Sadrži li med fruktozu?

Ugljikohidrati su organska jedinjenja koja se sastoje od ugljika, vodika i kisika, a vodik i kisik su uključeni u njihov sastav u omjeru 2: 1, kao u vodi, otuda je i nastalo njihovo ime. Ugljikohidrati su prije svega naše glavno skladište energije, glavno gorivo zahvaljujući kojem djeluju mišići, srce, mozak, probavni sustav i drugi važni i potrebni organi. Pokrivaju više od 60% dnevne potrošnje energije. Uz to, ugljikohidrati služe kao strukturni i plastični materijal te su regulatori najvažnijih biohemijskih procesa.

Ugljikohidrati se dijele na monosaharide, oligosaharide i polisaharide.

Monosaharidi (jednostavni ugljikohidrati) su najjednostavniji predstavnici ugljikohidrata i ne razgrađuju se na jednostavnije spojeve tijekom hidrolize. Monosaharidi su najbrži i najkvalitetniji izvor energije za procese koji se odvijaju u ćeliji.

Oligosaharidi su složenija jedinjenja izgrađena od nekoliko (od 2 do 10) monosaharidnih ostataka. U skladu s tim razlikuju se disaharidi, triksaharidi itd. Da bi naš organizam bio apsorbovan, oligosaharidi i polisaharidi moraju se podijeliti u monosaharide u jednjaku.

Polisaharidi - spojevi velike molekulske mase - polimeri formirani od velikog broja (desetine, stotine, hiljada) ostataka monosaharida. Ukupna f-la najčešćih polisaharida C n H 2m O m, gdje je n> m. Po svojoj biološkoj funkciji polisaharidi se dijele na: strukturne, koje su strukturne komponente ćelija i tkiva, rezervne, koje služe kao rezervni izvori energije i hranjivih sastojaka, fiziološki aktivne. Poznati rezervni polisaharidi su škrob u biljkama i glikogen u životinjama. Najpoznatiji strukturni polisaharid je celuloza.

Polisaharidi nemaju slatkast ukus.

Monosaharidi i oligosaharidi imaju slatkast okus i zato ih nazivaju šećerima. Svi monosaharidi i neki disaharidi pripadaju grupi reducirajućih (redukcijskih) šećera, tj. Spojeva koji mogu ući u reakciju redukcije.

Dekstrini (S 6 N 10 O 5) n - proizvodi delimičnog raspadanja škroba ili glikogena koji nastaju prilikom termičke i kiselinske obrade ili enzimatske hidrolize. Sveti Dekstrini se prvenstveno određuju njihovom molekularnom težinom. Prikladno je koristiti reakciju s jodom za kontrolu razgradnje škroba. Za linearne dekstrine uočeno je plavo obojenje jodom kod stepena polimerizacije n više od 47, plavo-ljubičasto na 39-46, crveno-ljubičasto na 30-38, crveno na 25-29, smeđe na 21-24. Za n, glavni ugljikohidrati meda su monosaharidi: glukoza ili grožđani šećer (27-36%) i fruktoza ili voćni šećer (33-42%). Ovi monosaharidi su dio nektara, a nastaju i pri raspadanju saharoze, tijekom zrenja meda pod djelovanjem enzima invertaze. Zbog toga ih nazivaju i obrnutim šećerima. Od složenih šećera u medu najzastupljeniji je saharoza disaharid, a to je uobičajeni šećer koji se dobija iz šećerne repe ili trske. U cvjetnom medu šećer nije veći od 5%. U medu matičnjaka ima više šećera - do 10%, a manje glukoze i fruktoze. Saharoza nije reducirajući šećer.

Visoka koncentracija glukoze i fruktoze rezultat je visokih nutritivnih i ukusnih svojstava meda - njegovog slatkog ukusa i sposobnosti brzog vraćanja snage.

Jednostavne i složene šećere naša tijela apsorbiraju na različite načine. Monosugar se apsorbuje brzo i lako. Glukoza bez ikakvih transformacija i dodatnog opterećenja na tijelo ulazi u crijeva u krv (kod mnogih bolesti glukoza se ubrizgava direktno u krv). Fruktoza se nakuplja u jetri kao glikogen iz koga se, po potrebi, stvara i glukoza. Saharoza se najprije razgrađuje u tankom crijevu djelovanjem crijevnog soka na glukozu i fruktozu. Telo zdrave osobe sposobno je probaviti saharozu. Ali za pacijenta koji nema dovoljno enzima, i koji ima slabo aktivan probavni sustav, konzumacija meda je od velike važnosti, jer se tijelo oslobađa od prekomjernog opterećenja - procesa cijepanja saharoze.

Glavni potrošači glukoze su živčani sistem i skeletni mišići. Za normalnu aktivnost srčanog mišića, obnova njegovog rada zahtijeva glukozu i fruktozu.

Pri skladištenju meda koji nije podvrgnut toplinskoj obradi, enzimi zadržavaju svoju aktivnost i postotak saharoze postepeno opada. Povećani postotak saharoze pokazatelj je meda loše kvalitete. To može biti posljedica činjenice da se med dobija iz pčela hranjenih šećernim sirupom ili falsificiranim ne-invertiranim ili umjetno invertiranim šećerom. U takvom medu nema dovoljno enzima potrebnih za razgradnju saharoze, kao rezultat toga sadrži puno saharoze, ponekad i više od 25%. Postotak saharoze se ponekad povećava s velikim sakupljanjem meda, kada je sposobnost pranja enzima u pčelama oslabljena zbog velikog mita nektara ili nečistoće.

Pčelinji med takođe sadrži dekstrine. Po strukturi, molekuli dekstrina meda slični su triksaharidima. Dekstrini meda se dobro apsorbuju, usporavaju kristalizaciju i povećavaju gustoću (viskoznost) meda. U cvjetnom medu ima ih relativno malo - ne više od 2%, u malteru - ne više od 5%. Dekstrini meda nisu obojeni jodom, rastvaraju se u vodi i talože se u vodenim otopinama sa alkoholom.

3.2.2 Fruktoza

Voćni šećer naziva se i levuloza (laevus = lijevo), jer rotira polariziranu svjetlost ulijevo. Pripada monosaharidima i slađeg je ukusa od svih ostalih ugljikohidrata. Ako se slatkoća otopine saharoze procijeni uvjetno na 100 bodova, tada će fruktoza dobiti 173 boda u usporedbi s njom, a glukoza - 81 bod. U medicini se koristi prvenstveno za liječenje oštećenja jetre, pri trovanju alkoholom i kao nadomjestak šećera za pacijente sa šećernom bolešću, jer čak i u velikim dozama ne povećava značajno razinu caxape u krvi.

Za asimilaciju fruktoze u tijelu, za razliku od glukoze, nije potreban inzulin iz gušterače (stoga se preporučuje dijabetičarima). Uz to, ćelije se ne apsorbuju izravno, poput glukoze, već uglavnom služe za sintezu glikogena (jetrenog škroba) u jetri. Glikogen se taloži u obliku granula u citoplazmi tjelesnih ćelija i koristi se kao rezervni izvor energije uz nedostatak glukoze. Jetra djelomično pretvara fruktozu u glukozu koja je glavni izvor energije u općem metabolizmu. Dok glukoza lako kristalizira, fruktoza jedva ima to svojstvo. Iz tog razloga se u medu mogu naći kristali glukoze okruženi tečnim voćnim šećerom.

Med sadrži više levorotatorne fruktoze nego dekstrorotatorna glukoza. Zbog toga i zato što je lijeva rotacija fruktoze jača od desne rotacije glukoze, med je kao cjelina levorotatorni. Pod utjecajem enzima (enzima), obje vrste šećera mogu prelaziti jedna u drugu.

3.2.3 Glukoza

U svom slobodnom obliku glukoza se nalazi uglavnom u voću i medu, dok je u saharozi u kemijskoj vezi s fruktozom i prvo se mora odvojiti od druge prije nego što se apsorbira. Prednost glukoze u medu je što ona prolazi kroz stijenke želuca u krv bez prethodne probave. Općenito, za to su potrebni fosforni spojevi koji su također prisutni u medu i ne nalaze se u običnom šećeru.

Unos glukoze događa se u složenim hemijskim procesima. Jednostavno rečeno, voda se u ovom slučaju, s kojom je čvrsto povezano šest atoma ugljika, postepeno zamjenjuje kisikom. U ovom se slučaju ugljik polako oksidira, pretvarajući u ugljični dioksid (CO2) i oslobađa energiju koja je tijelu potrebna kao gorivo za brojne životne procese.

Za razliku od fruktoze, glukoza je problematičnija za pacijente sa šećernom bolešću.

4.1 Osnovni pojmovi

Proteini su visoko-molekularne organske materije koje sadrže dušik čiji su molekuli izgrađeni od aminokiselina. Svaki živi organizam sastoji se od proteina. U ljudskom tijelu proteini formiraju mišiće, ligamente, tetive, sve organe i žlijezde, kosu, nokte, bjelančevine su dio tekućine i kostiju. U prirodi postoji otprilike 10 10 -10 12 različitih proteina koji osiguravaju život organizama svih stupnjeva složenosti, od virusa do čovjeka. Proteini su enzimi, antitela, mnogi hormoni i druge biološki aktivne supstance. Potreba stalnog obnavljanja proteina osnova je metabolizma.

Po prvi put, kritičku važnost proteina u ishrani i vitalnoj aktivnosti ljudskog tela hemičari su prepoznali početkom 19. veka, oni su smislili „međunarodni“ naziv za ta hemijska jedinjenja - „proteini“, od grčkog rtos - „prvi, glavni“.

4.2 Enzimi (enzimi)

Enzimi - su složeni molekuli proteina i „biološki su katalizatori“. „Biološki“ znači da su proizvod ili derivat živog organizma. Riječ "katalizator" znači da tvar ima mogućnost povećanja brzine kemijske reakcije više puta, dok se ona sama ne mijenja kao rezultat reakcije. Enzimi (od lat. Fermentum - fermentacija, kiselo tijesto) se ponekad nazivaju enzimi (od grč. En - unutra, zyme - kiselo tijesto).

Sve žive ćelije sadrže veoma veliki skup enzima, funkcionisanje ćelija zavisi od katalitičke aktivnosti kojih. Gotovo svaka od mnogih raznolikih reakcija koje se odvijaju u ćeliji zahtijeva sudjelovanje određenog enzima. Proučavanje kemijskih svojstava enzima i reakcija kataliziranih njima posebno je, vrlo važno područje biohemije - enzimologija.

Neki enzimi (enzimi) djeluju neovisno, drugi tek nakon što se kombiniraju sa vitaminima, mineralima i elementima u tragovima kao koenzimima. U stvari, ne postoji nijedan biohemijski proces u tijelu u kojem enzimi ne bi sudjelovali. Za razliku od industrijskih katalizatora, koji ne prolaze promjene tokom kemijskih reakcija, enzimi se mijenjaju i troše se u procesu metabolizma. Zbog toga bi se njihove zalihe trebale stalno nadopunjavati. Tijelo proizvodi većinu enzima nezavisno od proteinskih tvari. Međutim, ova vlastita proizvodnja nije uvijek dovoljna za potrebe tijela, i tada bi treba opskrbljivati ​​izvana, hranom uzimati hranu. Nadoknada izvana bolestima i u drugoj polovini života, kada tijelo proizvodi znatno manje enzima, su od posebnog značaja.

Svi enzimi imaju usku specijalizaciju, tj. odgovoran za samo jednu specifičnu hemijsku reakciju. Budući da se u tijelu događaju brojni biohemijski procesi, broj enzima je takođe velik. Trenutno je poznato nekoliko hiljada njih.

Enzimi su važni sudionici u probavnom procesu. Samo spojevi male molekulske mase mogu proći kroz crijevnu stijenku i ući u krvotok, stoga se namirnice hrane prvo moraju razbiti u male molekule. To se događa tijekom enzimske hidrolize (cijepanja) proteina na aminokiseline, škroba do šećera, masti do masnih kiselina i glicerola. Bez enzima tijelo bi umrlo od iscrpljenosti, čak i s viškom najhranjivije hrane jer se ne bi mogla apsorbirati.

Kolike su zanemarljive količine enzima potrebne za enzimatsko djelovanje, može se prosuditi na primjeru peroksidaze, za koju se ispostavilo da djeluje čak i pri razrjeđivanju od 1: 200 000 000.

Uloga enzima daleko je iscrpljena varenjem. Danas je poznato da oni takođe učestvuju u sledećim procesima povezanim sa funkcijama tela i regulacijom njegovog samoizceljenja:

  • zaceljivanje rana, upala i tumora,
  • uništavanje oštećenih i mrtvih ćelija koje mogu ubrzati proces starenja,
  • uništavanje egzogenih ćelija, posebno patogena i ćelija raka,
  • prevencija stvaranja ili otapanja krvnih ugrušaka (uz trombozu i emboliju) i naslaga na stijenkama krvnih žila (kalcifikacija arterija).

Iz ovih osnovnih svojstava postoje brojne mogućnosti upotrebe enzima u profilaktičke i terapijske svrhe. Raznovrsna ljekovita svojstva meda mogu se dijelom objasniti djelovanjem enzima.

Med ugljikohidrata

Šta sadrži saharoza ili fruktoza u medu? Postoji li glukoza ili fruktoza u medu? Osnova prirodnog meda su ugljikohidrati, sadrži oko 25 šećera, a glavni su grožđani šećer ili glukoza (od 27 do 35), voćni šećer ili fruktoza (33-42%). Postoji još jedan naziv za ove tvari - obrnuti šećer. Med i fruktoza bliski su pojmovi.

Takođe, složeni šećeri su prisutni u medu, a najviše se nalazi disaharid saharoze. U cvjetnom medu je 5%, u medu meda oko 10%, manje fruktoze i glukoze. Visoka koncentracija fruktoze i glukoze dovodi do izvrsnog ukusa, velike hranjive vrijednosti.

Šećeri, i jednostavni i složeni, tijelo apsorbira na različite načine. Glukoza odmah ulazi u krvotok, fruktoza se nakuplja u jetri u obliku glikogena, prema potrebi, pretvara se u glukozu.

Saharoza pod utjecajem crijevnog soka razgrađuje se na fruktozu i glukozu. Glavni potrošači glukoze su ćelije nervnog sistema i skeletni mišići, za normalno funkcionisanje srca potrebni su i glukoza i fruktoza.

Ako je med bio termički obrađen, to:

  1. količina saharoze je sačuvana,
  2. enzimi gube aktivnost
  3. proizvod gubi na vrijednosti.

Povećana količina saharoze dokaz je lošeg kvaliteta pčelinjeg proizvoda, razloge treba tražiti u ishrani pčela umjetnim invertnim šećerom ili slatkim sirupom. U ovom je proizvodu malo enzima koji su potrebni za razgradnju saharoze, koncentracija tvari doseže 25%. Količina tvari povećava se velikim sakupljanjem meda, dok kod pčela povećava sposobnost prerade nektara.

Pčelinji med sadrži dekstrine, supstance slične triksaharidima. Dekstrine tijelo apsorbuje, povećava viskozitet proizvoda, inhibira kristalizaciju meda. U cvjetnom medu tih tvari ne više od dva posto, u medu medu oko pet.

Dekstrini nisu obojeni otopinom joda, brzo se rastvaraju u tečnostima istaloženim alkoholom.

Fruktozu se naziva i levuloza, supstanca pripada monosaharidima, ima bogat slatki ukus. Ako uslovno procijenimo otopinu saharoze na sto bodova, tada će fruktoza za slatkoću dobiti 173 boda, glukoza samo 81.

U medicini se voćni šećer preporučuje radi oslobađanja od oštećenja jetre, hroničnog alkoholizma i dijabetesa. Međutim, treba imati na umu da će povećane doze fruktoze dodatno povećati glikemiju.

Za adekvatnu asimilaciju fruktoze nije potrebno sudjelovanje hormonskog inzulina, pa se ta supstanca preporučuje bolesnicima sa šećernom bolešću. Uz to, spori ugljikohidrati ne apsorbiraju same ćelije, već je osnova za proizvodnju jetrenog škroba (glikogena). Čuva se u obliku malih zrnca, energetska je rezerva u slučaju nedostatka glukoze.

Jetra, ako je potrebno, fruktozu pretvara u glukozu, ako glukoza lako kristalizira, tada fruktoza nema takvo svojstvo. Zbog toga se u staklenki meda mogu vidjeti kristali okruženi viskoznom tečnošću.

Hemijski sastav pčelarskog proizvoda je promjenjiv, uvijek ovisi o više faktora:

  • područje uzgajanja biljaka,
  • izvor naplate
  • vrijeme sakupljanja
  • pasmina pčela.

Neke su komponente meda tipične i karakteristične, oko stotinu sastojaka od tri stotine sigurno se može nazvati trajnim.

Medova fruktoza je puno slađa od glukoze, kristalizira se gore, što ne dozvoljava da se proizvod u potpunosti zasiti. Supstanca je najvrjednija i najkorisnija za tijelo dijabetičara, u usporedbi s prerađenim šećerom, koji se prodaje u trgovinama i dodaje u industrijske proizvode.

Unatoč sadržaju jednostavnih ugljikohidrata, med je izuzetno koristan za ljude.

Šećer od grožđa (glukoza) ima još jedno ime - dekstroza, on je najvažniji šećer, jer on snabdijeva ćelije energijom tokom metaboličkih procesa. Supstanca je prisutna u gotovo svim unutrašnjim organima i ljudskoj krvi. Koncentracija šećera na prazan želudac treba da ostane unutar 100 mg na 100 ml krvi, a tokom dana može biti u rasponu od 70 do 120 mg.

Glikoza u krvi na glasu nakon posta postaje glavni simptom dijabetes melitusa, a preniska temperatura ukazuje na hipoglikemiju. Pozvan je hormon inzulin, koji izlučuju otočne ćelije gušterače, kako bi se kontrolirao nivo šećera u krvi.

Višak glukoze pretvara se u glikogen, nakuplja se u jetri, dodatna rezerva glikogena nalazi se u srčanom i mišićnom tkivu. S nedostatkom energije, oslobađa se u krvotok.

Slobodni oblici tvari prisutni su u medu i voću, a ako je glukoza sastojak saharoze, to:

  1. hemijski je povezan sa voćnim šećerom,
  2. treba odvojiti od fruktoze.

Glavna prednost je mogućnost prodiranja u zidove želuca, nedostatak potrebe za prethodnim probavljanjem. Apsorpcija glukoze odvija se u prilično složenom hemijskom procesu, ugljikovi atomi zamjenjuju se kisikom. U tom se slučaju ugljik oksidira, pretvara u ugljični dioksid i oslobađa se energije neophodne za vitalne procese.

U usporedbi s fruktozom, glukoza slabo podnosi bolesnike sa šećernom bolešću, povećava glikemiju i ne preporučuje se kod poremećenog metabolizma ugljikohidrata.

Pravila za upotrebu meda

Medicinske studije su pokazale da će liječenje meda za dijabetes uskoro dati pozitivan trend. Dolazi do pada krvnog pritiska, glikoliranog hemoglobina.

Uz korisna svojstva prirodnog proizvoda, važno je napustiti ga tijekom pogoršanja bolesti, jesti med u stanju uporne remisije, kada duže vrijeme nije bilo oštrih skokova razine šećera.

Ljekari preporučuju da tokom dana konzumirate najviše dvije kašike meda, a najbolje ga je jesti u prvoj polovici dana. Nakon buđenja tijelu je hitno potrebna energija koja ne dopušta da šećer oscilira.

Korisno je konzumirati med 30 minuta prije vježbanja, fruktoza ne potiče proizvodnju inzulina. Proizvod pčelarstvu neće biti suvišno dodati u čaj prije spavanja kako biste utažili glad, vratili snagu nakon napornog dana.

Za mršavljenje pacijentima preporučuje se konzumiranje mednih napitaka, za to uzimaju:

  • kašika meda
  • čaša tople vode
  • kašičica limunovog soka.

Voda bi trebala biti ugodno topla, jer će ključala voda uništiti sve vrijedne tvari, a ostaje samo glukoza i slatki okus napitka. U idealnom slučaju piće sa medom pije se 30-50 minuta prije obroka.

Ništa manje koristan neće biti i napitak u koji je dodana mala količina limuna, đumbira. Umjesto vode, možete uzeti čašu toplog obranog mlijeka. Potrebno je uzeti 3 žličice nasjeckanog korijena đumbira, uliti tekućinu, staviti u vodenu kupelj i dovesti do ključanja. Nakon čega se napitak filtrira, ohladi, doda se malo meda i limunovog soka.

Med je koristan ako se koristi i izvana. Pacijentima se savjetuje da rade obloge od meda, kupke i masaže. Postupci doprinose borbi protiv masnih naslaga na bokovima, poboljšavaju cirkulaciju krvi, zasićuju stanice molekulama kisikom i pojačavaju limfni odliv iz masnih stanica. Biološki aktivne tvari u medu doprinose gubljenju kilograma redovnom upotrebom.

Kako biste se riješili celulita, na zahvaćena područja primjenjuje se piling meda, manipulacija će proširiti lumen u krvnim žilama, pomaže u ispravljanju figure, to nije malo važno u slučaju bolesti drugog tipa. Treba imati na umu da med može nanijeti štetu, prije postupaka trebali biste provjeriti postoji li alergija i pojedinačna netolerancija na proizvod.

O štetnosti i korisnim svojstvima meda govori se u videu u ovom članku.

Sastav meda

Međutim, osobina ovih monosaharida je njihova lako probavljivost, za koju glukoza i fruktoza ne trebaju inzulin. To znači da nema opterećenja na gušterači. Uz to, prerada monosaharida ne zahtijeva dodatna sredstva probavnog trakta i ne troši energiju tijela. Fruktoza i glukoza se apsorbuju veoma brzo, lako i gotovo u potpunosti.

Odnosno, sadržaj bijelog "otrova" u jantarnom proizvodu je zanemariv, stoga ne može nanijeti nikakvu štetu organizmu. Istovremeno, prirodni je desert bogat fruktozom i glukozom koji se lako i brzo apsorbiraju bez preopterećenja probavnog trakta.

4.3 Aminokiseline

Aminokiseline su organske kiseline čiji molekuli sadrže jednu ili više amino grupa (NH2 grupe). Aminokiseline su strukturne hemijske jedinice koje formiraju proteine. Proteini hrane razgrađuju se na aminokiseline tokom varenja. Određeni deo aminokiselina se s druge strane razgrađuje u organske keto kiseline iz kojih se u tijelu ponovo sintetišu nove aminokiseline i potom proteini. U prirodi se nalazi više od 20 aminokiselina.

Aminokiseline se apsorbiraju iz gastrointestinalnog trakta i ulaze u krvotok u sve organe i tkiva gdje se koriste za sintezu proteina i podvrgavaju se različitim transformacijama.

Aminokiseline koje dolaze iz hrane dijele se na nezamjenjive i zamjenjive. Zamjenjive aminokiseline mogu se sintetizirati u ljudskom tijelu. Esencijalne aminokiseline ne sintetišu se u ljudskom tijelu, ali su neophodne za normalan život. Moraju se gutati hranom. Nepostojanje ili nedostatak esencijalnih aminokiselina dovodi do zapanjujućeg rasta, gubitka težine, metaboličkih poremećaja, a u akutnoj insuficijenciji - do smrti organizma.

4.4 Supstance sa medom proteina

Uprkos niskim koncentracijama, proteinske tvari su vrlo važne komponente meda, jer su mnogi od njih enzimi. Podsjetimo da je za ubrzanje biohemijske reakcije potrebna vrlo mala količina enzima. Enzimi biljnog porijekla ulaze u med sa nektarom i peludom. Enzimi životinjskog porijekla proizvod su pčelinjih žlijezda slinovnica. Sastav meda je otkrio više od 15 enzima. Među njima su invertaza, dijastaza, glukozida oksidaza, katalaza, fosfataza.

Invertaza (invertin, saharoza, beta-fruktosidaza) smatra se najvažnijim enzimom za stvaranje meda iz nektara. Odnosi se na hidrolaze, grupu enzima koji uništavaju kemijske spojeve dodavanjem u njih ili uzimanjem vode. Razgrađuje saharozu i druge složene saharide u monosaharide, uslijed čega u medu prevladava invertirani šećer (fruktoza i glukoza). U maloj količini, dolazi s nektarom, ali uglavnom ga formiraju pljuvne žlijezde pčela.

Dijastaza (alfa i veta-amilaza) katalizira razgradnju škroba, dekstrina i disaharida maltoze do glukoze, ima biljno i životinjsko porijeklo. Budući da su metode za određivanje dijastaze mnogo pristupačnije od metoda za određivanje drugih enzima, on ocjenjuje ukupan broj enzima u medu i kvalitetu meda kao biološki aktivnog terapeutskog proizvoda. Uz to je dijastaza u odnosu na nepovoljne uvjete najstabilniji faktor u usporedbi s drugim enzimima meda. Količina dijastaze u medu važan je pokazatelj kvalitete meda i procjenjuje se brojem dijastaze. Broj dijastaze jednak je broju mililitara 1% rastvora škroba, razgrađenog za 1 sat dijastazom. Taj se broj mjeri u jedinicama Gote. Jedan mililitar rastvora škroba odgovara jednoj Gotha jedinici. Broj dijastaza varira od 0 do 50 jedinica. Gotha.

Prema GOST 19792-2001, broj dijastaza (do apsolutno suhe tvari) prirodnog meda mora biti najmanje 7, za med sa bijelom akacijom najmanje 5.

U ljudskom tijelu dijastaze se prvenstveno nalaze u slini u obliku ptalina i u obliku alfa-amilaze u probavnom soku gušterače, ukoliko se, primjerice, dugo žvaka kruh, onda postaje slađi, jer se škrob djelovanjem ptiaalina pretvara u šećer.

Koliko je šećera u medu?

Preporuka zamjene šećera prirodnim medom u pićima i u kuvanju jedan je od najčešćih savjeta za pravilnu prehranu. U stvari, tradicionalni med smatra se jednim od "najsigurnijih" deserta. Osim toga, svi smo sigurni da je upotreba meda izuzetno korisna kako za liječenje prehlade, tako i za poboljšanje zdravlja uopće.

Med za jačanje imuniteta

Naučni podaci pokazuju da komponente sadržane u prirodnom medu (na primjer, rijetki šećeri koji su bili podvrgnuti dodatnoj preradi od strane pčela) utječu na stvaranje tijela antitijela-imunoglobulina koji utječu na imunost tijela. Uz to, med sadrži niz enzima s antibakterijskim djelovanjem - posebno inhibin (5).

Sveukupno, ove komponente zaista mogu imati određeni učinak na ublažavanje simptoma prehlade - međutim, samo kada se koristi prirodni med. Uz to, važno je razumjeti da čak i visokokvalitetni prirodni med nije u stanju izliječiti bolesti ili ometati njihov razvoj - govorimo samo o ublažavanju simptoma grlobolje.

Od čega se sastoji med: tablice

U prosjeku, 100 grama meda sadrži oko 300-320 kcal (brojka može varirati ovisno o određenoj vrsti meda), što je samo 10% niže od kalorijskog sadržaja redovitog šećera. U stvari, čajna kašika meda jednaka je žličici šećera - oboje sadrže oko 15-20 kcal. Glikemijski indeks meda takođe je blizu bijelog stolnog šećera i iznosi oko 65-70 jedinica.

Kao rezultat toga, 80-85% meda sastoji se od različitih vrsta šećera. Fruktoza čini do 40% ukupnog meda, glukoza - 30%, saharoza i druge vrste šećera - 10%. Preostalih 15-20% meda je voda (1). Važno je i da vitamini i mikrominerali (uključujući tragove kalijuma, kalcijuma, natrijuma, mangana) čine manje od 1% sastava meda. U medu nema masti.

Imajte na umu da med ne sadrži značajnu količinu vitamina. Na primjer, 100 g meda sadrži oko 0,5 mg vitamina C (nešto manje od 1% dnevne vrijednosti) - za poređenje, jedna naranča sadrži do 85 mg ovog vitamina. Ostali vitamini, kao što je vitamin B6 i riboflavin, u medu su prisutni u mnogo manjim količinama.

Što se tiče sadržaja mikrominerala u medu, da bi se obuhvatila dnevna norma mangana, moraće pojesti oko 2,5 kg meda, kako bi se pokrila dnevna norma gvožđa - više od 5 kg. Broj ostalih minerala i vitamina znatno je veći i može doseći do 20 kg. Drugim riječima, med sadrži isključivo tragove vitamina i minerala.

Med u narodnoj medicini

Ayurveda i tradicionalna medicina preporučuju prirodni med, prvenstveno kao sredstvo za poboljšanje ukusa i zaslađivanja gorkog bilja u sastavu dekocija za liječenje prehlade i bolesti dišnog sistema. Čajna žličica ashwagandha praha, bramija ili drugog ljekovitog bilja pomiješana je s čašom termalne vode ili mlijeka, a zatim se dodaje žličica meda (2).

Odvojeno je propisano da je važno koristiti med koji nije podvrgnut grijanju (da ne spominjemo ključanje) - u protivnom, prema ajurvedi, med "postaje otrov". Nažalost, velika većina meda iz običnog supermarketa prolazi procese prerade i grijanja kako bi se stvorila jednolika ujednačena konzistencija i kako bi se dobili oslobodjeni od taloženog šećera.

Ugljikohidrati u medu

Više od 75% ovog proizvoda sastoji se od šećera. I nakon što med malo odstoji, njihov se sadržaj može povećati i do 86%. Svi šećeri su ugljeni hidrati koji su glavni izvor energije u ljudskom tijelu i uključeni su u većinu biohemijskih procesa. Okus meda i njegova hranjiva vrijednost ovise o tim tvarima.

Malo ljudi razmišlja od čega se sastoji med od ugljikohidrata. A u njegovom sastavu više od 40 različitih vrsta šećera. Najviše fruktoze i glukoze one su najkorisnije. Ovi ugljeni hidrati osiguravaju slatkoću meda. Apsorbiraju se mnogo brže od običnog šećera, ne zahtijevajući proizvodnju inzulina za preradu. Fruktoza je naročito korisna. Što je više, med se kasnije šećera i ima veliku energetsku vrijednost.

Uz to, bilo koji med sadrži saharozu (ne više od 10%), kao i maltozu, dekstrine i druge šećere. Ali njihov je broj mali. Samo nekvalitetni med, za čiju proizvodnju se pčele posebno hrane sirupom, može sadržavati puno šećera.

Med ili šećer - što je zdravije?

Ljekari i nutricionisti govore o prednostima prirodnih slastica, jantarni proizvod propisan je za liječenje mnogih bolesti, koristi se kao prirodno restorativno i imunostimulirajuće sredstvo nakon teške bolesti, a koristi se u dijetalnoj terapiji.

U svakom pogledu, pčelinji proizvod može dati prevagu bijelom "otrovku". Pogledajmo glavne razloge zašto je vrijedno zamijeniti granulirani šećer medom.

Med za liječenje prehlade

Kao što smo gore napomenuli, naučna istraživanja zaista potvrđuju da prirodni med pokazuje određenu efikasnost u liječenju prehlade (prije svega kao sredstva za suzbijanje kašlja), kao i blagih antibakterijskih i zacjeljujućih rana. Prema tim podacima, najveću korist za liječenje akutnih respiratornih virusnih infekcija imao je med dobiven iz heljdinog polja (3).

Istovremeno, naučnici odvojeno napominju da uopće ne kažu da sav med ima slična svojstva. Između ostalog, važno je zapamtiti da prirodni med uvijek sadrži pelud, koji može poslužiti kao jak alergen za dovoljno veliki broj ljudi - posebno je važno zapamtiti to kada pokušavate liječiti prehladu kod djece medom.

Kako razlikovati pravi med?

Još jednom podsjećamo da konačna korist meda uvijek ovisi o konkretnom proizvodu. Preporučuje se da kupite med od privatnih proizvođača koje poznajete, ili med označen organskim proizvodima. Jeftini med iz najbližeg supermarketa vjerojatno će biti samo prerađeni proizvod od šećera i aroma.

Kod kuće, najlakši način za razlikovanje pravog meda od umjetnog meda je njegovo stavljanje u hladnjak - na temperaturi od oko 10 stepeni Celzijusa pravi med počinje kristalizirati. Ako se to ne primijeti, onda se med podvrgava prethodnoj termičkoj obradi ili je u pitanju potpuno umjetni proizvod.

Unatoč činjenici da je bilo koji med oko 80-85% šećera, u prirodnom medu postoji mala količina tvari s antibakterijskim i imunomodulacijskim svojstvima. Međutim, prvo, ove tvari se gube kada se med zagrijava i prerađuje, i drugo, oni nisu u stanju izliječiti prehladu, već samo mogu malo ublažiti grlobolju.

Med - dijetalni proizvod

Med sadrži više kalorija nego saharoze. U jednoj žlici prirodnog deserta prisutno je i do 64 kalorije, dok je u istoj količini granuliranog šećera samo 46 kalorija.

Međutim, pčelinji proizvod je mnogo slađi od svog "kolega". Iz tog razloga je nemoguće puno jesti, za razliku od granuliranog šećera, koji se može jesti gotovo neograničeno. Kao rezultat toga, kada koristite pčelinji proizvod, ukupna potrošena kalorija bit će znatno manja nego sa šećerom.

Istovremeno, med koji se koristi umjesto šećera, daje tijelu ogromnu količinu hranljivih sastojaka, elemenata u tragovima i vitamina za razliku od svog slatkog "brata", koji nema nikakvu količinu vrijednih elemenata.

Važno! Vrijednost prirodnog deserta prepoznata je u ayurvedskim praksama, proizvod se koristi za liječenje mnogih bolesti, posebno pretilosti, neplodnosti i kroničnog gubitka snage.

Za prevenciju bolesti, jačanje imuniteta, tonusa i vitalnosti dovoljno je konzumirati do 4 žlice jantarnog nektara dnevno. Jedna je kašika dovoljna za djecu. Poželjno je koristiti pčelinji proizvod, rastvarajući ga u toplom (ne vrućem!) Čaju ili mlijeku.

Ljekovita svojstva meda

Šećer ne sadrži niti jedan vrijedan i hranjiv sastojak ili mikroelement, ovo je takozvana „lutka“ koja je sposobna dati tijelu samo kalorije i ne donosi nikakvu korist.

Dok je pčelinji proizvod prepun korisnih i vrijednih tvari. Sadrži ogromnu količinu aminokiselina, minerala, enzima, bogat vitaminski kompleks. Iz tog razloga, jantarni nektar ima najpovoljniji učinak na tijelo, posjeduje najjače ljekovite moći:

  • zaceljivanje rana
  • umirujuće
  • protuupalno
  • obnavljanje
  • imunostimulirajuće.

Prirodni desert koristi se u liječenju ogromne većine bolesti i ima ljekovito djelovanje na sve sisteme i organe. Nije ni čudo što je u tibetanskoj medicini poznat najstariji "eliksir vječnog života i mladosti", čija je osnova med. Redovna i umjerena (ne više od 100 g dnevno) konzumacija prirodnog deserta može značajno ojačati imunološki sustav, spriječiti bolesti i inhibirati prirodni proces starenja.

Nizak GI (glikemijski indeks) meda

GI je ključni pokazatelj kako konzumirana hrana utiče na nivo šećera u vašem tijelu. I što je veći glikemijski indeks hrane, to je veće opterećenje gušterače, aktivnija je proizvodnja inzulina. Hormon obavlja dva važna zadatka - snižava nivo glukoze i pomaže da uspori proces pretvaranja masti u šećer.

Visoki glikemijski indeks najviše konzumirane hrane jedan je od glavnih uzroka šećerne bolesti, prekomjerne težine (do pretilosti), bolesti srca, krvnih žila, endokrinog sustava. Što je GI veći, to je veće opterećenje gušterače i organizma u cjelini.

Med ima niske vrijednosti glikemijskog indeksa od 50-55 jedinica. Dok je GI šećera mnogo veći - 60-70.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, med je siguran proizvod, ne izaziva dijabetes. Štoviše, pčelinji se proizvod često preporučuje za upotrebu sa ovom patologijom, jer značajno ublažava simptome, sprečava komplikacije i omogućava vam kontrolu bolesti. Uz pomoć jantarnog deserta, možete se uspješno boriti protiv dijabetičkih rana koje se za razliku od običnih ozljeda zarastaju vrlo sporo i sklone su supputacijama.

Naravno, optimalnu dnevnu dozu konzumiranog proizvoda za dijabetes treba utvrditi lekar.

Kao što vidite, prirodni desert je u svojoj vrijednosti i prehrambenim svojstvima znatno bolji od granuliranog šećera. Stoga će odgovor na pitanje „može li se šećer zamijeniti medom“ biti pozitivan. Učinivši takvu zamjenu, poboljšat ćete svoje zdravlje, steći vitku figuru i moći ćete uživati ​​u prirodnom ukusu mirisnog i viskoznog nektara.

Izuzetak je moguć samo u slučaju alergija, pojedinačne netolerancije na pčelinji proizvod ili odbacivanja njegovog ukusa. U takvoj situaciji, i pored sve korisnosti jantarnog nektara, morat će se napustiti.

Izlaganje nekvalitetnog meda: otkrivanje šećera u njemu

Ako se odlučite za razmjenu granuliranog šećera za jantarni nektar, morate naučiti kako odabrati kvalitetan i 100% prirodan med. Važno je znati kako prepoznati nekvalitetni proizvod, kako odrediti šećer i druge aditive beskrupuloznih proizvođača u medu. U tom slučaju ćete izbjeći negativne posljedice kupovine takvog „deserta“, koji ne samo da neće moći zamijeniti šećer, već može naštetiti vašem zdravlju.

Nažalost, dodavanje saharoze u med nije rijetkost. Beskrupulozni proizvođač koristi šećer da poveća volumen robe i lažira prirodni pčelinji proizvod, uzgajajući ga šećernim sirupom. Definisanje "lažne" neće biti teško ako koristite nekoliko trikova:

  • Potrebno je usitniti malu količinu pčelinjeg proizvoda između prstiju. Ako trljajući jantarni nektar osjećate da je loše trlja, konzistencija je jako tvrda, primijetite kvržice - ovo je nekvalitetan, lažni proizvod. Prirodni prirodni desert se trlja vrlo lako, doslovno se "topi" među prstima i čak se utapa u kožu.
  • Koristite kašiku. Mora se uroniti u posudu s proizvodom od jantara i potom polako izvući. Prirodni pčelinji proizvod lako teče iz kašike, formirajući viskozne i viskozne jantarne „žice“, tvoreći medene „kule“ na površini.
  • Odredite šećer uz čaj. Da bismo provjerili, treba nam slabo piće u koje morate uroniti jednu ili dvije žličice jantarnog nektara, promiješati. Prirodni proizvod bez nečistoće otopiće se u tečnosti bez traga.

Med je ukusan i vrijedan proizvod, glavno je da je prirodan. Znajući njegove prednosti u odnosu na šećer, znajući kako prepoznati nekvalitetan pčelarski proizvod, možete odabrati prirodni med i učiniti ga redovnim „gostom“ na vašem stolu.

Vrijedni elementi u tragovima i minerali

Kada su naučnici istražili od čega se sastoji med, otkrili su da je njegov mineralni sastav sličan onom u krvi. Više od 40 elemenata u tragovima, od kojih je većina neophodna za normalno funkcioniranje tijela, sadrži ovaj proizvod. Oni regulišu aktivnost nervnog sistema, metaboličke procese, učestvuju u apsorpciji hranljivih sastojaka. Na mnoge načine to su minerali koji određuju korisna svojstva meda. Iako ih u procentima nema toliko - od 0,5 do 3,5%. Većina minerala nalazi se u tamnim sortama meda.

Evo supstanci koje se sastoji od meda:

  • najviše je u njemu kalijum, koji je vrlo važan za rad srca i mišića, uključen je u metaboličke procese,
  • na drugom mjestu kada je fosfor potreban za izgradnju koštanog tkiva i nervnog sistema,
  • takođe postoji dosta kalcijuma u medu bez kojeg će kostur, kosti i zubi izgubiti snagu,
  • hlor je uključen u metaboličke procese,
  • sumpor čisti telo od toksina,
  • magnezijum je važan za rad kardiovaskularnog sistema i izgradnju mišićnog tkiva,
  • gvožđe je uključeno u transport kisika po tijelu.

Uz to, u ovom su proizvodu bakar, jod, kobalt, mangan, silicij, litij, cink, zlato, molibden, bizmut i mnogi drugi minerali.

Mnogo ovog ljekovitog proizvoda i vitamina. Tamo stižu iz cvetnog nektara i polena. Unatoč činjenici da je njihov sadržaj mali, posebno su vrijedni po svom biološkom značaju. Vitamini su uključeni u metaboličke procese, povećavaju imunitet, usporavaju starenje i ubrzavaju regeneraciju tkiva. Prije svega, med sadrži vitamine B grupe, kao i askorbinsku kiselinu. Njihov broj varira ovisno o sorti. A vitamini E i A nisu prisutni u svim sortama.

Proteini i aminokiseline

U proizvodnji meda, pčele obogaćuju njegov sastav dušičnim spojevima. Uprkos niskom sadržaju (manji od 1%), oni su vrlo važni za život organizma. Proteini u ovom lijeku su i biljni, koji su tamo dobili od biljaka, i životinje - iz tijela pčela.

Uz to, med je dobavljač mnogih esencijalnih aminokiselina. Daju ovom proizvodu specifičnu aromu i ljekovita svojstva. Među aminokiseline sadržane u medu najpoznatije i najkorisnije su:

  • lizin
  • fenilalanin
  • glutaminska kiselina
  • Alanin
  • tirozin
  • triptofan,
  • metionin.

Enzimi i kiseline

Kvaliteta prirodnog meda ovisi o količini enzima. To su proteinska jedinjenja koja učestvuju u apsorpciji hranljivih sastojaka i pokreću metaboličke procese. Osim toga, enzimi meda ubrzavaju njegovo sazrijevanje. Doprinose promjenama boje, prozirnosti i gustoće, pa prilikom zagrijavanja proizvod potamni, postaje zamućen i šećera. Glavni enzimi meda su lipaza, katalaza, amilaza, invertaza. Oni razgrađuju saharozu, potiču apsorpciju minerala.

Med ima kiselu reakciju zbog prisustva organskih i anorganskih kiselina. Najviše ga sadrži mlijeko, limun i jabuka. Tu su i glukonske, jantarne, oleinske i druge kiseline. Malo ih je u kvalitetnom proizvodu, tako da donose samo korist. Ali kada se zagreju, kao i u fermentiranom medu, povećava se količina sirćetne kiseline.

Ostale supstance

Ljekovita svojstva meda objašnjavaju se i prisustvom posebnih tvari koje su u malim količinama ljekovite za organizam. To su alkaloidi, nikotin, kinin, kofein, morfij. Oni mogu smanjiti bol, smiriti nervni sistem, regulirati rad krvnih sudova. Uz to, ovaj proizvod sadrži esencijalna ulja, tanine, isparljive proizvode. U njemu se nalaze i antimikrobni spojevi koji u velikim količinama mogu izdržati čak i bakterije antraksa, dizenterije ili bruceloze.

Med sadrži biološki aktivna jedinjenja koja povećavaju tonus tijela i ubrzavaju regeneraciju tkiva. Sadrži i aromatične i bojne tvari koje daju boju i miris ovom nektaru.

Bijeli med

U čemu se sastoji, malo ljudi razmišlja o kupovini tako neobičnog proizvoda. Obično med ima žućkastu boju, ali nektar iz nekih biljaka može biti gotovo proziran. I nakon zadebljanja, postaje bela. Takav se med mogao dobiti od nektara bagremove, slatke djeteline, vatrene trave, lipe, maline. Bezbojni proizvod smatra se vrlo vrijednim i korisnim. Redovni medni bijeli možete napraviti i tako da ga miješate sa matičnom mliječi.

Ali najpopularniji, posebno u inostranstvu, je umjetno pripremljeni bijeli med. Od čega se sastoji ovaj proizvod? Najčešće se radi o kandiranom medu usitnjenom u blenderu. Ako je premažete oko 30 minuta, dobit će bijelu boju i kremastu konzistenciju. Njegov sastav ostaje isti, mijenja se samo boja zbog obogaćivanja kisikom.

Ali postoje i sorte bijelog meda koje nemaju u sastavu one hranjive tvari po kojima je prirodni med tako poznat. Na primjer, nektar formiran od pčela koje su se hranile šećernim sirupom.

Zeleni med

Od čega se sastoji? Na kraju krajeva, ova boja je prilično neobična za med. Može biti prirodna. Takav proizvod dobiva se kada pčele ne sakupljaju pelud s cvjetova, već jastučić - slatko izlučivanje biljaka. Med je zelenkaste boje. Njegov sastav se gotovo ne razlikuje od uobičajenog. Ali sadrži više minerala, pa se smatra korisnijim. Uz to, med može postati zelen nakon miješanja sa propolisom. U ovom slučaju su poboljšana njegova antibakterijska, zacjeljujuća i imunostimulirajuća svojstva.

Pogledajte video: PRIRODNI I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI Aspartam, stevija, javor, med, agava, šećerni alkoholi. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar