Glukometar bez test traka: pregled, karakteristike, vrste i recenzije

Osobe koje imaju dijabetes melitus moraju redovno provjeravati glukozu u krvi i održavati svoju prihvatljivu vrijednost. Pomoću posebnog uređaja možete analizirati kod kuće. Posljednjih godina posebno su popularni glukometri bez test traka. U članku razmatramo najpopularnije modele uređaja, njihovu cijenu i recenzije.

Invazivni mjerači glukoze u krvi rade analizom krvi nanesene na test traku. Možete ih kupiti u svakoj ljekarni. Ako testne trake nisu pri ruci, analiza nije moguća. Elektronski uređaji najnovije generacije omogućuju mjerenje razine šećera bez ikakvih neugodnih senzacija tokom punkcije i rizika od infekcije.

Uz to, uređaj daje najtačnija očitanja i smatra se najisplativijim modelom za kupnju. U nastavku razmatramo koji su glukometri bez test traka, cijenu i recenzije kupaca.

Princip rada

Uređaj što prije utvrđuje šećer u krvi analizom stanja žila. Kao dodatna opcija glukometra bez test traka za kućnu upotrebu može se integrirati funkcija mjerenja pacijentovog krvnog pritiska.

Glukoza je moćan izvor energije. Nastaje tokom probave hrane i ima direktan utjecaj na hematopoetski sistem. S oštećenom funkcijom gušterače, mijenja se količina sintetiziranog inzulina, što rezultira nivoom glukoze u krvi. Zauzvrat, to dovodi do promjene vaskularnog tonusa.

Glukoza u krvi mjeri se mjeračem glukoze u krvi mjerenjem tlaka s jedne i s druge strane. Postoje i drugi modeli koji vam omogućavaju da napravite analizu bez upotrebe test trake. Najnoviji američki događaji određuju nivo šećera prema stanju kože pacijenta. Postoje invazivni modeli glukometra koji samostalno vrše uzorkovanje krvi bez upotrebe test trake.

Prednosti i nedostaci

Pri kupnji tradicionalnog glukometra prije svega trebate obratiti pažnju na kvalitetu izrade uređaja i ne zaboravite koliko će koštati korištenje. Ovdje se ne radi samo o zamjeni baterija, već i o redovitoj kupovini test traka, čiji će troškovi s vremenom premašiti troškove samog uređaja.

Ova činjenica objašnjava ekstremnu potražnju za glukometrima bez test traka širom svijeta. Precizno određuju vrijednost šećera u krvi. Višenamjenski modeli omogućuju vam mjerenje krvnog pritiska, otkucaja srca i obavljanje drugih testova.

Možete istaknuti sljedeće prednosti razmatranih modela glukometra bez test traka:

  • pristupačne većini pacijenata
  • tačnost merenja
  • mogućnost za provođenje istraživanja što je prije moguće,
  • bezbolno određivanje nivoa šećera,
  • mogućnost duže upotrebe testnih kaseta,
  • nema potrebe da stalno kupujete zalihe
  • širok raspon modela u bilo kojoj ljekarni,
  • kompaktne veličine, pokretljivost.

Uređaji bez test traka u funkcionalnosti nisu lošiji od invazivnih uređaja. Neki kupci smatraju glavnim nedostatkom cijene ovih modela. U obranu nove generacije uređaja, vrijedi reći da neki invazivni glukometri također imaju visoku cijenu.

Glukometar bez upotrebe test traka „Omelon A-1“ je aparat ruske proizvodnje. Princip funkcioniranja zasnovan je na mjerenju krvnog pritiska, pulsa i vaskularnog statusa. Pokazatelji se uzimaju s obje ruke, a zatim uređaj obrađuje primljene podatke i prikazuje ih.

U usporedbi s uobičajenim tonometrom, uređaj je opremljen snažnim procesorom i senzorom tlaka, zbog čega se očitanja računaju s maksimalnom preciznošću.

Kalibracija se izračunava metodom Somogy-Nelson, gdje se razina od 3,2 do 5,5 mmol / litra smatra normom. Uređaj je prikladan za analizu vrijednosti glukoze i kod zdravih i kod dijabetičara.

Optimalno vrijeme za ispitivanje je ujutro na prazan stomak ili 2 sata nakon obroka. Prije analize morate sjesti ili leći, opustiti se nekoliko minuta. Određivanje rezultata analizatora prilično je jednostavno, samo je potrebno pažljivo pročitati upute za upotrebu.

Trošak uređaja varira od 6 do 7 hiljada rubalja.

Gluco Track DF-F

Glukometar bez test traka Gluco Track DF-F je proizveden od strane Integrity Applications. Izgleda kao mala kapsula spojena s dodatnim minijaturnim uređajem opremljenim zaslonom. Čitač je sposoban za obradu podataka od tri pacijenta odjednom, pod uvjetom da svaki ima svoj vlastiti isječak. USB priključak služi za punjenje. Pored toga, putem njega možete prenijeti podatke na računalni uređaj.

Kapsula je pričvršćena na uhu i prenosi podatke na displej. Međutim, značajan minus takvog sustava je potreba da se kopča zamijeni jednom u šest mjeseci i mjesečno kalibrira uređaj.

Cijena uređaja je oko 2.000 dolara. Gotovo je nemoguće kupiti glukometar u Rusiji.

Accu-Chek Mobile

Ovaj model glukometra bez test traka dostupan je od tvrtke Roche Diagnostics. Ovaj uređaj djeluje na principu invazivnog djelovanja. Za razliku od starijih modela, ne trebaju mu test trake, uzorkovanje krvi vrši se punkcijom prsta. U uređaj se ubacuje kaseta sa 50 traka, što vam omogućava da napravite 50 studija.

Analizator je opremljen ne samo uloškom, već i ugrađenim probijačem s lancetama i posebnim rotacijskim mehanizmom. Zahvaljujući ovom uređaju probijanje se vrši što je brže i bezbolnije.

Vrijedno je napomenuti njegovu kompaktnost i lakoću (samo 130 grama), što će vam omogućiti da uređaj nosite sa sobom i nosite ga na duga putovanja. Accu-Chek Mobile glucometer sposoban je za pohranu dvije tisuće mjerenja u memoriju. Na osnovu rezultata on može izračunati prosjek za sedmicu, jedan ili nekoliko mjeseci.

Uređaj dolazi s USB kabelom koji vam omogućuje prijenos i pohranu podataka na računalni uređaj. U istu je svrhu u uređaj ugrađen infracrveni port.

Cijena uređaja je oko 4.000 rubalja.

Simfonija tCGM

"Symphony" tCGM - glukometri bez test traka za višekratnu upotrebu. Princip djelovanja uključuje neinvazivnu metodu istraživanja. Sustav vam omogućuje da odredite vrijednost razine šećera na transdermalni način. Jednostavno rečeno, analiza se provodi ispitivanjem kože bez uzimanja uzorka krvi.

Za ispravnu instalaciju senzora i prikupljanje tačnih informacija, površina kože se tretira posebnim uređajem - „Prelude“ (Prelude SkinPrep Sistem). On čini najtanji presjek iz gornjeg keratiniziranog sloja epiderme, jednak približno 0,01 mm, zbog čega se toplinska provodljivost kože znatno povećava.

Na tretirano područje tijela povezan je senzor, koji analizira međućelijsku tekućinu i određuje indeks šećera u krvi. Svakih 20 minuta uređaj pregledava potkožnu masnoću, skladišti glukozu u krvi i šalje je na pacijentov mobilni uređaj.

Prije nekoliko godina u Americi je provedeno veliko znanstveno istraživanje uređaja zbog kojeg je otkrivena njegova učinkovitost kao analizator razine šećera u krvi. Kao dodatne prednosti navodi se njegova sigurnost, odsutnost iritacije na koži nakon nanošenja, i što je najvažnije - pokazatelj tačnosti od 94,4%. Na osnovu toga donesena je odluka o mogućnosti korištenja brojila na svakih 15 minuta.

Ovaj uređaj trenutno nije dostupan u prodaji u Rusiji.

Glukometri bez test traka novi su u pomaganju ljudima koji imaju dijabetes. Unatoč godišnjem ažuriranju zastarjelih modela i proizvodnji novih visokih tehnologija, većina ljudi s ovom patologijom smatraju invazivne uređaje preciznijima.

Recenzije neinvazivnih analizatora su najkontroverznije. Neki tvrde da takve uređaje ne treba trošiti. Drugi pokušavaju ići u korak s vremenom i vjeruju da medicina ne miruje, a njena najnovija dostignuća treba provesti u praksi. U svakom slučaju, prije kupovine, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, proučiti sve prednosti i nedostatke te doći do svoje osobne odluke.

Pogledajte video: PRIZMA KRAGUJEVAC gluco sure (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar