Kršenje endokrinog pankreasa

Istraga endokrinih funkcija pankreasa treba obavljati u svim slučajevima, kada se pretpostavlja neke od svojih bolesti. Studija se sastoji u analizi urina za šećer i utvrđivanju nivoa glukoze u krvi. Smanjenje ili potpuni prekid proizvodnje insulina dovodi do smanjenja glikogena u jetri i do smanjenja apsorpcije glukoze u telesnim ćelijama. Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi (hiperglikemija) i počne da se razdvoje urina (glikozuriju). Međutim, javljaju duboke azota i poremećaji metabolizma lipida, što je rezultiralo u krvi može akumulirati proizvoda nepotpune masti cijepanje (aceton, acetoacetic i P-Hydroxybutyric kiselina). To dovodi do acidoze, praćene teškim poremećajima u cijelom tijelu.

Ovi poremećaji metabolizma su karakteristični simptomi šećerne bolesti zbog nedovoljne proizvodnje inzulina u Langerhansovim otočićima.

Međutim, u drugim akutnih i hroničnih bolesti pankreasa (akutni nekroze, apscesa, akutnog i hroničnog pankreatitisa, itd) Javiti se, iako rijetko, glikozurijom i hiperglikemije, što ukazuje na kršenje endokrinog pankreasa funkcija.

S blagim stupnjem oštećenja ove funkcije, glukozurija možda ne postoji, ali može se pojaviti nakon uzimanja na testu 100 g šećera (tzv. Alimentarna glukozurija). Slično tome, nivo šećera u krvi može biti normalno uz blagi kršenje funkcije endokrinog pankreasa. U ovom drugom slučaju, kršenje je otkriven prilikom prijema tzv kriva šećera nakon primjene istražiti 50-100 g šećera posta. Kao što je rečeno, zdrave osobe je povećan jer je to nivo šećera u krvi vraća se u originalnoj slici. Kada funkcionišu neuspjeh endokrinog pankreasa dobiveni tzv dijabetičar kriva tipa šećer, karakterišu, prvo, znatno veća od normalne razine šećera u krvi raste, a kao drugo, kasnije se vratite u početni cifru.

Dijabetička vrsta šećerne krivulje može se, naravno, smatrati dokazom oslabljene intracekretorne funkcije gušterače samo ako je isključena oštećena funkcija jetre koja regulira metabolizam ugljikohidrata.

Kršenje egzokrine gušterače se određuje ispitivanjem duodenuma sadržaja, krv, urin i izmet.

Studija duodenuma sadržaja je kvantifikacije ga u pankreasa enzima.

Za dobivanje dvanaestopalačnog sadržaja koristite tanku (duodenalnu) sondu ili dvostruku sondu, od kojih jedna rupa treba biti u želucu, a druga u dvanaesniku. Ova sonda omogućava istodobno ispumpavanje sadržaja želuca i dvanaestopalačnog creva i omogućava ograničavanje dodavanja želudačnog soka u dvanaestopalačni kanal. Uz pomoć senziranja oslobađa se takozvani "spontani sok", koji se oslobađa bez stimulansa sekreta, i sok, koji se oslobađa nakon unošenja različitih nadraživača sekreta gušterače. Kao iritanti se koriste: solna kiselina, eter, sekrein. 30 ml 0,5% tople otopine HCL ubrizgava se kroz sondu jednom (prema B. I. Holstein) ili na svakih 20–30 minuta u malim obrocima tokom 2-3 sata (prema E. B. Zakrzhevsky). Eter se uvodi putem sonde u količini od 2-3 ml (prema Kaču). Najbolji fiziološki stimulator izlučivanja gušterače je sekrein koji se daje intravenski brzinom od 1 jedinice na 1 kg tjelesne težine (neaktivan je ako se daje putem sonde). Uz frakciono davanje klorovodične kiseline, kao i intravenskom primenom sekreta, dvanaestopalačni sadržaj uzima se svakih 10-20 minuta tokom 1,5-2 sata.

Nakon završetka studije, uz uporabu sekreta, pankreosimin (1,5 jedinica na 1 kg tjelesne težine) ponekad se daje intravenski, što potiče funkciju enzima koji stvara gušteraču (sekrein povećava izlučivanje funkcije enzima), a dvanaesnik se sakuplja još 1 sat svakih 10-20 minuta.

Kao iritanti pankreasne sekrecije ponekad se koriste i mlijeko, masti, uroholil, inzulin itd.

U sabranim porcijama soka prije unošenja stimulansa i pri svakom narednom ubrizgavanju određuje se volumen, fizička svojstva, enzimska aktivnost i karbonatna alkalnost.

Iz enzima gušterače u sadržaju dvanaestopalačnog creva određuju se: dijastaza (amilaza), lipaza i tripsin. Metode studija duodenuma sadržaja o sadržaju enzima dat je u posebnim vodičima za biohemijske metode istraživanja.

Kod bolesti gušterače dolazi do promjena fizičkih svojstava soka gušterače, aktivnosti njegovih enzima i promjena karbonatne alkalnosti dvanaestopalačnog sadržaja.

Od velike važnosti za dijagnozu oslabljene propusnosti ili potpune blokade duktusa Wirsungianus je kvantifikacija dijastaza u krvi i urinu. Sa potpunom ili djelomičnom opstrukcijom izlučnog kanala gušterače, protok pankreasnog soka u dvanaesnik je otežan ili potpuno zaustavljen. Kao rezultat toga, enzimi pankreasnog soka se apsorbiraju u krv, slično kao i bilirubin koji se žuči apsorbira u krv tokom blokade d. holedohus. Akumulacija preko enzima u krvi dovodi do prekomjerne oslobađanje urina. Obično ograničena na određivanje dijastaze u urinu.

Lokacija i struktura gušterače

Gušterača je lokalizirana u trbušnoj regiji, nalazi se iza želuca, susjedna je dvanaesniku 12 na nivou gornjih kralježaka donjeg dijela leđa. Projekcija na trbušnog zida nalazi se na 5-10 cm iznad pupka. Organ karakteriše cjevaste strukture sastoji se od tri segmenta - glavu, tijelo i rep.

Tijelo glava se nalazi u području savijanja 12 ulkusne, ovo drugo tijelo uključuje glavu u obliku potkovice. Tijelo je odvojena groove, na kojem kapiju Beču u organizmu.

Kupovine žlijezda krv nastaje kroz arterije, biološkog odliv fluid nosi vrat venu.

Značajke tjelesne strukture gušterače:

  • Telo je podijeljena na nekoliko dijelova - prednji, donji i natrag u sličnoj situaciji, izolovana regije.
  • Prednji dio je u kontaktu sa želucem zidovima.
  • Stražnji dio je uz trbušnu aortu i kralježnicu, kroz nju prolaze krvne žile slezene.
  • Donji deo nalazi se ispod korijena poprečnog debelog creva.

Rep gušterače doseže kapiju slezine i usmjeren je prema gore i dolje. Struktura unutrašnjeg organa sastoji se od dvije vrste tkiva koje obavljaju vanjsku i unutarnju funkciju. Osnovnu tkaninu - mali segmenti koji su odvojeni jedni od drugih putem slojeva vezivnog tkiva.

Svaki lobusa ima svoje kanale za izlaz. Oni su međusobno povezani, čime se formira zajednička izlučivanje kanal, koji se proteže oko tijela. Na desnoj ivici glave, ona se otvara u duodenumu 12, je povezan sa žučnih puteva. Ovako tajna pankreasa ulazi u creva.

Između režnjeva lokalizirane su skupine ćelija koje se nazivaju Langerhansovi otočići. Oni nemaju izlaz kanala, međutim, imaju krvne sudove mreže, koja omogućuje da odmah izaberete inzulin i glukagon u krvi.

Kako je regulirana žlijezda?

Regulaciju pankreasa lučenja pojavljuje slojevit proces. Veliki utjecaj na ćeliju funkcionalne aktivnosti, koje su u stanju da luči željenog enzim ima stanje centralnog nervnog sistema.

Studije pokazuju da je vrstu hrane, miris hrane ili samo spominjanje dovodi do naglog porasta aktivnosti pankreasa. Ovaj efekat se bazira na rad vegetativnog dijela nervnog sistema.

Parasimpatička podjela nervnog sistema kroz vagusni živac povećava aktivnost unutarnjeg organa. U ovom slučaju, simpatički sistem je usmjeren na smanjenje.

U regulaciji aktivnosti organa veliko značenje pridaje se svojstvima želučanog soka. Ako se njegova kiselost u stomaku poveća, opaža se njegovo mehaničko istezanje, to dovodi do pojačanog lučenja gušterače.

Istovremeno, mehaničko istezanje dvanaestopalačnog crijeva i povećanje kiselosti u njegovom lumenu dovode do razvoja tvari koje stimuliraju gušteraču. Ove supstance su:

Žlezdani sistemi u tijelu ne samo da mogu potaknuti, već i inhibirati njegov rad. Ovaj utjecaj je pod utjecajem simpatičkog nervnog sistema i hormona - glukagon, somatostatin.

Željeza može podesiti na dnevnom meniju. Ako u hrani prevladavaju ugljikohidrati, tada sintetizirana tajna sadrži uglavnom amilazu, ukoliko u hrani ima više proteinskih tvari, stvara se tripsin, a lipaza se stvara na pozadini samo masne hrane.

Funkcije organa za probavu

Egzokrine aktivnost pankreasa uključuje proizvodnju pankreasa soka. Noću se sintetizira 500-1000 istih ml. Sastoji se od enzima jedinjenja, soli i obične vode.

Enzimi koji se sintetišu kroz žlijezdu nazivaju se proencimi. Proizvode se u neaktivnom obliku. Kad hrana uđe u dvanaesnik, počinju se lučiti hormoni, preko kojih se aktiviraju biohemijski lanci u tijelu, što dovodi do aktiviranja enzima.

Snažan stimulans je solna kiselina, koja prilikom ulaska u crijeva pospješuje izlučivanje sekreina i pankreosimina - utiču na sintezu enzima:

  • Amilaze pruža slom ugljenih hidrata.
  • Tripsina je uključena u probavu proteina, koja nastaje u želucu.
  • Lipaza pomaže razbiti masti, koje su već pogođene žuči dobili od žučne kese.

Također gušterače sok sadrži u svom sastavu mineralnih materija u obliku soli kiselina koje doprinose alkalnu reakciju. Ovo je potrebno kako bi se izravnali kiseli sastojci hrane koji su stigli iz želuca i stvorili povoljno okruženje za apsorpciju ugljikohidrata.

Endokrine funkcije organa u tijelu daje izbor hormona, kao što su inzulin i glukagon. Oni se proizvode ćelije grupe smenjuju između kriške nemaju kanale - otočića Langerhansovih. Hormonske funkcije:

  1. Oslobađanje inzulina posmatra iz beta ćelija. Ovaj hormon je odgovoran za regulaciju ugljikohidrata i masti procese tijela. Pod uticajem glukoze komponenta prodire u tkiva i ćelija, čime se smanjuje koncentracija šećera.
  2. Glukagon se proizvodi alfa ćelija. Ukratko, hormon je antagonist inzulina, odnosno usmjeren je na povećanje sadržaja šećera u ljudskom tijelu. Takođe, alfa-ćelije su uključeni u sintezu lipokaina koji sprečava masne jetre.

Lučenje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde također regulirano koncentracije šećera. Na pozadini hipoglikemijskog stanja (niska glukoza) opaža se refleksna proizvodnja adrenalina, što doprinosi povećanju sadržaja šećera.

Gušterača je u uskoj vezi s ostatkom probavnog sustava. Svako kršenje ili njegovog kvara negativno utjecati na cijeli proces probave.

Kliničke manifestacije nedostatka enzima pankreasa

Uznemiren proizvodnja enzima, smanjujući njihovu funkcionalnost i deficita - posljedica hroničnog oblika pankreatitisa. Bolest je praćena postepenim promjenama u žlezdanog tkivo, tako da je zamijenjen vezivnog tkiva.

Postoji mnogo uzroka za pankreatitis. Međutim, većina patološkog procesa u organizmu uzrokovan pretjerano konzumiranje alkoholnih pića. Između ostalih etiologija, razlikuju se loša prehrana, prateće bolesti (holecistitis), zarazne bolesti i upotreba određenih lijekova.

Nedostatak tripsina, amilaza i lipaza rezultate u ozbiljan kvar na proces varenja.

Uobičajeni simptomi neuspjeha u radu pankreasa:

  • Bol sindrom u lijevi gornji kvadrant trbuha na tom području, koji se često razvija nakon obroka. Ponekad se bol nije povezana s hranom.
  • Smanjen ili potpun gubitak apetita.
  • Probavni poremećaji kao što su mučnina, proljev, ponovio povraćanje.
  • Tutnjali u trbuhu, nadutost.
  • Promijeniti boju i konzistenciju stolice.

Jačina i intenzitet kliničkih manifestacija određuju se stepenom oštećenja. Zbog lošeg varenja postoji manjak hranjivih tvari, au nekim poremećajima slike metaboličkih procesa dovodi do drugih patologija -. Bol u krstima, osteoartritis, aterosklerozu krvnih sudova.

Ako se otkrije nedostatak lipaze, znakovi su sljedeći:

  1. Stolice je prisutan prisustvo višak masnoće.
  2. Liquid kalorija narandžaste ili žute.
  3. Masne stolice.

U nekim se slučajevima izlučuje samo tekuća masnoća bez izmeta. Ako amilaza nije dovoljna, pacijent je netolerantan na hranu obogaćenu monosaharidima i disaharidima. Takođe postoji tekuća tablica, nedovoljna apsorpcija komponenata u tankom crijevu koja je praćena stalnom dijarejom, gubitkom težine.

Uz nedostatak tripsina vidljiva je umjerena ili jaka kreatorrhea - u izmetu se otkriva visoki sadržaj dušika i mišićnih vlakana. Za stolicu je karakterističan fetilan miris, nije isključena pojava anemije.

Pošto je razbijena mehanizam rascjep proizvoda, čak i ako vlast je pojačan u bolesnika smanjenu težinu dijagnosticiran manjak vitamina i minerala, preterano isušivanje kože, krhkih noktiju ploče, kose.

Na niskim formulacija enzim žlezde preporučeni tretman izmjene. Ali suština biljnog porijekla ne može u potpunosti nadoknaditi neuspjeh egzokrine organa.

Kako se liječi željezo?

Liječenje nastaje zbog specifičnih bolesti. Akutni napad na pozadini specificiranih i neodređenih uzroka liječi se postom. Jer pomaže da se smanji proizvodnju sokova, kao rezultat toga, otpušten interni organa.

Tipično, pacijenti s pankreatitisom na testu lako mogu tolerirati, jer se njihovo opće dobro značajno pogoršava, postoji stalni sindrom boli. Dozvoljeno je piti mineralnu vodu bez plina ili slabo koncentriranu juhu divlje ruže.

Glavni cilj liječenja akutne bolesti - za sprečavanje komplikacija i njegovih preporod u spor proces. Tablete se preporučuju za bol i enzimskih lijekova koji pomažu da se smanji lučenje enzima.

U početku se oni uvode u ljudsko tijelo putem vena. Kada se otkrije pacijenta poboljšanje zdravlja, onda on može uzimati lijekove u obliku tableta. Kako bi se smanjila bol u fazi akutnog se može primijeniti na prostatu toplije leda.

Pripreme za liječenje raka gušterače:

  • Antispazmodija za ublažavanje bolova. Medicinskih stručnjaka propisuje većina Papaverine, bez silosa, Drotaverinum.Ako je bol umjerena, koristi se Ibuprofen. Posljednji lijek istovremeno ima anti-upalna i analgetska svojstva.
  • Antacid lijekova pomoći u ublažavanju boli, spriječiti iritaciju i ulceracije sluznice. Koristi se u obliku otopina i gelova koji pomažu u neutralizaciji klorovodične kiseline. Predstavnici grupe - Zoran, Ranitidine.

Za smanjivanje probavnih enzima koristi se Contrical. Za liječenje hroničnog pankreatitisa potrebno je enzimsko liječenje kako bi se podržao rad unutarnjeg organa, kako bi se poboljšao proces probave hrane. Propisani su Mezim, pankreatin, Creon.

Gušterača je vrlo osjetljiv i osjetljiv organ, stoga zahtijeva pažljiv odnos prema sebi. Zlouporaba alkohola i loše prehrambene navike mogu dovesti do pankreatitisa - akutne i hronične bolesti, kamenca u izlučnim kanalima, dijabetes melitusa, nekroze ili adenokarcinoma gušterače i drugih bolesti.

Struktura i funkcije gušterače raspravljaju se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Semena smrti - prevod (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar