Dijabetes, mliječ i ne samo: uzroci svraba u intimnom području i metode liječenja

Svrab je neugodan simptom koji komplicira život pacijenta s dijabetesom. Ne daje priliku da normalno radite, opustite se, spavate. Kao rezultat toga, osoba postaje razdražljiva, nervozna. Želja za grebanjem kože, posebno u intimnim predjelima, znak je ozbiljnih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Saznajte zašto osoba s dijabetesom ima svrbež kože i kako to liječiti.

Zašto se javlja svrab?

Često osoba možda ne zna da mu je poremećen metabolizam ugljikohidrata. Treba obratiti pažnju na takve znakove početnog dijabetesa:

  • žeđ
  • učestalo mokrenje, osoba se probudi usred noći kako bi urinirala (!),
  • pospanost, umor,
  • glad
  • mučnina
  • ukus acetona u usnoj šupljini,
  • depresija
  • svrbež kože, posebno u intimnom području.

Zašto se pojavljuje svrbež na koži? Svaka ćelija u tijelu prima energiju kroz raspad šećera. Taj proces je u toku. Hormonski insulin se koristi za isporuku glukoze u ćeliju. Ako nije dovoljna, tada slobodna glukoza počinje kružiti kroz krv, a da ne stigne do mjesta gdje treba - u ćeliju. Zbog toga joj počinje nedostajati energije.

Istovremeno, čestice šećera, koje kruže krvožilnim sistemom, počinju začepiti najtanke žile - kapilare. Ovo se stanje naziva antipatologija. Manifestira se ljuštenjem kože, stvaranjem mikroskopskih pukotina na njoj, promjenom kisele i alkalne ravnoteže.

Zbog poremećenog metabolizma ugljikohidrata, koža ne dobiva dovoljno prehrane. Izvlačenje toksičnih metabolita je komplikovano. Sve to dovodi do svrbeža kože. Ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti takve znakove.

Čimbenici svrbeža

Obratite pažnju na provocirajuće faktore koji u kombinaciji s dijabetesom doprinose učestaloj pojavi dotičnog problema.

  1. Vaginalna kandidijaza je najčešći uzrok svraba. Pojavljuje se nakon hipotermije, pregrijavanja, uzimanja antibiotika.
  2. Nepoštivanje najvažnijih higijenskih pravila. Ako češljate zagađenu kožu, onda će se pojaviti apscesi (kod dijabetesa oni zarastaju polako).
  3. Korištenje gelova za tuširanje, koji kod žene može izazvati alergijsku reakciju.
  4. Svrbež genitalija. Neke od njih mogu se javiti u latentnom obliku, a žena ni ne shvata da se u njenom tijelu razvija seksualno prenosiva bolest.
  5. Upala jajnika, jajovoda.
  6. Hormonski poremećaji tokom menopauze.
  7. Stres
  8. Suva koža.
  9. Trudnoća
  10. Uzimanje antibiotika.
  11. Mehaničke povrede genitalija.

Iz ovoga je jasno da je problem svrbeža kod dijabetesa relevantan i zahtijeva povećanu pažnju na zdravlje.

Opći simptomi

Pojavljuje se kod žena spontano ili se postepeno povećava. Postoji snažna i neodoljiva želja za grebanjem u intimnoj zoni, u preponama ili perineumu. Naravno, ovo stanje je neugodno, odvraća od svakodnevnih poslova.

Ponekad svrab može biti blag. Ovo stanje pacijenti mogu shvatiti kao varijantu norme. Upravo je čak i blagi svrbež problem koji zahtijeva adekvatnu pažnju i pravovremene terapijske mjere.

Zbog gnoja koji se razvija, ženu ne brine samo svrab, peckanje, već i pojava sirastog pražnjenja s neugodnim mirisom. Liječenje dijabetesa s dijabetesom uvijek je mnogo teže: zbog poremećaja metabolizma ugljikohidrata, gljivice su otpornije na specifičnu terapiju.

Znakovi kožnih patologija u intimnom području

Bolesti poput ksantomatoze, dermatopatije i takozvane dijabetičke vezikule su primarne, jer nastaju izlaganjem molekulima šećera. Suppurations i infekcije nastaju zbog grebanja svrbežnih mrlja.

Smanjenje imuniteta dovodi do deformiteta mikroflore ženskih genitalnih organa. Gljivice, candida koje uzrokuju trbuh, pojačavaju svoju aktivnost. Izlučevine iritiraju sluznicu vagine, izazivajući svrbež u njoj. Dodajmo da kvas može utjecati ne samo na kožu genitalija, već i na područje ispod grudnog koša, aksilarnu zonu.

Slični procesi uzrokuju nelagodu u perineumu. Nastaju usljed patološke aktivnosti kvasca. Za njih visoki šećer u krvi stvara povoljne uslove za život.

Ponekad se koža u anusu i sluznici crveni, na njima se pojavljuju plikovi. Mogu puno svraba, a veličina može doseći nekoliko centimetara u promjeru. Dermatopatija može zahvatiti kožu u perineumu: tada se pojavljuju crveni ili smeđe mjehurići.

Kako bolest napreduje, koža oko vagine može postati bijela i postati hladna. Rane nastale češanjem ne zarastaju dobro.

Kako ublažiti svrbež

Ako se uoči svrbež i peckanje u intimnom području žena koje imaju dijabetes melitus, liječenje započinje s normalizacijom razine glukoze. Glavni uvjet za snižavanje šećera u krvi je prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata. Prije svega, iz prehrane se isključuju svi proizvodi koji sadrže šećer i brašno.

Za smanjenje glukoze važno je uzimati posebne lijekove. Najpoželjnija i najprikladnija je upotreba biguanida. U posljednje vrijeme neki endokrinolozi svojim pacijentima ne savjetuju upotrebu lijekova na bazi sulfonilureje, jer naštećuju organizmu. Snižava glukozu i umerenu aktivnost.

Tjelesni odgoj koji donosi zadovoljstvo jedan je od uvjeta dobrog zdravlja i stabilnog šećera u krvi.

Simptomatsko liječenje je obavezno. Uključuje uzimanje antihistaminika i hormona. Njihov prijem mora biti dogovoren sa ljekarom. Antimikotički lijekovi propisani su samo ako je koža oko genitalija zahvaćena gljivicom.

Kada je nelagoda u intimnom području posljedica uzimanja lijekova za snižavanje šećera, tada ih je moguće promijeniti na slične (ili prilagođavanje doze). Svrab, peckanje na naznačenom području tijela mogu se ukloniti uz pomoć takvih lijekova kao što su klotrimazol, fluoizin.

Trebali biste obratiti pažnju na takve preporuke za dugotrajni i intenzivni svrab u intimnom području:

  • piti sok zemljane kruške za normalizaciju glikemije,
  • koristite sugestivnu, sedativnu terapiju, fizioterapiju,
  • na nogama (ispod koljena), na rukama da se nanese mast sa glukokortikosteroidima,
  • s intenzivnim svrbežom moguće je koristiti ne samo antimikotske, već i antivirusne masti,
  • ispod koljena potrebno je nanijeti masti na bazi heparina kako bi se spriječio razvoj pacijenta s varikoznim venama.

Upotreba narodne medicine

Priroda je bogata biljkama koje ublažavaju ljudsko stanje kod mnogih kožnih bolesti. A nelagodnost kod žena u intimnom području s dijabetesom nije iznimka. Evo nekoliko preporuka tradicionalnih iscjelitelja koji se mogu koristiti u liječenju.

  1. Navodnjavanje intimnog područja infuzijom bijelog luka. Da biste ga skuhali, potrebno je zgnječenu glavu napuniti litrom mlijeka. Prije ovog postupka, genitalije treba oprati bočastom vodom.
  2. Dekocija proklijalih žitarica pomaže ublažavanju svrbeža u genitalnom području. Kuhati se vrlo jednostavno: trebate samljeti klice klice, staviti ih u termos i sipati kipuću vodu. Vrijeme infuzije je 2 sata. Može se piti umjesto čaja.
  3. Dekocija kora hrastove kore priprema se na sljedeći način: 1 kilogram zdrobljene sirovine prelije se u četiri litre vode i prokuha. Nakon što je filtrirana, dodaje se u kupku. Koriste se i škrob, pa čak i bakar sulfat. Za jednu litru vode uzmite ne više od 2 kašike tvari, oprezno je otopite i sipajte u kadu. Trajanje kupke nije veće od četvrt sata, dok temperatura vode ne bi trebala biti veća od 38 stepeni. Učestalost postupaka je 2 puta sedmično.
  4. Infuzija Veronike koristi se za intenzivni vaginalni ili perinealni svrbež. Trebate ga piti tri puta dnevno po pola čaše.
  5. Potrebno je prokuhati biljno ulje i dodati mu otopinu retinol acetata (na 100 ml ulja potrebno je 1 bocu). Svakodnevno je potrebno takvim sastavom podmazati svrbežne dijelove tijela.
  6. Za uklanjanje gnojnih sekreta koristi se otopina boraksa (kao otapalo koristi se glicerol). Za jedan dio boraksa uzima se 5 dijelova glicerina. Područja svrbeža mazaju se dobivenom otopinom prije spavanja.

Prevencija svrbeža

Takve neugodne senzacije možete riješiti ne samo uzimanjem posebnih pripravaka, već i promatranjem higijene. Tako možete ukloniti upalne pojave i sprečiti širenje infekcija. Važno je slediti ove preporuke:

  • nositi samo prirodne tkanine,
  • tuširajte se dva puta dnevno,
  • budite sigurni da nema pregrevanja ili hipotermije,
  • za vreme menstruacije pravilno menjajte tampone ili jastučiće (to se mora raditi svaka 4 sata),
  • nikada ne sedeti ili ležati na zemlji (pesku) bez pokrivača,
  • nikada ne plivajte u prljavoj vodi.

Ako je svrbež u genitalnom području žene oboljele od dijabetesa, potrebno je pažljivo slijediti preporuke liječnika. Danas je nemoguće potpuno izliječiti bolest. Međutim, preporuke za kontrolu bolesti, poštivanje higijenskih pravila i što je najvažnije - održavanje mentalne ravnoteže i tjelesnog odgoja pomoći će stabiliziranju stanja i odgoditi razvoj komplikacija. Živjeti u potpunosti s dijabetesom sasvim je realno i ostvarivo.

Hormonski neuspjeh

Žensko tijelo je u stalnom mijenjanju: mjesečni ciklusi, trudnoća, menopauza. Seksualni život, kao i upotreba hormonskih kontraceptiva, utiču na zdravlje. Blagi svrbež može se pojaviti i nakon intimnosti s partnerom ako niste koristili kondom. Važno je i poštivanje higijenskih normi: pokušajte češće mijenjati jastučiće i tampone, održavati čistu i ispravno obaviti depilaciju.

Pogledajte video: Sremuš, divlji bijeli luk. Ljekovito djelovanje. Vedran Hasanagić doktor alternativne medicine (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar