Glikovani hemoglobin tokom trudnoće

Glikolirani hemoglobin je biohemijski pokazatelj koji odražava prosječnu glukozu u krvi za određeni period. U obliku krvne pretrage, HbA1C je uobičajeno indiciran. Za razliku od standardne definicije šećera u krvi, test za glikogemoglobin omogućava vam da otkrijete promjene razine glukoze u dinamici, a ne samo u određeno vrijeme. Analiza se vrši kod pacijenata sa šećernom bolešću i pomaže u procjeni učinkovitosti propisanog liječenja.

Što je test HbA1C?

Glikolirani (glikozilirani) hemoglobin nastaje u krvi kao rezultat složene biohemijske reakcije između glukoze i hemoglobina, proteina koji prenosi kisik do stanica. HbA1C test pokazuje postotak hemoglobina koji se nepovratno veže na glukozu. Prilikom ocjenjivanja ovog parametra, važno je zapamtiti:

  • Životni vek crvenih krvnih zrnaca - crvenih krvnih zrnaca koji nose hemoglobin - je oko 3 meseca. HbA1C test ne samo da određuje koncentraciju šećera u krvi, već vam omogućava da procijenite njegovu razinu u 120 dana.
  • Rast glukoze tijekom razvoja dijabetes melitusa (uključujući i tijekom trudnoće) izaziva ubrzanje biokemijskih procesa koji dovode do pojave glikogemoglobina, a taj će se pokazatelj u patologiji povećati.
  • Stabilizacija nivoa HbA1C događa se 4-6 nedelja nakon postizanja normalne razine šećera u krvi.

Glikovani hemoglobin je mjera šećera u krvi u posljednja tri mjeseca. Što je ta brojka veća, to je veća koncentracija glukoze u navedenom periodu i veća je vjerojatnost za razvoj komplikacija dijabetesa.

Indikacije za testiranje

Test na glikozilirani hemoglobin tokom trudnoće propisuje endokrinolog ako je naznačeno:

  • Dijagnoza šećerne bolesti (kada standardne metode istraživanja ne omogućuju točnu dijagnozu i potvrđivanje glikemije).
  • Kontrola glukoze kod žena sa šećernom bolešću (s bolešću otkrivenom prije trudnoće).
  • Procjena glukoze u krvi kod gestacijskog dijabetesa.
  • Praćenje stepena nadoknade za dijabetes.
  • Dijagnoza graničnih stanja (narušena tolerancija na glukozu - predijabetes).

Prema preporukama WHO-a, test HbA1C prepoznat je kao najbolja metoda za procjenu koncentracije glukoze u krvi kod šećerne bolesti. Analiza omogućava ne samo utvrđivanje nivoa glikemije, već i procjenu vjerojatnosti komplikacija i prognozu ove bolesti.

Tokom trudnoće, test za glikogemoglobin je od posebnog značaja. Dok čekate bebu, dolazi do prirodnog smanjenja tolerancije na glukozu. Ovo se stanje bilježi smanjenjem osjetljivosti na inzulin. Promjene nastaju na pozadini utjecaja ključnih hormona - progesterona, estrogena i kortikosteroida i mehanizmom pojave podsjećaju na proces razvoja šećerne bolesti. U vezi s tim, trudnoća se smatra faktorom rizika za pojavu patologije. Buduće majke mogu imati gestacijski dijabetes melitus - privremeno oslabljenu toleranciju na glukozu koja nastaje nakon rođenja djeteta.

Kako bi otkrili dijabetes melitus, svim trudnicama propisan je test glukoze u krvi. Ispitivanje se obavlja dva puta: prilikom prvog pojavljivanja ljekaru i u roku od 30 tjedana. Evo samo redovnog biohemijskog testa krvi ne odražava uvijek pravu glikemiju tokom trudnoće. Količina glukoze kod budućih majki može se naglo povećati ili smanjiti, a jednokratni loši rezultati nisu razlog za dijagnozu. Ako je razina šećera izvan normalnog raspona, ženi se nudi da se podvrgne testu tolerancije na glukozu kao i davati krv za glikovani hemoglobin. Zajedno, ove metode daju potpunu sliku metabolizma ugljikohidrata u tijelu buduće majke.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svi pacijenti oboljeli od dijabetesa melitus urade test HbA1C najmanje jednom kvartalno. Tokom trudnoće, ako je naznačeno, studija se može provoditi svakih 1,5-2 mjeseca. Vrijednosti testa krvi uzetih u različitim laboratorijima mogu biti različite, što je povezano s različitim metodama analize materijala. Endokrinolozi se savjetuju da se tijekom trudnoće podvrgnu istraživanju u istoj laboratoriji kako bi se izbjegla pogrešna interpretacija rezultata.

Važno je znati: 10% -tno smanjenje nivoa HbA1C smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa za 45%.

Priprema studije

Test glikogemoglobina je analiza koja je pogodna za pacijente. Studija ima jasne prednosti u odnosu na standardni test šećerom:

  • Krvni test za glikovani hemoglobin može se uzeti u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Prethodno poste nije potrebno.
  • Test je dovoljno brz i precizniji od uobičajenog testa šećera u krvi.
  • Studija pruža priliku ne samo za prepoznavanje problema, već i za procjenu nivoa glikemije u posljednja tri mjeseca. Uz prethodno dijagnosticiranu bolest, test HbA1C omogućava vam da shvatite je li pacijentica slijedila preporuke liječnika i je li zaista kontrolirala razinu šećera u krvi. Ako žena nije poštovala dijetu, nije uzimala lijekove koje je propisao ljekar, analiza glikohemoglobina pokazat će to.

Posebna priprema za studiju nije potrebna. I venska krv i krv iz prsta su pogodne za testiranje. Na rezultate analize ne utječu vanjski faktori (stres, fizička aktivnost, prehlada i druga stanja).

Kontraindikacije

Nema apsolutnih kontraindikacija za ispitivanje. Test se dobro podnosi, ne predstavlja opasnost za plod i može se izvesti u bilo kojoj fazi trudnoće.

  • Anemija nedostatka gvožđa dovodi do lažnog povećanja glikoziranog hemoglobina. Ako se otkrije anemija, preporučuje se sačekati dok se stanje žene ne stabilizuje, ili barem uzeti u obzir tu činjenicu prilikom tumačenja rezultata.
  • Krvarenje, uključujući kada je započeo pobačaj, posteljica. Gubitak krvi dovodi do podcjenjivanja pokazatelja i pogrešne interpretacije dobivenih podataka.
  • Transfuzija krvi takođe snižava nivo glikemije u hemoglobinu.

Tumačenje rezultata

Stopa gliciranog hemoglobina je ista za sve ljude i iznosi 4-6%. Na ovaj pokazatelj ne utiču starost i pol. Pri ocjenjivanju rezultata treba slijediti kriterije WHO:

  • Manje od 6% je normalan pokazatelj glikoziranog hemoglobina. Rizik od razvoja dijabetesa je nizak.
  • 6-6,5% - povećana vjerovatnost od dijabetesa.
  • Više od 6,5% - dijabetes.

Prema ADA (American Diabetes Association), rizik od razvoja bolesti raste s razinom HbA1C od 5,7-6,5%.

Opcija br. 1: HbA1C manji od 6%

Rizik od razvoja dijabetesa, uključujući i tokom trudnoće, minimalan je. Žena može voditi poznati način života uz uobičajena ograničenja za buduće majke:

  • Pridržavajte se prehrane i vježbanja.
  • Često, do 6 puta dnevno, u malim porcijama.
  • Ograničite upotrebu soli, masne, pržene, začinjene hrane.
  • Pratite šećer u krvi (tokom 30 tjedana i nakon rođenja djeteta).

Opcija broj 2. HbA1C - 6-6,5%

Još nema dijabetes melitusa, ali vjerovatnoća za razvoj bolesti je značajno povećana. Ova se slika pojavljuje u slučajevima oslabljene tolerancije na glukozu - graničnog stanja u kojem se metabolizam ugljikohidrata već mijenja, ali još uvijek nema očiglednih znakova patologije. U ovoj situaciji endokrinolozi preporučuju:

  • Promenite način života: kretajte se više, izbjegavajte fizičku neaktivnost.
  • Preispitajte dijetu, isključite jela koja izazivaju porast šećera u krvi.
  • Napravite test tolerancije na glukozu.
  • Kontrolna težina.
  • Pratite stanje fetusa (ultrazvuk, CTG).
  • Posmatrao ga je endokrinolog do rođenja.

Opcija br. 3: HbA1C više od 6,5%

Uz pomoć ovih pokazatelja ispitivanja, dijagnosticira joj gestacijski dijabetes, a ženu nadgleda endokrinolog. Preporučeno:

  • Napravite test tolerancije na glukozu.
  • Pređite na dijetu s malo ugljikohidrata.
  • Uzmite lijekove koje preporuči ljekar.

Tokom trudnoće hipoglikemijska sredstva nisu propisana. Ako je potrebno, koristi se inzulin za održavanje željene razine glukoze. Doziranje i učestalost primjene lijeka liječnik izračunava pojedinačno za svakog pacijenta.

Da li se treba utvrditi glikovani hemoglobin?

Na forumima na Internetu dosta se raspravlja o tome treba li napraviti HbA1C test. Često žene odbijaju studiranje, navodeći nevoljnost da sebe i dijete izlažu nepotrebnom stresu. Endokrinolozi upozoravaju: ova taktika obiluje ozbiljnim posljedicama i za majku i za plod. Neopaženo na vrijeme dijabetes melitus napreduje i dovodi do razvoja komplikacija. Opasnost je da žena sama ne osjeća visok šećer u krvi. Fetus pati, čije potrebe bolesno tijelo majke ne može pružiti. Gestacijski dijabetes prijeti rađanju velikog fetusa i nastanku ozbiljnih zdravstvenih problema u budućnosti. Stručnjaci savjetuju da ne odustanu od dijagnoze i na vrijeme podvrgnu sve propisane preglede.

Postoji mišljenje da nema smisla provoditi test na HbA1C kod prvobitno zdravih žena tokom trudnoće. Analiza ima jednu značajnu manu: na porast nivoa glukoze reagira tek nakon 2-3 mjeseca. U prosjeku, kod uvjetno zdravih žena šećer u krvi počinje rasti u periodu od 24-28 tjedana, ali tokom ovog perioda test za HbA1C pokazat će normu. Promjene će biti uočljive neposredno prije porođaja, kada je započeo patološki proces i nema potrebe govoriti o prevenciji komplikacija.

Ukratko, možemo primijetiti: rutinsko određivanje glikoziranog hemoglobina tokom trudnoće nema smisla, a ova metoda nije prikladna kao screening studija. HbA1C test treba provesti u slučaju šećerne bolesti radi dugoročnog praćenja razine glukoze u krvi i procjene učinkovitosti liječenja.

Ostavite Svoj Komentar