Abdomidizacija gušterače: kako se izvodi operacija?

Operacija gušterače je hirurška intervencija povećane složenosti, jer je organ izuzetno osjetljiv i nije poznato kako će funkcionirati nakon resekcije ili uklanjanja tumora. Za operacije je karakterističan povećan rizik od smrti i razvoj zdravstvenih komplikacija.

Koje se operacije rade na gušterači i jesu li opasne?

Sledeće vrste hirurških intervencija:

  1. Totalna resekcija. Ponekad hirurg mora donijeti važne odluke tokom postupka. Intervencija traje najmanje 7 sati.
  2. Subtotalna pankreatktomija je djelomično uklanjanje gušterače. Ostao je samo mali dio organa, koji se nalazi u blizini dvanaesnika.
  3. Resekcija pankreato-dvanaestopalačnog creva najteža je operacija. Uklanjaju se gušterača, dvanaestopalačno crevo, žučni mehur i deo želuca. Propisan je u prisustvu malignih tumora. Opasno je velikim rizikom od ozljeda okolnih tkiva, pojavom postoperativnih komplikacija i smrti.

Laparoskopija

Laparoskopska operacija, koja se ranije koristila isključivo u dijagnostičke svrhe, sada može poboljšati pacijentovo stanje s nekrozom pankreasa i benignim tumorima gušterače. Za operaciju je karakterističan kratak period oporavka, nizak rizik od komplikacija. Kada se koristi endoskopska metoda, organu se pristupa kroz mali rez, a video nadzor čini postupak sigurnim i efikasnim.

Uklanjanje tumora

Eliminacija benignih tumora pankreasa vrši se na dva načina:

  1. Beger operacija. Pristup organu je disekcijom gastrokoličnog ligamenta, nakon čega se izdvaja gornja mezenterijska vena. U gornji i donji deo gušterače nanose se zadržavajući šavovi. Nakon radikalne ekscizije, glava organa isthmus-a podiže se i odvaja od superiorne portalne vene.
  2. Operacija Frey - djelomično uklanjanje ventralnog dijela glave gušterače uzdužnom pankreatojejunostomiasis.

Slična operacija propisana je i za teški dijabetes. Kontraindikacije su iste kao i kod transplantacije drugih organa. Gušterača za transplantaciju dobiva se od mladog davatelja koji ima moždanu smrt. Takva operacija povezana je s visokim rizikom odbacivanja presađenog organa, stoga se provodi u pozadini imunosupresivne terapije. U nedostatku komplikacija, metabolizam se normalizira, potreba za primjenom inzulina nestaje.

Kompletno uklanjanje organa

Potpuna resekcija je indicirana za bolesti praćene nekrozom organskih tkiva. Operacija je propisana tek nakon detaljnog pregleda tijela, u prisustvu apsolutnih indikacija. Nakon potpunog uklanjanja gušterače, pacijentu će biti potreban doživotni unos enzima, inzulina, posebna prehrana, redovne posjete endokrinologu.

Abdominization

Ova metoda uključuje uklanjanje gušterače u trbušnu šupljinu. Koristi se za bolesti koje prate nekroza pankreasa bez topljenja tkiva i stvaranja praznina.

Za vrijeme operacije peritoneum secira, organ se odvaja od okolnih tkiva i pomiče prema stražnjem dijelu omentuma. Nakon trbuha prestaje stvaranje upalnog eksudata, toksičnih produkata raspadanja i soka gušterače u retroperitonealnom prostoru.

Stenting

Hirurgija je efikasan način da se riješite opstruktivne žutice. Postoji nizak rizik od komplikacija i jednostavnosti u izvršavanju. Stentiranje kanala pankreasa izvodi se endoskopski. Tokom operacije postavlja se metalna proteza premazana antibakterijskim prskanjem. Na taj se način smanjuje rizik od začepljenja i infekcije stenta.

Drenaža

Sličan postupak se obavlja u slučaju razvoja opasnih posljedica nakon izravne intervencije. Raširena upotreba drenaže rezultat je visokog rizika od specifičnih komplikacija u ranom postoperativnom razdoblju. Glavni zadaci operacije su pravovremeno i potpuno uklanjanje upalnog eksudata, uklanjanje gnojnih žarišta.

Indikacije za

Razlozi za imenovanje operacije pankreasa:

  • akutni pankreatitis, praćen raspadom tkiva,
  • razvoj peritonitisa,
  • patoloških procesa praćenih suppuration,
  • apscesi
  • cista, čija porasta dovodi do pojave jakih bolova,
  • benigni i zloćudni tumori,
  • blokada žučnih kanala nekog organa,
  • pankreasna nekroza.

Priprema

Priprema za operaciju uključuje aktivnosti kao što su:

  1. Pregled pacijenta. Nekoliko dana prije operacije rade se EKG, rendgenski snimak grudnog koša, opći test krvi, ultrazvuk trbušne šupljine, CT i MRI.
  2. Otkazivanje nekih lijekova, na primjer, antikoagulansa.
  3. Pridržavanje posebne prehrane. Hrana se u potpunosti odbacuje 24-48 sati prije operacije. To smanjuje vjerojatnost komplikacija povezanih s prodorom crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu.
  4. Postavljanje klistira za čišćenje.
  5. Predmedikacija. Pacijentu se ubrizgavaju lijekovi koji olakšavaju proces ulaska u anesteziju, uklanjaju strah i smanjuju aktivnost žlijezda.

Operacija pankreasa

Približni hirurški postupak uključuje sljedeće stavke:

  • izjava o anesteziji, uvođenje mišićnih relaksana,
  • pristup gušterači,
  • pregled organa
  • uklanjanje tečnosti iz vreće koja razdvaja pankreas od stomaka,
  • uklanjanje površinskih praznina,
  • ekscizija i čep hematoma,
  • ubod oštećenih tkiva i kanala organa,
  • uklanjanje dijela repa ili glave sa segmentom dvanaestopalačnog creva u prisustvu benignih tumora,
  • instalacija za odvodnju
  • šivanje slojeva
  • nanošenje sterilnog preliva.

Trajanje operacije ovisi o razlogu koji je postao indikacija za njegovo provođenje i iznosi 4-10 sati.

Približne cijene hirurških intervencija na pankreasu:

  • resekcija glave - 30-130 hiljada rubalja.,
  • ukupna pankreatktomija - 45-270 hiljada rubalja,
  • ukupna duodenopankreatktomija - 50,5-230 hiljada rubalja,
  • stentiranje pankreasnog kanala - 3-44 hiljada rubalja.,
  • uklanjanje benignog tumora pankreasa endoskopskom metodom - 17-407 hiljada rubalja.

Postoperativni period

Postoperativni oporavak pacijenta uključuje sljedeće mjere:

  1. Ostanite na jedinici intenzivne nege. Faza traje 24 sata i uključuje praćenje vitalnih pokazatelja u tijelu: krvni pritisak, glukoza u krvi, tjelesna temperatura.
  2. Prebacivanje na hirurško odeljenje. Trajanje bolničkog liječenja je 30-60 dana. Za to vrijeme, tijelo se prilagođava i počinje normalno funkcionirati.
  3. Postoperativna terapija To uključuje terapijsku dijetu, normalizaciju razine glukoze u krvi, unos enzimskih pripravaka, fizioterapeutske procedure.
  4. Pridržavanje mirovanja, organizacija optimalnog režima dana nakon otpusta iz bolnice.

Načela dijetalne terapije nakon operacije organa gušterače:

  1. Usklađenost sa učestalošću unosa hrane. Jedite najmanje 5-6 puta dnevno.
  2. Ograničite količinu konzumirane hrane. Obrok ne smije biti veći od 300 g, posebno u prvim mjesecima nakon operacije.
  3. Konzumiranje dovoljno vode. Potrebno je ukloniti toksine i održavati normalno stanje krvi.
  4. Pridržavanje liste dozvoljenih i zabranjenih proizvoda. Odbijte alkohol, gazirana pića, konditorije, čokoladu, kafu, konzervirane proizvode, kobasice.

Komplikacije nakon operacije

Najčešće posljedice operacije pankreasa su:

  • masovno unutrašnje krvarenje
  • tromboza
  • groznica
  • probavni poremećaji (mučnina i povraćanje, zatvor, praćen dijarejom),
  • vezanost bakterijskih infekcija,
  • stvaranje fistula i apscesa,
  • peritonitis
  • sindrom akutnog bola
  • razvoj šok uslova,
  • pogoršanje šećerne bolesti
  • nekroza tkiva organa nakon resekcije,
  • poremećaj cirkulacije.

Životna prognoza

Trajanje i kvaliteta života pacijenta ovise o općem stanju tijela, vrsti izvedene operacije, pridržavanju uputstava liječnika u periodu oporavka.

Resekcija pankreato-dvanaestopalačnog creva ima visoku stopu smrtnosti.

Resekcija žlijezde s rakom povezana je s povećanim rizikom od recidiva. Prosječna stopa 5-godišnjeg preživljavanja nakon takve operacije ne prelazi 10%. Pacijent ima sve šanse da se vrati u normalan život nakon resekcije glave ili repa organa kod akutnog pankreatitisa ili benignih tumora.

Pregledi hirurške gušterače

Polina, 30 godina, Kijev: „Prije dvije godine podvrgla se operaciji uklanjanja tijela i repa pankreasa. Ljekari su šanse za preživljavanje ocijenili kao minimalne. Veličina preostalog dijela organa ne prelazi 4 cm. U bolnici su bila potrebna 2 mjeseca da primene antibakterijske i lijekove protiv bolova, enzime. Nakon nekoliko mjeseci, stanje se poboljšalo, ali nije bilo moguće dobiti na težini. Slijedim strogu dijetu, pijem lijekove. "

Alexander, 38 godina, Chita: „Već tri godine bolovi u epigastričnoj regiji mučili su se, doktori su postavili različite dijagnoze. U 2014. godini u teškom je stanju ušao na hirurško odjeljenje, gdje su mu resecirali glavu pankreasa. Period oporavka je bio težak, u dva mjeseca je izgubio 30 kg. Već tri godine pratim strogu dijetu, težina postepeno raste. "

8.4.2. Omentopancreatopexy

Indikacije: otkrivena pankreasna nekroza tokom dijagnostičke laparotomije.

Pristup: gornja srednja laparotomija.

Kod obdukcije i revizije trbušne šupljine, gastrokolični ligament je široko otvoren, pregledava se gušterača. Novokainska blokada je napravljena iz tri točke: korijena mezenterija poprečnog debelog crijeva, vlakna u području dvanaesnika i repa žlijezde. Žica većeg omentuma provodi se kroz otvor u gastrointestinalnom ligamentu i pričvršćuje se zasebnim šavovima na list peritoneuma na gornjem i donjem rubu gušterače. Prozor u snopu šiva se zasebnim šavovima.

Sl. 34. Omentopancreatopexy

Mikroirrigator se uvodi kroz otvor u malom kanalu. Uz to se mogu postaviti drenaže za peritonealnu dijalizu.

Svrha intervencije je izolacija gušterače iza peritonealnog tkiva.

Trbušni zid slojevito je šivan.

Glavne metode liječenja bolesti

Metode liječenja ove bolesti određuju odgovarajući specijalisti, ovisno o različitim čimbenicima. Stepen oštećenja, stanje pacijenta mogu utjecati na taktiku liječenja. Prvo se koristi konzervativna terapija.

Liječenje lijekovima vrši se pod nadzorom ljekara u bolničkoj ustanovi. To uključuje obnavljanje funkcija organa, suzbijanje upalnog procesa i vraćanje ravnoteže.

Tijekom terapije, pacijentu se preporučuje štedljiva dijeta tokom cijelog liječenja kako bi se postigao maksimalan pozitivni učinak, a tijekom nekoliko intenzivnih terapija preporučuje se post nekoliko dana kako bi se poboljšao tijek procesa oporavka. Pacijentu, kako bi se smanjio učinak želudačnog soka na tkivo gušterače, stomak se ispere posebnom sondom.

Da biste smanjili kiselost, preporučuje se alkalno pijenje.

Pored terapije konzerviranom, postoji i mogućnost hirurške intervencije.

Hirurška intervencija mora biti izvedena kada pacijent ima inficirani oblik pankreasne nekroze, a takođe se uzima u obzir i težina pacijentovog stanja. Ako pacijent ima nekrozu pankreasa, koja je aseptične prirode, hirurške intervencije su strogo kontraindicirane, jer postoji vrlo visok rizik od unutrašnjeg krvarenja, infekcije nezaraženih područja, kao i ozbiljnog oštećenja želudačnog trakta.

Kada je potrebna operacija?

Operacija laparotomije propisana je samo tokom aseptične faze bolesti. Jednostavno nije propisano, moraju nužno postojati dobri razlozi.

Postupak se izvodi ako se na pozadini složenog medicinskog tretmana otkriva daljnje napredovanje bolesti s širenjem infektivnog procesa na druga područja trbušne šupljine.

Taj je postupak vrlo složen i zato mu je dodijeljen zadnji, odnosno uvijek je nužna mjera.

Biće pogreška ako se propiše bez preliminarnih mjera složene terapije. Ova metoda rada je izuzetno rijetka, jer postoje vrlo veliki rizici.

Operacija se može izvesti samo u 6-12 posto pacijenata.

Indikacije za to mogu biti sljedeće:

  • peritonitis
  • konzervativno liječenje nije uspješno već nekoliko dana,
  • ako peritonitis prati holecistitis ili je gnojni.

Vreme intervencije je različito:

  1. Rano se nazivaju intervencije koje se izvode tokom prve sedmice tijeka bolesti.
  2. Kasni su oni koji se provode tokom druge i treće sedmice tijeka bolesti, s neuspješnim liječenjem.
  3. Odgođeni se provode već u razdoblju pogoršanja, odnosno kada je bolest u fazi slabljenja. Takva hirurška intervencija se izvodi nakon što je prošlo neko vrijeme od akutnog napada.

Svaka hirurška intervencija usmjerena je na sprečavanje ponovnog napada napada.

Stepen intervencije određuje se složenošću tijeka bolesti. Također ovisi o prisutnosti gnojnih žarišta i lezija bilijarnog sustava.

Da bi se to utvrdilo, obavlja se laparoskopija, pregled trbuha i žlijezde.

Šta je trbušnjak?

Jedna vrsta hirurške intervencije je trbuh gušterače. Takva operacija na gušterači uključuje uklanjanje gušterače u trbušnu šupljinu iz vlakana pankreasa. Prije svega, propisan je kada pacijent ima peritonitis, nekrozu pankreasa.

Tijekom ovog postupka gušterača se čisti od tkiva koje se nalazi u blizini kako bi se izbjegla daljnja infekcija. To se također radi kako bi se spriječilo širenje otrovnih tvari kako bi se smanjio njihov utjecaj na tkivo žlijezde. Abdominizacija se izvodi tako da su tkiva organa manje izložena soku pankreasa.

Da bi se izvela operacija prvo se provodi detaljna priprema. Priprema uključuje prikupljanje podataka i detaljan pregled od strane liječnika, podnose se svi testovi koji su potrebni za potvrdu dijagnoze.

Glavni ciljevi hirurške intervencije su:

  • ublažavanje bolova
  • doprinoseći normalnom funkcionisanju sekretivnog tkiva organa,
  • eliminacija toksina i raznih otrova.

Ova operacija sprječava pojavu velikog broja komplikacija povezanih s napredovanjem upalnog procesa u tkivima organa.

Hirurška intervencija se sastoji od sljedećih faza:

  1. Uvod u anesteziju pacijenta.
  2. Provođenje laparotomije gornje sredine.
  3. Dijeli se gastrokolski ligament, zatim se pregleda gušterača, nakon čega se ispituje vlakno.
  4. Ispod žlijezde vrši se rez, usmjeren duž.
  5. Pankreas se mobilizira tako da se fiksiraju samo glava i rep.
  6. Prosti kraj omentuma uvlači se kroz donji rub ispod žlijezde. Nakon toga se dovodi do gornje ivice i polaže na prednju površinu.
  7. Kroz lijevi rez u donjem dijelu leđa postavlja se drenažna cijev.
  8. Trbušni zid se šiva postepeno, u slojevima.

Tehnika intervencije je složena, ali izvediva ako operacioni ljekar ima dovoljno iskustva u složenim operacijama.

Rehabilitacija nakon trbuha

Kad su zidovi zašiti, na žlijezdu se postavlja balon od lateksa, koji je potreban za hlađenje organa.

To se postiže na ovaj način: ispod lijevog rebra se vrši rez kroz koji izlazi cijev koja se spaja na cilindar. Tijelo se hladi tri puta dnevno, prva tri dana nakon intervencije. Kada je pacijentu bolje, balon se uklanja. Gastroenterolozi smatraju da hlađenje stabilizira prirodne procese u tijelu i pomaže da se obnovi.

Uprkos svojoj efikasnosti, ovaj postupak ima neke kontraindikacije.

Hirurgija se ne može izvesti ako:

  • pacijent pati od hipotenzije,
  • visoka glukoza u krvi
  • pacijent doživi stanje šoka koje dugo ne prolazi,
  • ako se količina krvi izgubljena kao rezultat operacije ne može vratiti.

Abdominizacija je prilično kompliciran postupak, pa se ne isključuju neke komplikacije. Oni se mogu dogoditi samo ako operativni zahvat ne izvede neiskusni hirurg.

Moguća je infekcija, koja će u budućnosti imati nepredvidive posljedice.

Postoji velika verovatnoća krvarenja. Smrtonosni ishod je rjeđi, ali svejedno ga ne treba isključiti.

Pozitivan ishod operacije u velikoj mjeri ovisi ne samo o kvalifikacijama operativnog ljekara, već i o pacijentovom stanju, stupnju složenosti intervencije.

Najvažnije je da se primarna prevencija provede čak i prije nego što se bolesti očituju. Prije svega, morate uvesti pravilnu prehranu u svoj život, potpuno ili djelomično isključiti unos alkohola. Aktivni način života i potpuno odbacivanje duhanskih proizvoda također smanjuju rizik od razvoja bolesti.

Operativni tretman pankreasa opisan je u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Mira Adanja-Polak: Operacija baj-pasa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar