesti probavnog trakta, pacijentima koji pate od gastritisa ili peptičnog ulkusa dopušteno je korištenje žvakaće gume nakon obroka tokom pet minuta,
  • prisutnost patološki pokretnih zuba.

Trenutno na tržištu postoji puno žvakaćih guma, na primjer, Orbit, Dirol, Turbo i još mnogo toga. Međutim, ne samo naziv proizvoda trebao bi igrati ulogu u njegovom odabiru, već i sam sastav. Pacijent samostalno utvrđuje, odmjerivši sve prednosti i nedostatke, treba li mu ovaj pseudo-proizvod. Možda je bolje provesti nekoliko minuta četkanjem zuba nego žvakaćim gumama.

O dobrobiti i šteti žvakaće gume reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Žvakaće gume bez šećera pojačavaju SC?

Mia Wallace "21. jun 2010. 22:19

Žao mi je ako je pitanje glupo, ali on me stvarno zabrinjava. Prema riječi "žvakaća guma" već sam je pretražio
Pitanje je: povećava li SC? Neka vrsta je šećera. ALI! Na njemu, posebno, na Dirolu, piše - 62 g na 100 g, njihovom šećeru - 0 g. Ali, postoje ugljeni hidrati! Odakle su? Što pitam? Čini mi se da to pojačava. Ili je moja pozadina pogrešna. To je već par puta - provjeravam pozadinu, ne jedem neko vrijeme, žvačem žvaku, ali SK raste! Pa, smetalo mi je. Pozadina ne provjerava
Hvala unaprijed!

PS Razjasnit ću - 22,00 CK 9,8, - 3 kašike žvakaće gume - 23,10 CK 12,7. Pa razmisli sad. I ovo nije prvi put, ne bih ovdje tražio

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar