Algoritam hitne pomoći za dijabetičku komu: vrste, taktike

Glavni pravci liječenja dijabetesa su:

- upotreba droga,

- fizičku aktivnost doziranu,

- edukacija pacijenta i samokontrola (škola dijabetesa),

- Prevencija i liječenje kasnih komplikacija dijabetesa.

Cilj liječenja dijabetesa je postizanje normoglikemije, tj. Kompenzacije bolesti.

Bolesnici s dijabetesom moraju u potpunosti isključiti upotrebu šećera, sirupa, konzervi, sokova, peciva, keksa, banana, grožđa, datulja, alkohola i nekih drugih proizvoda.

Liječenje oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Najčešće korišteni lijekovi za snižavanje šećera dijele se u dvije glavne grupe: derivati sulfonilureje i bigvanide.

Mehanizam djelovanja lijekova sulfonilureje složeno i zbog njihovog središnjeg i perifernog djelovanja. Njihov središnji učinak na otočiće gušterače objašnjava se stimulacijom izlučivanja inzulina, poboljšanjem osjetljivosti kletokovih stanica na glikemiju, što na kraju dovodi do poboljšanja lučenja inzulina.

Ekstrakt van pankreasa dovodi do povećanog iskorištavanja glukoze u jetri i mišićima sa povećanjem stvaranja glikogena u njima, tj. izlaz glukoze iz jetre opada i povećava se efikasnost djelovanja endogenog inzulina.

Biguanides povećati iskorištenje periferne glukoze u prisustvu inzulina, smanjiti glukoneogenezu, apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu, a također smanjiti povećani udio inzulina u krvnom serumu bolesnika sa pretilošću i dijabetesom tipa 2. Pored toga biguanides imaju neko anorektičko dejstvo. Dugotrajna upotreba njih pozitivno djeluje na metabolizam lipida (snižavanje holesterola, triglicerida).

Kada je propisan nezadovoljavajući učinak liječenja oralnim hipoglikemijskim lijekovima terapija insulinom.

Opće indikacije dijabetesnim pacijentima propisuju se inzulin: 1) dijabetes tipa 1, 2) ketoacidoza, dijabetička koma, 3) značajan gubitak težine, 4) pojava interkurentnih bolesti, 5) operacija, 6) trudnoća i dojenje, 7) nedostatak efekta upotrebe drugih metoda tretman.

Klasifikacija inzulina

Po trajanju insulini su:

kratka akcija - početak akcije nakon 15-30 minuta, prosječno trajanje 5-8 sati,

srednje trajanje - početak akcije nakon 1,5 -3 sata, trajanje - 12-22 sata,

produženo - početak akcije nakon 4-6 sati, trajanje - od 25 do 30 (36) sati.

goveđe (insulrap, ultralong, ultlente itd.),

svinjetina - najbliža čovjeku, razlikuje se u jednoj aminokiselini (monoinsulin, actrapid, insulrap SPP itd.),

goveđa svinja (redovna iletin, insulin B),

ljudska - dobivena genetskim inženjeringom iz E. coli i pekarskog kvasca (humulin, monotard, protofan NM).

Po stupnju pročišćavanja inzulina (od somatostatina, polipeptida pankreasa, glukagona, itd.):

konvencionalna (tradicionalna) - količina nečistoće može biti i do 1%, što određuje njihovu visoku imunogenost,

monopska (polučišćena) - nečistoće sadrže i do 0,1%,

monokomponent (pročišćen) - sve ljudske uvrede.

Monopični i monokomponentni inzulini su efikasniji od redovnih, ređe izazivaju stvaranje antitela, lipodistrofiju, alergijske reakcije.

Taktika lečenja insulinom

Izračun pojedinačnih i dnevnih doza inzulina vrši se uzimajući u obzir nivo glikemije i glukozurije. Ako su jednake, treba posebno paziti pri određivanju doza inzulina u slučaju oštećenja bubrega, jer niske vrijednosti glukozurije ne odražavaju uvijek tačno razinu glikemije. Pored toga, bubrezi su mjesto razgradnje (uništavanja) inzulina i ako im je funkcija oslabljena potreba za inzulinom opada, što podliježe obaveznoj korekciji. Inače, pacijent, čini se da u njemu postoje normalne doze inzulina, može razviti tešku, po život opasnu hipoglikemiju.

U početku se pacijentu dodjeljuje prosječna dnevna doza - to je vrijednost koja odražava prosječnu dnevnu potrebu za inzulinom, ovisno o tjelesnoj težini i trajanju bolesti.

Značajke dijabetesa tipa 1

Prosječna dnevna doza inzulina, UNITS / kg

Nakon kompenzacije metaboličkih poremećaja prvog otkrivenog dijabetesa tipa 1

U slučaju nezadovoljavajuće naknade

Druga godina i duže trajanje bolesti

Ketoacidoza, pridruživanje zaraznih i upalnih bolesti

Trenutno koriste bazalno-bolusnu metodu primjene inzulina (tj. Kombinaciju inzulina kratkog djelovanja i dugog djelovanja), oponašajući fiziološku sekreciju inzulina. U ovom se slučaju inzulin s produljenim djelovanjem daje prije doručka u dozi koja je jednaka 1/3 dnevne doze, preostalih 2/3 dnevne doze daje se u obliku inzulina kratkog djelovanja (distribuira se prije doručka, ručka i večere u omjeru 3: 2: 1).

Hitna pomoćsa hiperglikemijskom komom:

Opšti režim lečenja dijabetičke kome uključuje:

1) uklanjanje nedostatka inzulina i normalizacija metabolizma ugljenih hidrata,

2) optimalno brza rehidratacija organizma,

3) obnavljanje normalnog van- i unutarćelijskog elektrolitnog sastava,

4) obnavljanje rezervi glukoze (glikogena) u tijelu,

5) obnavljanje normalne acidobazne ravnoteže (COR),

6) dijagnoza i liječenje bolesti ili patoloških stanja koja su prouzrokovala dijabetičku komu,

7) skup terapijskih mjera usmjerenih na obnavljanje i održavanje funkcija unutarnjih organa (srca, bubrega, pluća itd.).

Za borbu protiv kolapsa u dijabetičkoj komi ne bi se trebali upotrebljavati kateholamini i drugi simpatomimetički lijekovi. Kontraindikacija je povezana ne samo s činjenicom da su kateholamini hormoni kontra-hormona, već i s činjenicom da je kod dijabetičara njihov stimulativni učinak na lučenje glukagona mnogo jači nego kod zdravih pojedinaca.

Čim pacijent bude odveden u medicinsku ustanovu, prije početka liječenja oni određuju nivo glukoze u krvi (ako je moguće, ketonska tijela, kao i pH, alkalni rezerv, elektroliti i zaostali dušik), izvršavaju venesekciju uspostavljanjem venskog mikrokatetera. Zatim kateterizacija mokraćnog mjehura i hitno određivanje razine glukoze i ketonskih tijela (ako je moguće i proteina i crvenih krvnih zrnaca) u urinu, prisilno ispiranje želuca otopinom bikarbonata.

Terapija inzulinom iz kometa započinje istodobno s rehidratacijom, često u prehospitalnoj fazi. Trenutno se u svim zemljama svijeta, uključujući i u našoj zemlji, u ove svrhe koriste „male“ ili „fiziološke“ doze inzulina. Razlog upotrebe "malih" doza inzulina u ketoacidozi bila su ispitivanja koja pokazuju da razina inzulina u krvi od 10-20 mU / ml inhibira lipolizu, glukoneogenezu i glikogenolizu, a koncentracija 120-180 mU / ml inhibira ketogenezu. Unošenje inzulina brzinom od 5-10 U / h stvara njegovu koncentraciju u krvi, potrebnu za suzbijanje ne samo lipolize, glikogenolize i glukogeneze, već i ketogeneze.

Najoptimalnija kontinuirana intravenska infuzija malih doza inzulina. Jednostavni inzulin se razrjeđuje u 0,9% -tnoj otopini natrijum-hlorida i ulijeva brzinom od 5-10 (rjeđe 10-15) U / h. Prije početka infuzije, preporučuje se intravenska primjena 10 jedinica inzulina. Potrebna doza inzulina za kontinuiranu infuziju tokom jednog sata je 0,05-0,1 U / kg.

Brzina infuzije i, prema tome, doza inzulina ovise o dinamici sadržaja glukoze u pacijentovom krvnom serumu koja se prati svakih sat vremena. Optimalna brzina smanjenja glukoze u krvi je 3,89-5,55 mmol / h. Nakon što se glukoza u krvi smanji na 11,1-13,9 mmol / L, brzina infuzije inzulina smanjuje se za 2-4 U / h tako da ovaj pokazatelj ostaje u rasponu od 8,33-11,1 mmol / Da bi se normalizovao pH u krvi, tada se inzulin daje subkutano, u 12 jedinica svaka 4 sata ili 4-6 jedinica svaka 2 sata.

Glikemija, gasovi i elektroliti u krvi, kao i glukozurija i ketonurija prate se svakog sata. Ako se do kraja prvog sata infuzije razina ne smanji za 10% od početnog, potrebno je ponoviti istodobnu primjenu 10 PIECES inzulina i nastaviti intravensku infuziju istom brzinom ili povećati brzinu infuzije inzulina na 12-15 PIECES / h.

Obnavljanje glukoze u organizmu je završni korak u liječenju dijabetičke kome. Kao što je gore navedeno, s smanjenjem glikemije na 11,1-13,9 mmol / l, doza inzulina se naglo smanjuje, dok započinje intravenska infuzija 5% -tne otopine glukoze. U budućnosti se terapija inzulinom provodi samo zajedno s unošenjem glukoze, tako da se na razini glikemije veće od 10-11 mmol / l, na svakih 100 ml 5% -tne otopine glukoze daje 2-3 jedinice inzulina, a s glikemijom ispod 10 mmol / l - ne više 1 jedinica na 100 ml 5% otopine. Izotonična otopina glukoze infuzija je brzinom od 500 ml u 4-6 sati, dok količina primijenjene glukoze dnevno treba biti 100-150 g. Uz odgovarajući laboratorijski nadzor, ovaj režim složene terapije „glukoznim inzulinom“ omogućava održavanje stabilne koncentracije glukoze u krvi od 9 -10 mmol / l dugo vremena.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome:

Kada se potvrdi dijagnoza hipoglikemijske kome, tretman se sastoji u uvođenju 50 ml 50% -tne otopine glukoze intravenski (ako je nemoguće oralno hranjenje pacijenta) u trajanju od 3-5 minuta, nakon čega slijedi kapljična infuzija 5 ili 10% otopine glukoze. Kod nekih pacijenata oporavak svijesti događa se odmah nakon primjene glukoze, kod drugih je potrebno određeno vrijeme. Intravenska primjena glukoze trebala bi se nastaviti tijekom očekivanog razdoblja djelovanja inzulina ili oralnog hipoglikemijskog lijeka koji je izazvao ovu komu (na primjer, ako je koma uzrokovana uzimanjem klorpropamida, glukozu treba primjenjivati ​​nekoliko dana). Uz to, preporučuje se intramuskularno unošenje 1 mg glukagona. Nakon zaustavljanja kome treba provesti korekciju terapije koja smanjuje šećer, dijetu i režim pacijenta.

Što je dijabetička koma

Jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa je dijabetička koma povezana s promjenom koncentracije glukoze u plazmi i razvojem metaboličkih promjena. Ako se netko ne prepozna pravovremeno, tada promjene mogu biti nepovratne i dovesti do smrti.

Hiperglikemijski

Hiperglikemijsku (hiperosmolarnu) komu kod dijabetesa karakteriziraju visoka glukoza u krvi (više od 30 mmol / l), visoka natrijuma (više od 140 mmol / l), visoka osmolarnost (količina otopljenih kationa, aniona i neutralnih supstanci je veća od 335 mosm / l) .

Šta može izazvati:

  1. Neblagovremeni unos lijekova koji smanjuju nivo glukoze.
  2. Neovlašteno povlačenje ili zamena hipoglikemijskih lekova, bez konsultacije sa lekarom.
  3. Pogrešna metoda davanja lekova koji sadrže insulin.
  4. Istodobna patologija - trauma, pankreatitis, trudnoća, operacija.
  5. Prevladavanje ugljikohidrata u prehrani - povećava se razina glukoze.
  6. Upotreba određenih lijekova (diuretici uzrokuju dehidraciju i na taj način povećavaju osmolarnost, glukokortikoidi povećavaju glukozu u krvi).
  7. Žeđ, uz malo male količine tekućine. Dovodi do dehidracije.
  8. Vodene stolice, opetovano neosporno povraćanje - razvija se dehidracija.

Među opasnim je po život i zdravlje. S brzim porastom šećera u krvi, hitno morate potražiti medicinsku pomoć.

Hipoglikemijska koma

Režim prve pomoći za dijabetičku komu.

To je najčešća vrsta kome kod dijabetesa. Karakterizira ga nagli pad glukoze u krvi ispod 3 mmol / L.

  • visoke doze inzulina
  • nestanak struje
  • intenzivni fizički napor,
  • uzimanje velikih doza alkohola,
  • neki lijekovi (B-blokatori, litijum-karbonat, klofibrat, anabolici, kalcijum).

Često se događa, ali se lako zaustavlja uz upotrebu brzih ugljikohidrata (voda sa šećerom, bomboni).

Dijabetička ketoacidotična koma

To je najopasnija koma kod dijabetes melitusa, u kojem pH padne ispod 7,35, razina glukoze raste do 13 ili više, a povećana količina ketonskih tijela prisutna je u krvi. Ljudi koji imaju urođenu dijabetes imaju veću vjerojatnost da će patiti. Razlog je neracionalni odabir doza inzulina ili povećanje potrebe za njim.

  1. Nedovoljna količina hipoglikemijskog lijeka ili preskakanje doze inzulina.
  2. Odbijanje hipoglikemijske terapije.
  3. Nepravilno davanje inzulinskih preparata.
  4. Istovremene patologije - hirurške intervencije, moždani udar itd.
  5. Dijeta s visokim udjelom ugljenih hidrata, sistematsko prejedanje.
  6. Naporan fizički rad s očito visokom koncentracijom šećera u krvi.
  7. Alkoholizam
  8. Neki lijekovi (hormonska kontracepcija, diuretici, morfij, litijumski pripravci, dobutamin, nadbubrežni i štitnjačni hormoni).

Ketoacidotska koma uvijek zahtijeva medicinsku intervenciju sa oživljavanjem, u protivnom osoba umire.

Razlike u simptomima

Tabela: Uporedna karakteristika simptoma.

PotpišiKetoacidoticHiperglikemijskiHipoglikemija
Datum početka5-15 dana2-3 nedeljeNekoliko minuta / sati
DehidracijaPostojiSnažno izraženNedostaje
Respiratorni sistemNenormalno disanje, dah miriše na acetonNema patologijeNema patologije
Ton mišićaSmanjena (mišićna slabost)GrčeviTremor (patološko drhtanje)
Ton kožeSpuštenOštro smanjenaNormalno
PritisakNizakNizakPrvo se povećava, a zatim postepeno opada
Koncentracija glukoze u krvi13-15 mmol / l30 mmol / l i više3 mmol / l i manje
Tela ketonske plazmeVelika količinaSu prisutniNe prelazite normu
OsmolarnostPromovisanDramatično porasla (preko 360)Nije promenjeno

Ketoacidotska i hiperglikemijska koma dijabetes melitusa rastu postepeno, osoba može obratiti pažnju na pojavu oštrog mirisa iz usta ili smanjenje snage mišića. Hipoglikemija se naglo razvija, pa pacijent uvijek treba imati slatkiše, koje bi trebao konzumirati kada se pojave drhtavice.

Prva pomoć za hiperglikemijsku komu

Taktike prije dolaska ljekara:

  1. Stavite na njegovu stranu, popravite jezik.
  2. Utvrdite da li je već postojao dijabetes melitus ili se stanje prvi put razvilo.
  3. Ako je moguće, izmjerite šećer u krvi prije primjene pripravka inzulina i 20 minuta nakon toga. Unesite 5-10 jedinica inzulina supkutano.
  4. Kad zaustavljanje disanja primenite veštačko disanje usnom usta.
  5. Konvulzijama imobiliziraju udove.

Akcije kod hipoglikemijske kome

Faze pružanja prve pomoći:

  1. Stavite na njegovu stranu, popravite jezik.
  2. Pokušajte dati koncentriranu otopinu šećera da pije (3 žlice. Na 100 ml vode) ili ubrizgavati otopinu glukoze (farmaceutski lijek) intravenski.
  3. Kad disanje prestane, provodite mjere oživljavanja - umjetno disanje usnom usta.
  4. Pokušajte otkriti ima li osoba dijabetes ili je stanje nastalo spontano.

Što učiniti s ketoacidotskom komom

  1. Stavite pacijenta na njegovu stranu, popravite jezik.
  2. Unesite 5-10 IU inzulina.
  3. Kad disanje prestane, izvodite umjetno disanje usnom šupljinom.
  4. Pratite otkucaje srca, krvni pritisak, šećer u krvi.

Hitna pomoć sa ketoacidotskom komom se svodi na infuzijsku terapiju (intravenozno davanje lekova), pa se ispostavlja da su to lekari.

Ako vrsta kome nije definirana

  1. Saznajte ima li pacijent dijabetes.
  2. Proverite nivo glukoze.
  3. Pregledajte osobu na prisustvo simptoma jedne vrste kome.

Koma je opasno stanje, nije moguće provesti određene terapijske mjere kod kuće. U dijabetologiji, što učiniti u takvim slučajevima, navedeno je u algoritmima hitne pomoći, za svaku vrstu kome su različite, ali mogu se izvesti samo uz medicinsku naobrazbu.

Prva pomoć za dijabetičku komu

Jedna od najzloglasnijih savremenih bolesti je dijabetes. Mnogi čak i ne znaju, zbog nedostatka izražavanja simptoma, da imaju dijabetes. Pročitajte: Glavni simptomi dijabetesa - kada treba paziti? Zauzvrat, nedostatak inzulina može dovesti do vrlo ozbiljnih poremećaja i, u nedostatku odgovarajućeg liječenja, može postati opasan po život. Najozbiljnije komplikacije dijabetesa su koma. Koje su vrste dijabetičke kome poznate i kako pružiti prvu pomoć pacijentu u ovom stanju?

Dijabetička koma - glavni uzroci, vrste dijabetičke kome

Među svim komplikacijama dijabetesa, akutno stanje poput dijabetičke kome je u većini slučajeva reverzibilno. Prema popularnom vjerovanju, dijabetička koma je stanje hiperglikemije. Odnosno, oštar višak šećera u krvi. U stvari, dijabetička koma može biti različitih vrsta:

  1. Hipoglikemija
  2. Hiperosmolarna ili hiperglikemijska koma
  3. Ketoacidotic

Uzrok dijabetičke kome može biti oštar porast količine glukoze u krvi, nepravilno liječenje dijabetesa pa čak i predoziranje inzulinom, u kojem razina šećera padne ispod normalne.

Simptomi hipoglikemijske kome, prva pomoć za hipoglikemijsku komu

Hipoglikemijska stanja karakteristična su, uglavnom, za dijabetes tipa 1, iako se javljaju kod pacijenata koji uzimaju droge u tabletama. U pravilu razvoju države prethodi nagli porast količine inzulina u krvi. Opasnost od hipoglikemijske kome je u porazu (nepovratnog) živčanog sistema i mozga.

Prva pomoć kod hipoglikemijske kome

Sa blagim znacima pacijent hitno treba dati nekoliko komada šećera, oko 100 g kolačića ili 2-3 kašike džema (med). Vrijedno je zapamtiti da kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, uvijek biste trebali imati neke slatkiše "na boku".
Sa teškim znakovima:

  • Sipajte topli čaj u usta pacijenta (čaša / 3-4 kašike šećera), ako on može progutati.
  • Prije infuzije čaja potrebno je umetnuti držač između zuba - to će pomoći u izbjegavanju oštrog stiskanja čeljusti.
  • Prema tome, stupanj poboljšanja, hranite bolesničku hranu bogatu ugljikohidratima (voće, jela od brašna i žitarice).
  • Da biste izbjegli drugi napad, sljedećeg jutra smanjite dozu inzulina za 4-8 jedinica.
  • Nakon uklanjanja hipoglikemijske reakcije obratite se ljekaru.

Ako se razvije koma gubitkom svijestionda slijedi:

  • Unesite 40-80 ml glukoze intravenski.
  • Hitno pozovite hitnu pomoć.

Prva pomoć kod hiperosmolarne kome

  • Ispravno položi pacijenta.
  • Uvedite kanal i isključite povlačenje jezika.
  • Podesite pritisak.
  • Uvesti intravenski 10-20 ml glukoze (40% rastvora).
  • U akutnoj intoksikaciji - odmah pozvati hitnu pomoć.

Hitna pomoć za ketoacidotsku komu, simptome i uzroke ketoacidotske kome kod dijabetesa

Čimbenicikoje povećavaju potrebu za inzulinom i doprinose razvoju ketoacidotske kome su obično:

  • Kasna dijagnoza dijabetesa.
  • Nepismeno prepisano lečenje (doziranje leka, zamena itd.).
  • Neznanje o pravilima samokontrole (konzumiranje alkohola, poremećaji u ishrani i normama fizičke aktivnosti itd.).
  • Purulentne infekcije.
  • Fizičke / mentalne ozljede.
  • Vaskularna bolest u akutnom obliku.
  • Operacije.
  • Porođaj / trudnoća.
  • Stres

Ketoacidotska koma - simptomi

Prvi znakovi postaju:

  • Česta mokrenja.
  • Žeđ, mučnina.
  • Pospanost, opća slabost.

Sa jasnim pogoršanjem:

  • Miris acetona iz usta.
  • Akutni bolovi u trbuhu.
  • Jako povraćanje.
  • Bučno, duboko disanje.
  • Tada dolazi do inhibicije, oslabljene svijesti i pada u komu.

Ketoacidotska koma - prva pomoć

Pre svega trebalo bi pozvati hitnu pomoć i provjeriti sve vitalne funkcije pacijenta - disanje, pritisak, palpitacije, svest. Glavni zadatak je podržati rad srca i disanje dok ne stigne hitna pomoć.
Da bi se procenilo da li je osoba svesna, možete na jednostavan način: postavite mu bilo koje pitanje, lagano udarajte po obrazima i protrljajte ušne uši. Ako nema reakcije, osoba je u ozbiljnoj opasnosti. Stoga je kašnjenje u pozivu hitne pomoći nemoguće.

Opća pravila za prvu pomoć kod dijabetičke kome, ako njen tip nije definiran

Prvo što bi rodbina pacijenta trebala učiniti sa početnim i, posebno, ozbiljnim znakovima kome je odmah pozovite hitnu pomoć . Pacijenti s dijabetesom i njihove porodice obično su upoznati s ovim simptomima. Ako ne postoji mogućnost odlaska liječniku, onda na prve simptome trebate:

  • Intramuskularno ubrizgavaju inzulin - 6-12 jedinica. (fakultativno).
  • Povećajte dozu narednog jutra - 4-12 jedinica / odjednom, 2-3 injekcije u toku dana.
  • Unos ugljikohidrata treba pojednostaviti., masti - isključuju.
  • Povećajte broj voća / povrća.
  • Konzumirajte alkalnu mineralnu vodu. U njihovom odsustvu - voda sa rastvorenom kašikom sode bikarbone.
  • Enema s otopinom sode - sa zbunjenom sviješću.

Rođaci pacijenta trebali bi pažljivo proučiti karakteristike bolesti, moderno liječenje dijabetesa, dijabetologiju i pravovremenu prvu pomoć - tek tada će hitna prva pomoć biti učinkovita.

Pogledajte video: CS:GO Competitive - Epizoda 3 - Uvek Ista Taktika (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar