Dijabetes melitus: uzroci, simptomi, liječenje, prehrana i prevencija

Pod dijabetes melitusom stručnjaci znače brojne bolesti endokrinog tipa koje se razvijaju u pozadini insuficijencije u ljudskom tijelu, hormona peptidne skupine, koji se formira u ćelijama gušterače. Često je za kronični problem karakteristično povećanje glukoze u krvi, višestruki sistemski poremećaji svih glavnih vrsta metabolizma.

Vanjske manifestacije šećerne bolesti (DM), naročito stalna intenzivna žeđ i gubitak tekućine, bile su poznate još prije naše ere. Tijekom stoljeća, ideje o bolesti drastično su se mijenjale sve do početka dvadesetog stoljeća, kada su na teorijskoj i eksperimentalnoj razini razjašnjeni pravi uzroci i mehanizmi patologije, kao i potporni lijekovi na temelju pročišćenog peptidnog hormona uzetog od goveda.

Medicinska statistika posljednjih godina pokazuje da broj oboljelih od dijabetesa brzo raste, povećavajući se aritmetičkom napredovanjem. Više od 250 miliona službeno registriranih slučajeva širom svijeta dopunjuje se tri puta više svjetske populacije, uzimajući u obzir nedijagnostičke oblike bolesti. Nezvanično, od početka 2000-ih dijabetes je postao univerzalni medicinski i socijalni problem.

Gestacijski dijabetes

Patologija kod žena tijekom trudnoće s teškom hiperglikemijom, u nekim slučajevima nestaje i nakon porođaja. U ovom slučaju, abnormalne promjene tolerancije na glukozu mogu se otkriti kod fer spola s dijabetesom bilo koje vrste koji je prisutan prije trudnoće i kod apsolutno zdravih žena.

Drugi oblici dijabetesa

Na ovom popisu obično se nalaze slučajevi šećerne bolesti izazvane lijekovima, endokrinološki problemi, egzokrine bolesti gušterače, abnormalnosti receptora inzulina, nespecifični oblici imunološkog odgovora, kao i treći genetski sindromi koji su direktno povezani sa dijabetesom.

Po ozbiljnosti

  1. Lako. Mali nivo glikemije, nema ozbiljnih dnevnih oscilacija šećera.
  2. Prosječno. Glikemija raste do četrnaest mmol / l, ketoacidoza se ponekad primjećuje, angioneuropatije i različiti poremećaji se povremeno manifestuju.
  3. Teški. Pacijenti sa visokom glikemijom trebaju redovitu inzulinsku terapiju.

Prema stepenu kompenzacije UO

  1. Kompenzirana izmjena ugljikohidrata. Uz efikasan tretman, rezultati ispitivanja su normalni.
  2. Subkompenzirano UO. S pravodobnom terapijom, glukoza je nešto iznad normalne, gubitak šećera u urinu nije veći od pedeset grama.
  3. Faza dekompenzacije. I pored složene terapije, nivo šećera je visok, gubitak glukoze je veći od pedeset grama, testovi pokazuju prisustvo acetona u urinu. Velika vjerovatnost hiperglikemijske kome.

Uzroci dijabetesa

Uzroka dijabetesa može biti prilično mnogo. Najpoznatiji i najznačajniji:

  1. Genetski problemi s nasljednošću.
  2. Gojaznost
  3. Virusne infekcije (hepatitis, influenca, kozica itd.).
  4. Promjene koje se odnose na starost
  5. Visok nivo konstantnog stresa.
  6. Razne bolesti gušterače i drugih unutrašnjih žlijezda sekreta (rak, pankreatitis i dr.).

Gornji faktori su primarni - u drugim se slučajevima hiperglikemija ne smatra pravom dijabetesom sve dok se ne očituju osnovni klinički simptomi problema ili komplikacije dijabetičkog spektra.

Glavne karakteristike u prvoj fazi

  1. Suha usta.
  2. Konstantni osećaj žeđi.
  3. Česta mokrenja s povećanjem dnevne količine izlučene tečnosti.
  4. Suva koža, ponekad svrbež.
  5. Nagle promjene tjelesne težine, izgled ili nestanak tjelesne masti.
  6. Hipoaktivno zarastanje rana, česta pojava apscesnih procesa na mekim tkivima.
  7. Jako znojenje.
  8. Slabi tonus mišića.

Glavni simptomi kompliciranog dijabetesa

  1. Glavobolje s djelomičnim neurološkim simptomima.
  2. Oštećenje vida.
  3. Povišen krvni pritisak.
  4. Smanjena osjetljivost kože i ruku ili nogu.
  5. Periodična bol u srcu (bol u grudima).
  6. Izražen miris acetona u urinu i znoju.
  7. Oticanje na licu i nogama.

Dijagnostika

Glavnom dijagnostičkom metodom za otkrivanje dijabetesa smatra se utvrđivanje trenutne i dnevne koncentracije glukoze u krvi (krvni test za šećer). Kao dodatne pozicije uzimaju se u obzir vanjske kliničke manifestacije dijabetesa u obliku polifagije, poliurije, gubitka težine ili gojaznosti.

Dijagnoza dijabetesa određene vrste postavlja se sljedećim pokazateljima analize:

  1. Glikoza u krvi na glavi viša je od 6,1 mmol / L, a dva sata nakon jela više od jedanaest mmol / L.
  2. Pri ponavljanju testa tolerancije na glukozu razina šećera je iznad jedanaest mmol / L. Glikozilirani hemoglobin iznad 6,5 posto.
  3. Aceton i šećer nalaze se u urinu.

Da bi odredio trenutno stanje pacijentovog tela, stadij razvoja bolesti i kompletnu kliničku sliku, lekar dodatno propisuje:

  1. Biohemijski test krvi.
  2. Rebergov test za stepen oštećenja bubrega.
  3. Ispitivanje elektrolitnog sastava krvi.
  4. Ultrazvuk, EKG.
  5. Ispitivanje fundusa.
  6. Identifikacija endogenih razina inzulina.
  7. Ultrazvuk, reovasografija, kapilaroskopija za procenu nivoa vaskularnih poremećaja.

Osim endokrinologa, sveobuhvatnu dijagnostiku dijabetesa provode i podijatrijski hirurg, oftalmolog, neuropatolog i kardiolog.

Liječenje dijabetesa

Nažalost, nemoguće je izliječiti dijabetes melitus jednim lijekom ili se brzo riješiti problema - samo složena terapija, uz niz nefarmakoloških metoda, stabilizirat će pacijentovo stanje i odrediti njegov mogući daljnji oporavak.

Osnovni principi

Do danas ne postoje efikasne metode za potpuno liječenje bolesnika s dijabetesom, a osnovne mjere su usmjerene na smanjenje simptoma i podržavanje normalnih vrijednosti glukoze u krvi. Principi postulacije:

  1. Nadoknada lijekova UO.
  2. Normalizacija vitalnih znakova i tjelesne težine.
  3. Liječenje komplikacija.
  4. Podučavanje pacijenta posebnom načinu života.

Najvažniji element u održavanju normalne kvalitete pacijenta može se smatrati njegovom samokontrolom, prvenstveno pravilnom prehranom, kao i stalnom dijagnozom stalne razine glukoze u krvi pomoću glukometra.

Lijekovi za liječenje

  1. Lijekovi za snižavanje šećera. Koristi se u slučaju dijabetesa tipa 2 kao dodatak dijetnoj terapiji. Najčešće se koriste sulfonilureje (glipizid, glimepirid) i biguanidi (silubin, metformin). Princip djelovanja ovih lijekova temelji se na povećanoj izlučivanju prirodnog inzulina i prisiljavanju na korištenje glukoznih struktura u mišićnim strukturama. Kao dodatak, propisani su tiazolidindioni (pioglitazon) koji povećavaju osjetljivost tkiva na glukozu, kao i PRH (nateglinid), koji se aktivno apsorbira i daje snažan, ali kratkotrajan učinak na snižavanje šećera.
  2. Inzulin Terapija inzulinom propisana je bez prestanka za dijabetes tipa 1 kao osnovu za simptomatsko liječenje, kao dodatak nadomjesnoj terapiji za dijabetes tipa 2 i neučinkovitost klasičnih mjera.
  3. Fenofibrat i statini kao terapija za smanjenje lipida.
  4. ACE inhibitori, moksonidin za kontrolu pritiska.

Liječenje narodnim lijekovima

Bilo koja od dolje navedenih metoda mora biti dogovorena s liječnikom!

  1. Uzmite 300 grama oguljenog češnjaka i korijena peršuna, kao i sto grama limunove kore. Pomiješajte komponente prolazeći kroz mlin za meso, stavite u teglu ispod zatvorenog poklopca i ostavite da se kuha na tamnom mjestu, dvije sedmice. Pijte jednu čajnu kašiku nekoliko dnevno.
  2. 1 kašika. kašičica cvjeta lipe, prelijte čašom ključale vode i pijte umjesto običnog crnog čaja nekoliko puta dnevno.
  3. Uzmite 1 kašiku koprive, ½ šalice listova jelše i 2 kašike lišća kvinoje. Smjesu prelijte jednom litrom pročišćene vode, pustite da se kuha pet dana, a zatim upotrebljavajte infuziju od 1 čajne kašike 2 puta dnevno trideset minuta prije jela.
  4. Čl. žličicu nasjeckanih suhih listova oraha prelijte ½ litre pročišćene vode. Kuhajte petnaestak minuta, pustite da se pirja jedan sat, procijedite i konzumirajte dekocija od ½ šalice tri puta dnevno.
  5. 100 grama cimeta u prahu prelijte litrom kipuće vode, promiješajte, dodajte 200 grama meda. Stavite posudu na 3 sata na hladno mesto i konzumirajte čašu 3 puta dnevno.

Moguće komplikacije dijabetesa

Dijabetes melitus u nedostatku odgovarajuće kontrole trenutnog stanja pacijentovog tijela i neophodne složene terapije, gotovo uvijek izaziva niz komplikacija:

  1. Hipoglikemija na pozadini istodobnih bolesti, pothranjenosti, predoziranja lijekovima.
  2. Ketoacidoza sa nakupljanjem metabolizama u plazmi masti, posebno ketonskih tijela. On izaziva kršenje osnovnih funkcija tijela.
  3. Hiperosmolarna ili mliječno acidotična koma.
  1. Različite vrste angiopatije s trajnim kršenjem propusnosti vaskularnih struktura.
  2. Retinopatija s oštećenjem mrežnice oka.
  3. Opsežne nefropatije, koje često dovode do kroničnog zatajenja bubrega.
  4. Polineuropatije s gubitkom osjetljivosti na temperaturu i bol.
  5. Oftalmopatije, uključujući kataraktu.
  6. Razne artropatije.
  7. Encefalopatija s razvojem emocionalne labilnosti i sistemske depresivne promjene mentalnog profila.
  8. Dijabetičko stopalo u obliku gnojnih i nežnih nekrotičnih procesa na ovom dijelu tijela, što često dovodi do prisilne amputacije.

Dijeta za dijabetes

Pravilna prehrana za dijabetes glavni je faktor uspješnog liječenja bolesti. Kao što pokazuje medicinska praksa, posebno razvijena prehrana još je važnija od inzulinske terapije, jer može biti zasebni regulator kvalitete života i osnovnih pokazatelja tijela za lagane i srednje oblike dijabetesa.

Vodeća uloga, moderna dijetetika, u slučaju pacijenta koji ima dijabetes, daje individualizaciju prehrambenih shema ovisno o dobi i vitalnim indikacijama. Budući da prehrana kod većine ljudi s dijabetesom postaje bitna komponenta svakodnevne prehrane godinama, pa čak i decenijama, ne bi trebala biti korisna samo s fiziološkog stajališta, već i donijeti zadovoljstvo.

Jedna od mekih, prilično popularnih i funkcionalnih dijeta je sistem ishrane Tablica 9, razvijen sredinom dvadesetog stoljeća Mihail Pevzner, utemeljitelj SSSR-ove dijetetike i cijenjeni naučnik. Pogodan je za ljude koji imaju dijabetes bilo koje vrste, koji imaju normalnu ili lagano povećanu težinu, kao i koji primaju inzulin u malim dozama, ne većim od trideset jedinica.

Pridržavanje prehrane je kritično za pacijente s dijabetesom tipa 1, jer nepravilna prehrana, čak i u kratkom vremenskom razdoblju, može prouzrokovati glikemijsku komu i čak dovesti do smrti. Kod dijabetičara tipa 2, sistematska prehrana poboljšava kvalitetu života i značajno utječe na šanse za oporavak.

Jedan od osnovnih pojmova u dijetnoj medicini za dijabetes jest jedinica hljeba, u stvari mjera ishrane u ekvivalentu 10-12 grama ugljikohidrata. Zbog velikog broja posebno dizajniranih tablica, podijeljenih u odvojene skupine (ugljikohidrati, proteini, masti, univerzalni proizvodi), gdje je naznačeno XE indeks za različite proizvode, pacijent može odabrati svoju prehranu, tako da je, ekvivalentno, broj jedinica hljeba dnevno konstantan, mijenjanje pojedinih komponenti i zamjena istih u istoj grupi.

Način napajanja i osnovni model

Pacijentima se savjetuje da jedu 6 puta dnevno, ravnomjerno raspoređujući ugljikohidrate u odvojenim obrocima. Dnevni hemijski sastav prehrane uključuje ugljikohidrate (oko tristo grama kao polisaharidi), bjelančevine (sto grama), masti (80 grama, od kojih je jedna trećina biljna), natrijum-hlorid (12 grama) i slobodnu tekućinu do jedne i pol litre. Ukupne kalorije dnevno - do 2,5 hiljade kcal.

Slatkiši su u potpunosti isključeni (zamjenjuje ih sorbitol), ekstraktivne tvari se umjereno koriste. Preporučuje se povećani unos hrane sa vlaknima, kao i lipotronskih supstanci i vitamina.

  1. Supe Ne preporučuju se mliječne kaše, rezanci, a takođe su masne i jake. Preporučuje se meso i riba sa malo masti.
  2. Hljeb i srodni proizvodi. Pahuljice i lepinje se ne preporučuju. Preporučuje se sjeckani, raženi do 300 gr. / Dan.
  3. Meso. Zabranjene su sve vrste kobasica i kobasica, konzervirana hrana, druga prerađena hrana, masne sorte svinjetine, govedina i perad. Preporučuje se kuhano ili kuhano meso sa niskim udjelom masti.
  4. Riba. Isključena je konzervirana hrana, masne sorte proizvoda, kavijar. Preporučuje se riba s niskim udjelom masti, kuhana ili pečena.
  5. Mliječni proizvodi. Krem, slatki i masni skuti sirevi, slani sirevi zabranjeni su. Preporučuje se kiselo mlijeko, nemasni sir, mlijeko s malo masti.
  6. Jaja. Možete jesti bjelančevine, kuhana jaja s izuzetkom žumanjka - ne više od 1 dnevno.
  7. Povrće. Luk i kiseli krastavci nisu uključeni. Preporučuje se povrće koje sadrži manje od pet posto ugljikohidrata - bundeva, rajčica, patlidžan, krastavci i ograničen broj krompira.
  8. Slatkiši, voćne vrste hrane. Bomboni, šećer, sladoled svih vrsta, smokve, grožđice, datulje, banane nisu uključeni. Dozvoljeno je pirjano voće, slatke i kisele bobice i voće.
  9. Grickalice Preporučuju se salate od morskih plodova, vinjegre, povrtne vrste kavijara, mješavine svježeg povrća.
  10. Začini i umaci. Masno i začinjeno je zabranjeno. Povrće je dozvoljeno.
  11. Piće. Slatki sokovi i sokovi koji ostaju bez šećera na bazi šećera nisu uključeni. Čaj je dozvoljen, ograničen na kafu s mlijekom, piće od šipka i povrća.
  12. Masti. Kulinarstvo i meso su zabranjeni.

Primer menija za nedelju dana

Sljedeći tjedni izbornik nije strog, pojedinačne komponente moraju se zamijeniti unutar istih grupa proizvoda uz održavanje osnovnog konstantnog pokazatelja korištenih dnevnih jedinica kruha.

  1. 1. dan Doručak s heljdom, nemasnim sirom s 1 posto mlijeka i pićem od šipka. Za ručak čaša 1 posto mlijeka. Ručak imamo s juhom od kupusa, kuhanim mesom s voćnim želeima. Snack - par jabuka. Za večeru kuhamo kupus schnitzel, kuhanu ribu, kao i čaj.
  2. 2. dan Doručak ćemo dobiti s ječmenom kašom, jednim bezalkoholnim jajetom i salatu od salame. Na ručku čašu mlijeka. Večeramo s pire krompirom, kiseli krastavcem, kuhanom goveđom jetrom i kompotom od suhog voća. Popodne voćni žele. Za večeru je dovoljan komad kuhane piletine, garniranje pirjanog kupusa i čaj. Druga večera je kefir.
  3. 3. dan Za doručak - skuti sir s malo masti s dodatkom mlijeka s niskim udjelom masti, zobene kaše i napitka od kafe. Ručak - čaša žele. Imamo ručak bez mesa, kuhane piletine i heljde. Popodne popijte dvije nezaslađene kruške. Večeramo s vinjegrom, jednim kuhanim jajetom i čajem. Prije odlaska u krevet, možete pojesti malo jogurta.
  4. 4. dan Za doručak pripremamo heljdinu kašu, nemasni sir i napitak od kafe. Drugi doručak je čaša kefira. Za ručak pripremite juhu od kupusa, skuhajte komad govedine s niskim udjelom masti u mliječnom sosu i čašu kompota. Imamo popodne 1-2 male kruške. Večeramo sa šnicle od kupusa i kuhanom ribom uz čaj.
  5. 5. dan Za doručak pripremamo vinjetu (ne koristimo krumpir) sa žličicom biljnog ulja, jednim kuhanim jajem i napitkom od kafe s kriškom raženog hljeba i putera. Za ručak, dvije jabuke. Imamo ručak sa kiselim kupusom sa pirjanim mesom i graškom. Za popodnevni čaj i večeru, odnosno svježe voće i kuhana piletina s pudingom od povrća i čajem. Prije odlaska u krevet, možete konzumirati jogurt.
  6. 6. dan Doručak - komadić vitke kaše, kaše od prosoja i napitak od kafe. Za drugi doručak možete jesti dekokt od pšeničnih mekinja. Imamo ručak s kuhanim mesom, ribljom čorbom i mršavim pireom. Popijte popodnevnu čašu kefira. Za večeru skuhajte zobene pahuljice i sir s mlijekom (niske masnoće). Prije odlaska u krevet, možete pojesti jednu jabuku.
  7. 7. dan Doručak smo s heljdinom kašom s tvrdo kuhanim jajetom. Prije ručka možete pojesti nekoliko jabuka. Za sam ručak - goveđa kotleta, ječam i povrtna supa. Imamo popodnevni čaj sa mlijekom, te večeramo uz kuhanu ribu i pirjani krompir, kao i povrtnu salatu s čajem. Prije odlaska u krevet, možete popiti čašu kefira.

Prevencija dijabetesa

Nažalost, glavni tip dijabetesa (tip 1) može se pojaviti čak i kod gotovo zdrave osobe, jer su glavni faktori njegovog razvoja nasljednost i virusne infekcije. Dijabetes tipa 2, koji je prije svega rezultat nepravilnog načina života, može i treba unaprijed spriječiti.

Sljedeći postulati obično se uključuju u popis osnovnih mjera i preventivnih mjera protiv pojave šećerne bolesti:

  1. Normalizacija telesne težine.
  2. Pravilna frakcijska prehrana s lako probavljivim mastima i ugljikohidratima.
  3. Redovna dozirana fizička aktivnost.
  4. Kontrolirajte metabolizam lipida i hipertenziju, ako ih imate.
  5. Sistematično praćenje kvaliteta života uz dobar odmor.
  6. Redovna antivirusna profilaksa za vrijeme epidemija.
  7. Unos multivitamina.

Šta je ovo

Koncept "dijabetes melitus"Uobičajeno je imenovati grupu endokrinih bolesti koja se razvijaju kao rezultat apsolutnog ili relativnog nedostatka hormona u tijelu insulin. S obzirom na ovo stanje, pacijent se očituje hiperglikemija - značajno povećanje količine glukoze u ljudskoj krvi. Za dijabetes je karakterističan hronični tijek. U procesu razvoja bolesti metabolički poremećaj se javlja kao cjelina: masna, protein, ugljeni hidrati, mineralnim i voda i sol razmjena. Prema statistikama WHO-a, oko 150 miliona ljudi ima dijabetes u svijetu. Usput, dijabetes nije samo osoba, već i neke životinje, na primjer, mačke.

Značenje riječi "dijabetes" s grčkog jezika je "isticanje". Stoga izraz "dijabetes" znači "gubitak šećera". U tom slučaju prikazan je glavni simptom bolesti - izlučivanje šećera u urinu. Do danas postoji mnogo studija u vezi s uzrocima ove bolesti, međutim, uzroci bolesti i njene komplikacije još uvijek nisu u potpunosti utvrđeni.

Vrste dijabetesa

Dijabetes melitus se ponekad javlja i kod ljudi kao jedna od manifestacija osnovne bolesti. U ovom slučaju govorimo simptomatski dijabeteskoja se može dogoditi usred lezije štitnjača ili gušteračežlijezde, nadbubrežne žlezde, hipofiza. Osim toga, ovaj se oblik dijabetesa razvija i kao posljedica liječenja određenim lijekovima. A ako je lečenje osnovne bolesti uspešno, tada se dijabetes izleči.

Dijabetes melitus se obično dijeli u dva oblika: dijabetes tipa 1tj. inzulinski ovisnitakođe dijabetes tipa 2to jestinzulinski neovisan.

Šećerna bolest tipa 1 najčešće se očituje kod mladih: u pravilu većina tih bolesnika nema trideset godina. Ovaj oblik bolesti pogađa oko 10-15% ukupnog broja oboljelih od dijabetesa. Dijabetes melitus kod djece manifestira se uglavnom u ovom obliku.

Dijabetes tipa 1 posljedica je oštećenja beta ćelija gušterače koja proizvode inzulin. Vrlo često se ljudi razbole od ove vrste dijabetesa nakon virusnih tegoba - zaušnjaka, virusni hepatitis, rubeola. Dijabetes tipa 1 često se pojavljuje kao autoimune bolestib zbog oštećenja imunološkog sistema tela. U pravilu, osoba koja boluje od dijabetesa prve vrste manifestuje nezdravu mršavost. Razina šećera u krvi značajno raste. Pacijenti s prvom vrstom dijabetesa ovise o kontinuiranim injekcijama inzulina, koje postaju vitalne.

Među dijabetičarima općenito prevladavaju bolesnici s dijabetesom tipa 2. Istovremeno, oko 15% pacijenata sa ovim oblikom bolesti ima normalnu težinu, a svi ostali pate od prekomjerne težine.

Dijabetes tipa 2 razvija se kao posljedica bitno drugog razloga. U tom slučaju beta ćelije proizvode dovoljno ili previše inzulina, ali tkiva u tijelu gube sposobnost primanja svog specifičnog signala. U tom slučaju pacijentu nisu potrebne injekcije insulina za opstanak, ali ponekad se prepisuju kako bi se kontrolirao pacijentov šećer u krvi.

Uzroci dijabetesa

Jedan oblik dijabetesa tipa 1 je "Inzulinski zavisni", glavni uzrok ovog oblika mogu biti komplikacije nakon virusne infekcije, npr. gripa, herpestakođe žučna kamena bolest. Čimbenici koji doprinose osobi koja ima dijabetes tipa 2 "Nezavisno od insulina"su genetska predispozicija, kao i bolesti endokrinog sistema i gojaznost.

Glavni uzrok dijabetesa postaje oslabljen metabolizam ugljikohidrata, što se očituje zbog nesposobnosti gušterače da proizvede pravu količinu hormona inzulina ili proizvede inzulin potrebnog kvaliteta. Mnogo je pretpostavki u vezi s uzrocima ovog stanja. Dobro je poznato da je dijabetes nezarazna bolest. Postoji teorija da genetske bolesti postaju uzrok bolesti. Dokazano je da se veći rizik od bolesti javlja kod onih ljudi čija su bliska rodbina obolela od dijabetesa. Posebno je velika vjerovatnoća oboljenja kod ljudi kojima je kod oba roditelja dijagnosticirana dijabetes.

Kao još jedan značajan faktor koji direktno utječe na mogućnost dijabetesa, utvrđuju stručnjaci gojaznost. U ovom slučaju osoba ima mogućnost prilagodbe vlastite težine, tako da biste trebali biti ozbiljni u vezi s tim problemom.

Drugi provocirajući faktor su brojne bolesti koje rezultiraju oštećenjem. beta ćelije. Prije svega, radi se o tome pankreatitis, bolesti drugih endokrinih žlijezda, karcinom pankreasa.

Virusne infekcije mogu poslužiti kao okidač za dijabetes. Virusne infekcije ne pokreću dijabetes u svakom slučaju. Međutim, ljudi koji imaju nasljednu predispoziciju za dijabetes i druge temeljne faktore imaju mnogo veći rizik da se razbole zbog infekcije.

Osim toga, ljekari određuju kao predisponirajući faktor bolesti stres i emocionalni stres. Starije osobe trebaju se sjetiti mogućnosti dobivanja dijabetesa: što starija osoba postaje veća, vjerovatnoća je da postoji bolest.

Istovremeno, pretpostavka mnogih da oni koji vole jesti puno šećera i slatke hrane u riziku od dijabetesa potvrđuje se iz stajališta velike vjerojatnosti pretilosti kod takvih ljudi.

U rjeđim slučajevima dijabetes kod djece i odraslih nastaje kao posljedica određenih hormonskih poremećaja u tijelu, kao i oštećenja gušterače uslijed zlouporabe alkohola ili uzimanja određenih lijekova.

Još jedan prijedlog ukazuje na virusnu prirodu dijabetesa. Dakle, dijabetes tipa 1 može nastati zbog virusnog oštećenja beta ćelija gušterače koja proizvodi inzulin. Kao odgovor, imuni sistem proizvodi antitelakoji se zovu otočki.

Međutim, do danas postoji puno nejasnih tačaka u utvrđivanju uzroka šećerne bolesti.

Simptomi dijabetesa

Simptomi šećerne bolesti primarno se očituju prekomjernom intenzivnom produkcijom urina. Osoba počinje urinirati ne samo često, nego i mnogo (pojava koja se zove poliurija) S obzirom na ovu pojavu, pacijenta ima vrlo snažna žeđ. Izlučuje se zajedno s urinom glukoza, osoba izgubi i kalorije. Stoga će znak dijabetesa biti i preveliki apetit zbog stalnog osjećaja gladi.

Ostale neugodne pojave javljaju se kao simptomi šećerne bolesti: jak umor, stalna pospanostprisutnost svrbeža u perineumu. Udovi se mogu smrznuti pacijentu, oštrina vida se postepeno smanjuje.

Bolest napreduje i pojavljuju se sljedeći znakovi dijabetesa. Pacijent primjećuje da se njegove rane zacjeljuju mnogo gore, postepeno se vitalna aktivnost tijela uglavnom inhibira.

Važno je uzeti u obzir da su glavni znakovi dijabetesa na koje svi trebaju obratiti pažnju gubitak vitalnosti, stalni osjećaj žeđi i brzo izlučivanje tekućine iz tijela mokraćom.

Međutim, u početku se simptomi šećerne bolesti možda uopće ne pojavljuju, a bolest se može utvrditi samo laboratorijskim testovima. Ako se bolest ne pojavi i otkrije se blago povišen sadržaj šećera u krvi i njegovo prisustvo u urinu, tada se osoba dijagnosticira predijabetičko stanje. Karakterističan je za vrlo velik broj ljudi, a nakon deset do petnaest godina razviju dijabetes tipa 2. Inzulin u ovom slučaju ne ispunjava funkciju cijepanja ugljeni hidrati. Kao rezultat toga, premalo glukoze koja je izvor energije ulazi u krvotok.

Šta je dijabetes?

Moje ime je GalinaImam 63 godine i imam dijabetes tipa 2.

Bolesna sam 10 godina, tokom godina nisam ništa radila. Beskrajni testovi, putovanja u ljekarnu, uzimanje tableta prije odlaska iz kuće, uvijek sam provjeravao uzimam li lijek., Ali zahvaljujući ovom članku uspio sam sniziti šećer u krvi, hvala!

Za bolest su znali u davnim vremenima, ali tada se samo žeđ u kombinaciji s čestim mokrenjem smatrala glavnim simptomom dijabetesa, ljudi tada nisu imali pojma o endokrinskim promjenama. Kasnije je bolest više puta istražena, iako još nije u potpunosti utvrđeno zašto se javlja, i nema načina da se trajno riješi postojeće patologije.

Općenita karakteristika šećerne bolesti su patološke promjene u odnosu na osnovnu apsorpciju glukoze i bilo kojeg šećera. Ova promjena može biti apsolutna, odnosno, inzulin se prestaje izlučivati ​​u potpunosti, ili relativan, ovisno o tome koliko gušterača gubi sposobnost stvaranja hormona, koji je odgovoran za pretvorbu šećera u energiju - inzulin.

Tokom razvoja bolesti nastaje sledeće:

  1. Ćelije gušterače ili potpuno prestaju proizvoditi inzulin, ili se njegova proizvodnja smanjuje na kritični nivo. Kao rezultat toga, dolazi do snažnog gladovanja svih tjelesnih sistema, jer je glukoza glavni izvor energije. Sav uneseni šećer ostaje u krvi bez daljnje metaboličke pretvorbe.
  2. U drugom slučaju, proizvodnja inzulina se ne smanjuje, ali ćelije koje moraju uzimati ovaj hormon i apsorbirati glukozu imaju otpornost na supstancu - odnosno prestaju ga „primjećivati“.
  3. Nastaje paradoksalna situacija: tijelo, s jedne strane, osjeća glad zbog činjenice da ulazeći šećer ne prerađuje u hranjive tvari, a s druge strane povećava se sadržaj glukoze u krvi, što destruktivno utječe na stanje stanica.
  4. Dijabetes melitus se odnosi na bolesti endokrinog sistema u kojima su pogođeni apsolutno svi organski sistemi ljudskog tijela. Stupanj uključenosti ovisi o složenosti tijeka bolesti, poduzetim mjerama i terapiji.
  5. Rani znakovi dijabetesa mogu dugo vremena proći nezapaženo, najčešće ljudi dolaze kod doktora s teškim, pokretanim procesom, koji je mnogo teže ispraviti.

Dijabetes je opasan i njegovim komplikacijama, koje pogađaju apsolutno sve organe, kao i rizikom od kome. Mnogi doktori kažu da to nije toliko bolest koliko životni stil: nemoguće je u potpunosti izliječiti, ali ako se pridržavate ispravnog režima, uzimajte lijekove ovisno o vrsti, stalno pratite svoje stanje i postotak šećera u krvnoj plazmi, možete dugo živjeti bez iskustva karakteristične posledice.

Ljekari kažu i da je u svijetu sada prava epidemija dijabetesa. U jednoj ili drugoj mjeri, nalazi se kod gotovo svake treće osobe, a ako se ranije dijagnosticirala ili kod djece ili kod starijih ljudi - ovisno o vrsti, sada su gotovo svi u opasnosti.

Prvi znakovi dijabetesa

Rani simptomi dijabetesa mogu biti blagi, posebno kad je riječ o drugom tipu ili otpornosti na inzulin. Manifestacije prolaze nezapaženo sve dok ne pređu u ozbiljniju fazu.

S tim u vezi, vrijedno je obratiti pažnju na takve rane znakove bolesti:

  1. Osjećaj suhoće usta, koji može biti blag, a osoba to pripisuje ljetnoj vrućini i drugim faktorima.
  2. Suva koža koja uzrokuje blagu nelagodu. Ovaj simptom je najviše izražen na dlanovima, laktovima i petama. Koža se osjeća grubo i suvo zbog dehidracije i nedostatka prehrane.
  3. Osjećaj gladi se pojačava, čovjek može dobiti na težini. To je zbog smanjenja sposobnosti ćelija da primaju korisne materije iz ulazne hrane.
  4. Mokrenje postaje učestalije, dok količina oslobođene tečnosti raste. Čovek ustaje do toaleta dva ili tri puta noću.
  5. Umor, brzi umor, nespremnost uobičajenog posla subjektivno se osjeća - karakterističan osjećaj „nadimanja“. "Popularni" sindrom hroničnog umora ponekad može biti rani znak dijabetesa.

Jačina simptoma može biti vrlo blaga. Najznačajnije - suha usta i žeđ. Ako osoba istovremeno ima prekomjernu težinu, naviku jesti nezdravu hranu, onda ima smisla otići endokrinologu i obaviti analizu sposobnosti tijela da apsorbuje glukozu. Mora se imati na umu da jedno uzorkovanje krvi ne daje potpunu sliku, a u svrhu dijagnoze provodi se stres test otpornosti na glukozu i druge mjere.

Postoje različiti oblici bolesti ovisno o patogenezi koja se javlja u tijelu. Određivanje vrste je izuzetno važno, jer je metoda liječenja bitno drugačija.

Pored dve glavne, postoje i druge podvrste, ali u pravilu govore o sledećim:

Prvi tip

Ovo je bolest djece i mladih izazvana, prema većini naučnika, genetski.Ponekad se prvi tip može razviti nakon teškog napada pankreatitisa ili čak pankreasne nekroze, kada se osoba spašava, ali funkcije gušterače se beznadežno gube. Prva vrsta je nedostatak inzulina u tijelu, pa se on umjetno primjenjuje.

Drugi tip ili otpornost na inzulin

Kod ove vrste bolesti gušterača i dalje proizvodi inzulin, štoviše, njegova količina može biti i veća nego kod zdravih ljudi. Međutim, ćelije odgovorne za percepciju hormona prestaju da ga "razumeju". Metabolički sindrom i dijabetes tipa 2 ispravljaju se bez unošenja hormona, uz pomoć specifične terapije i prehrane.

Posledice i komplikacije dijabetesa

Dijabetes je opasan sam po sebi i zbog svojih komplikacija. Prvi tip daje lošiju prognozu za dugoročni život, dok kompenzirana bolest drugog tipa može teći "u pozadini", a da ne utječe na kvalitetu života.

Posljedice i komplikacije uključuju hitne slučajeve:

  1. Hipersmolarna koma - nastaje na pozadini dehidracije, ako ne unosite dovoljno tečnosti, koja se i dalje izlučuje iz tijela.
  2. Hipoglikemijska koma - javlja se kod pojedinaca koji imaju dijabetes tipa 1, s pogrešnom doziranjem inzulina.
  3. Laktacidna koma - nastaje na pozadini nakupljanja mlečne kiseline izazvane dijabetesom i, u pravilu, zatajivanjem bubrega, takođe provociranom ovom bolešću.
  4. Ketoacidoza je nagomilavanje ketonskih tela, proizvoda metabolizma masti, u krvi.

Ovi su uvjeti hitni, ugrožavaju život pacijenta. Hipoglikemijska koma je posebno opasna jer bez hitnog davanja glukoze može za 30-40 minuta biti fatalna.

Postoje i dugoročni efekti dijabetesa:

  1. Dijabetička neuropatija i encefalopatija su uništavanje nervnog sistema, kako centralnog tako i perifernog. Manifestacije su široke - od bolova u mišićima do oštećenja pamćenja i smanjene inteligencije. To je jedna od najčešćih dugoročnih komplikacija bolesti, javlja se kod svake osme osobe koja boluje od dijabetesa. Proces započinje rukama i nogama, formirajući karakterističnu simptomatologiju „rukavica“, a ubuduće se bol širi na celo telo, obuhvatajući i centralni nervni sistem.
  2. Dijabetička retinopatija - smanjenje vida u pozadini oštećenja mrežnice, sve do potpunog sljepoće. Tijekom ove bolesti dolazi do degeneracije i odvajanja mrežnice oka. To je također izuzetno česta patologija, a svake godine bolest dodaje 10% na rizik od razvoja ove komplikacije.
  3. Dijabetička nefropatija - oštećenje bubrega do razvoja teškog oblika zatajenja bubrega na pozadini stalne potrebe za provođenjem tekućine, koja često sadrži višak glukoze.
  4. Dijabetička angiopatija je kršenje propusnosti malih i velikih žila zbog činjenice da su "začepljene" neisvarenom glukozom. Ova patologija postaje uzrok razvoja teških komplikacija, pa sve do zatajenja srca, krvnih ugrušaka.
  5. Oštećenja na nogama, "dijabetičko stopalo" - pojava gnojno-nekrotičnih procesa u donjim ekstremitetima. Počinje s malim čirima koji zarastaju vrlo slabo. U budućnosti se razvijaju edemi, proces završava mokrom gangrenom s potrebom amputiranja pogođenog režnja.

Teške posljedice se razvijaju samo s dekompenziranim oblikom bolesti. Razvija se na pozadini sistematskog kršenja prehrane, nepravilnog odabira terapije lijekovima, nepažnje pacijenta na razinu glukoze u krvi. Čak i jednokratno kršenje režima ishrane može izazvati naglo pogoršanje stanja, stoga ne može biti „popuštanja“ i „praznika“ kod dijabetesa.

Prehrana dijabetesa

Za pacijente šećerdijabetes tipa 1 glavni tretman dijabetesa su injekcije inzulina, a ishrana je ključan dodatak liječenju lijekovima, dok je potrebna za pacijente dijabetes tipa 2 - Prehrana na bazi dijeta je glavni tretman. Budući da je kao rezultat razvoja dijabetesa, normalno funkcioniranje gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje inzulina koji sudjeluje u apsorpciji šećera u tijelu, pravilna prehrana i prehrana od velikog su značaja. Dijeta protiv dijabetesa koristi se za normalizaciju metabolizma ugljikohidrata i za sprečavanje poremećaja metabolizma masti.

Koja bi trebala biti ishrana:

  • česti i redovni obroci (po mogućnosti 4-5 puta dnevno, otprilike u isto vrijeme), poželjno je ravnomjerno rasporediti unos ugljikohidrata po obroku,
  • unos hrane treba biti bogat makro i elementi u tragovima (cink, kalcijum, fosfor, kalijum) kao i vitamini (vitamini grupa B, A, P, askorbinska kiselina, retinol, riboflabin, tiamin),
  • prehrana treba biti raznolika,
  • šećer vrijedi zamijeniti sorbitol, ksilitol, fruktoza, aspartam ili saharinkoja se može dodati kuvanoj hrani i pićima,
  • može se konzumirati i prije 1,5 litara tečnosti dnevno
  • prednost treba dati teško probavljivim ugljikohidratima (povrće, voće, hljeb od cijelog pšenice), hrani koja sadrži vlakana (sirovo povrće, grah, grašak, zob) i ograničiti upotrebu hrane bogate holesterolom - žumanjka, jetra, bubrezi,
  • dijeta se mora strogo pridržavati kako ne bi izazvali razvoj ili pogoršanje bolesti.

Dijeta protiv dijabetesa ne zabranjuje, a u nekim slučajevima preporučuje da se u prehrani unose sljedeće namirnice:

  • crne ili posebne dijabetički hljeb (200-300 gr dnevno),
  • juhe od povrća, juha od kupusa, okroshka, cvekla,
  • supe pripremljene s mesnim juhom mogu se konzumirati 2 puta sedmično,
  • vitko meso (govedina, teletina, kunić), perad (ćuretina, piletina), riba (štuka, bakalar, štuka) (oko 100-150 gr dnevno) u kuhanom, pečenom ili aspik
  • žitarice (heljda, zob, proso) su korisne, a tjestenine, mahunarke možete konzumirati svaki drugi dan,
  • krompir, mrkva i repa - ne više od 200 gr. dnevno
  • ostalo povrće - kupus, uključujući cvjetaču, krastavce, špinat, paradajz, patlidžan, kao i zelje, može se koristiti bez ograničenja,
  • jaja ne mogu biti veća od 2 komada dnevno,
  • 200-300 gr. na dan jabuke, pomorandže, limuna, moguće je u obliku sokova s ​​pulpom,
  • fermentirani mliječni proizvodi (kefir, jogurt) - 1-2 čaše dnevno, te sir, mlijeko i pavlaka - uz dozvolu liječnika,
  • skuti sir sa malo masnoće preporučuje se konzumirati dnevno od 150-200 g. dnevno u bilo kojem obliku,
  • Od masti dnevno možete pojesti i do 40 g nezaslađenog maslaca i biljnog ulja.

Od pića je dopušteno piti crni, zeleni čaj, slabu kafu, sokove, pirjane bobice kiselih sorti uz dodatak ksilitola ili sorbitola, napitak divlje ruže, iz mineralnih voda - narzan, essentuki.

Ljudima sa dijabetesom je važno ograničiti njihovu upotrebu. lako probavljivi ugljikohidrati. Takvi proizvodi uključuju - šećer, med, pekmez, slatkiše, slatkiše, čokoladu. Upotreba kolača, muffina, od voća - banana, grožđica, grožđa strogo je ograničena. Uz to, vrijedno je minimalizirati upotrebu masna hrana, prije svega salata, povrće i maslac, masno meso, kobasice, majonez. Osim toga, iz prehrane je bolje isključiti pržena, začinjena, začinjena i dimljena jela, ljute namirnice, slano i kiselo povrće, vrhnje, alkohol. Soli dnevno se može konzumirati ne više od 12 grama.

Komplikacije dijabetesa

Komplikacije kod dijabetesa predstavljaju posebnu opasnost za zdravlje i život ljudi, a koje se manifestuju ako se dijabetes ne liječi, odnosno ako se provodi nepravilno. Zbog takvih komplikacija često se dogodi smrtni ishod. Uobičajeno je razlikovati akutne komplikacije dijabetesa koje se kod pacijenta brzo razvijaju, kao i kasne komplikacije koje se javljaju nekoliko godina kasnije.

Manifestiraju se akutne dijabetesne komplikacije koma: u tom stanju pacijent gubi svijest, on poremeti funkcije nekoliko organa - jetre, bubrega, srca, nervnog sistema. Uzroci kome - jake promjene kiselost krv, kršenje odnosa soli i vode u tijelu, manifestacija u krvi mliječne kiseline u velikim količinama, oštar pad nivoa glukoze u krvi.

Kao kasne komplikacije dijabetesa često su pogođeni mali sudovi bubrega i očiju. Ako je zahvaćeno veliko plovilo, onda nastaje pojava moždani udar, infarkt miokarda, gangrena nogu. Ljudski nervni sistem takođe pati.

Pogledajte video: TRIBINA: Diabetes - uzroci, lijecenje i prevencija - Dr. Ismet Osmanovic (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar