Cefepime (1 g) cefepim

Princip glavnog učinka usmjeren je na uništavanje stanične mikrobne ćelije, lijek djeluje baktericidno.

Lijek pokazuje veliko antibakterijsko djelovanje protiv sojeva koji su otporni na djelovanje cefalosporina 3. generacije, aminoglikozidi. Aktivna supstanca dovoljno brzo prodire u gram-negativnu mikrobnu ćeliju, a istovremeno ima visoku otpornost na hidrolizu mnogih beta-laktamaza. Glavna meta unutar ćelije za cefepim je protein koji veže penicilin.

Antibiotik Cefepim djeluje na gram-pozitivnu floru i gram-negativne bakterije in vitro i in vivo: streptokoki, enterobakterije, Escherichia coli, Klebsiella, klostridija, protea itd.

Indikacije za upotrebu cefepima

Propisan je antibiotik za teški do umjeren tijek. upala plućauzrokovana streptokokom, enterokokom, Klebsiellom i drugim mikroorganizmima osjetljivim na djelovanje lijeka.

Uputa za upotrebu Cefepima sadrži sljedeće indikacije za upotrebu lijeka: zarazne lezije mokraćnih putova (komplicirani i nekomplicirani oblici), febrilna neutropenija, nekomplicirane zarazne bolesti kože i susjednih mekih tkiva.

Lijek se preporučuje za upotrebu kod kompliciranih intra-abdominalnih infektivnih lezija (u kombiniranoj terapiji metronidazolom).

Nuspojave

Cepepime može izazvati alergijske reakcije u obliku vrućice, svrbeža, eritematski osip na koži, toksična epidermalna nekroliza, eksudativni multiformni eritem, anafilaktoidne reakcije.

Na pozadini liječenja antibioticima moguće je registrirati pozitivnu Coombsovu reakciju.

Uz intramuskularnu primjenu, primjećuju se bol i crvenilo u zoni ubrizgavanja, flebitis se rijetko razvija nakon intravenske infuzije.

Urinarni trakt: poremećaji u funkcionalnom radu bubrežnog sistema.

Digestivni trakt: dispeptični simptomi pseudomembranski kolitis, zatvor, epigastrična bol, povraćanje, mučnina.

Hematopoetski organi: retko krvarenje antibiotskom terapijom,anemija, leukopenija, smanjenje broja trombocita, neutrofila.

Iz respiratornog sistema postoji kašalj.

Kardiovaskularni sistem: periferni edem, palpitacije, kratkoća daha.

Pokazatelji laboratorijskih i instrumentalnih metoda istraživanja:hiperkalcemijapovećano protrombinsko vrijeme, hiperbilirubinemija, povećani nivo ureje, jetrenih enzima i alkalne fosfataze, registracija hiperkreatininemija.

Na pozadini liječenja moguć je razvoj orofaringealne kandidijaze, astenija, bolovi u prsima, superinfekcijabol u leđima i grlu.

Cefepim, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Lijek se daje infuzijom intravenski (trajanje infuzije treba biti najmanje pola sata). U nekim je slučajevima dozvoljeno intramuskularno davanje lijeka (za bolesti genitourinarnog sistema uzrokovane E. coli).

Liječenje upale pluća: intravenozno davanje 1-2 grama antibiotika dva puta dnevno u toku 10 dana.

Empirijska terapija febrilna neutropenija: Unositi 2 grama lijeka intravenozno svakih 8 sati, liječenje se provodi dok se bolest ne riješi u potpunosti (prosječno 10 dana)

Liječenje infektivnih lezija genitourinarnog trakta: intravenska infuzija 0,5-1 grama cefepima svakih 12 sati, predviđen je tečaj antibakterijske terapije u trajanju od 7-10 dana.

U težim slučajevima gore navedenih bolesti količina lijeka se povećava na 2 grama, liječenje je osmišljeno na 10 dana.

Prvog dana antibakterijskog liječenja pacijentima na hemodijalizi daje se 1 gram cefepima, zatim se izlijeva 0,5 grama dnevno (za febrilnu neutropeniju, doza se povećava na 1 gram). Lijek se preporučuje davati odmah nakon završetka sesije na hemodijalizi.

Kako uzgajati cefepim za intravensku injekciju: prah se prije infuzije otopi u 5% otopini dekstroze (moguća je otopina natrijum-hlorida od 0,9%) do potpunog rastvaranja. Prije intramuskularne injekcije, lijek se razrjeđuje u posebnoj vodi za injekcije benzil-alkoholom ili parabenom. Možda je upotreba otopine lidokaina koncentracije 0,5 i 1%.

Interakcija

Cefepime je u stanju povećati ototoksičnost i pojačavaju štetni učinak na bubrežni sistem tokom liječenja aminoglikozidima.

Antibiotik je kompatibilan s heparinom i drugim antimikrobnim sredstvima. Lijek se ne smije davati zajedno sa otopinom metronidazola.

Posebna uputstva

Cepepime u tabletama nije dostupan.

Lijek se poništava s razvojem pseudomembranoznog kolitisa s sindromom dugotrajne dijareje (preporučuje se prelazak na metronidazol i vankomicin).

U bolesnika s alergijskom reakcijom na penicilin moguće je stvaranje unakrsne alergijske preosjetljivosti.

Bolesnici s bolestima jetrenog sustava i bubrega zahtijevaju redovno praćenje koncentracije aktivne tvari u krvi (korekcija režima doziranja provodi se u skladu s razinom QC-a).

S miješanim oblikom anaerobno-aerobne infekcije preporučuje se dodatni recept antibakterijskih lijekova do potpune identifikacije glavnih patogena.

Na pozadini liječenja moguće je registrirati lažno pozitivan rezultat tijekom provođenja testa šećera u urinu.

Antibakterijsko djelovanje lijeka se ne gubi kada se promijeni boja pripremljenog rastvora.

Dozni oblik

Prašak za otopinu za injekcije 0,5 g i 1,0 g

Jedna boca sadrži

aktivna supstanca - cefepim hidroklorid (u smislu cefepima) 0,5 g ili 1,0 g,

pomoćni sastojak - arginin.

U obliku mješavine cefepime hidroklorida i arginina.

Bijeli, gotovo bijeli ili žućkasti prah, higroskopski.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Vrijeme da se postigne maksimalna koncentracija cefepima u krvnom serumu intramuskularnom injekcijom u dozi od 0,5 g je 1-2 sata, intravenskim davanjem u dozi od 0,5 g - na kraju infuzije. Prosječne koncentracije cefepima u plazmi kod intravenske primjene u dozi od 0,25 g, 0,5 g, 1 g i 2 g su 18, 39, 82, i 164 µg / ml, pojedinačnom intramuskularnom injekcijom u dozi od 0,5 g, 1 g i 2 g - 14, 30 i 57 µg / ml, respektivno. Vrijeme postizanja prosječne terapijske koncentracije u plazmi je 12 sati. Prosječna terapijska koncentracija kod intravenske primjene od 0,7 µg / ml, s intramuskularnom primjenom - 0,2 µg / ml. Terapeutske koncentracije cefepima postižu se u urinu, žuči, peritonealnoj tekućini, bronhijalnoj sluznici, ispljuvak, prostati, dodacima i žučnom mjehuru. Zapremina distribucije 0,25 l / kg, kod dece od 2 meseca do 16 godina - 0,33 l / kg. Metabolizira se u jetri i bubrezima za 15% sa stvaranjem N-metilpirolidina, koji se brzo pretvara u odgovarajući N-oksid. Oko 80% cefepima izlučuje se nepromijenjeno u urinu, uglavnom zbog glomerularne filtracije, a manje od 1% primijenjene doze nalazi se u urinu u obliku N-metilpirolidina. Vezanje cefepima na serumske proteine ​​manje je od 19% i ne ovisi o koncentraciji antibiotika u krvi. 85% se izlučuje bubrezima glomerularnom filtracijom nepromijenjeno. Farmakokinetički parametri cefepima kod djece nakon intravenske primjene u dozi od 50 mg / kg uporedivi su s izloženošću u odraslih nakon intravenske doze od 2 g. Apsolutna bioraspoloživost cefepima u 8 bolesnika nakon intramuskularne injekcije u dozi od 50 mg / kg bila je 82,3 (± 15)%. Prodire u majčino mlijeko.

Ukupni klirens lijeka je 120 ml / min. Prosječni bubrežni klirens cefepima je 110 ml / min. Farmakokinetika cefepima ne značajno se mijenja kod bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili sa cističnom fibrozom (prilagođavanje doze nije potrebno). Uz zatajenje bubrega, poluživot cefepima se povećava, dok postoji linearni odnos između ukupnog klirensa cefepima i klirensa kreatinina. Poluživot cefepima je 2 sata, tokom hemodijalize - 13 sati, uz kontinuiranu ambulantnu peritonealnu dijalizu - 19 sati, a ne nakuplja se u tijelu.

Farmakodinamika

Cefalosporin IV generacije antibiotika. Djeluje baktericidno, narušavajući sintezu stanične stijenke mikroorganizama. Ima širok spektar djelovanja. Aktivno protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, uključujući većinu sojeva rezistentnih na aminoglikozide ili treće generacije cefalosporinskih antibiotika. Cepepime je vrlo otporan na djelovanje većine β-laktamaza, ima nizak afinitet prema beta-laktamazama kodiranim kromosomskim genima i brzo prodire u gram-negativne bakterije. Omjer MBC (minimalna baktericidna koncentracija) / MIC (minimalna inhibitorna koncentracija) za cefepim je manji od 2 za više od 80% izolata svih osjetljivih gram-pozitivnih i gram negativnih mikroorganizama.

Lijek je aktivan protiv većine sojeva mikroorganizama.

Aerobne gram-pozitivne bakterije: Stafilokokaureus,Stafilokokepidermidis (uključujući sojeve koji proizvode beta-laktamazu), ostale sojeve stafilokoka, uključujući Stafilokokhominis,Stafilokoksaprophyticus,Streptokokpyogenes (streptokoki grupe A),Streptokokagalactiae (Streptokok grupe B),Streptokokpneumoniae (uključujući sojeve sa umjerenom rezistencijom na penicilin - MIC od 0,1 do 0,3 μg / ml), ostali beta hemolitički streptokoki (grupe C, G, F),Streptokokbovis (grupa D),Streptokokviridans.

Na primjer, većina sojeva enterokoka Enterokokfaecalis i stafilokoki rezistentni na meticilin rezistentni su na cefepim.

Cepepime je neaktivan za neke sojeve Xanthomonas maltpphilia (Pseudomonas maltophilia).

Anaerobes: Prevotella spp. (uključujući Prevotella melaninogenicus) Bacteroides spp., uključujući Bacteroides melaninogenicus i drugih mikroorganizama usne šupljine koji su povezani sa Bacteroides, Clostridium perfringens, Fusobacterium spp., Mobiluncus spp., Peptostreptoptococcus spp., Veilonella spp.. Cepepime je neaktivan protiv Bacterioides fragilisiClostridium difficile.

Doziranje i primjena

Lijek se daje intravenski (polako tokom 3-5 minuta) i intramuskularno (duboko u mišić). Režim doziranja postavlja se pojedinačno, uzimajući u obzir težinu bolesti, vrstu patogena i njegovu osjetljivost na cefepim. Intravenozni način primjene preferira se pacijentima s teškim ili opasnim po život infekcijama, posebno s rizikom šoka.

Odrasli i djeca teža od 40 kg s infekcijama mokraćnih putova - 0,5-1 g 2 puta dnevno,

s infekcijama različitog mesta - 1 g intravenski ili intramuskularno svakih 12 sati, sa teškim infekcijama doza se povećava na 2 g 2 puta dnevno,

za opasne po život infekcije, 2 g intravenski svakih 8 sati tokom 7 dana, čime se dnevna ukupna doza dosegne najviše 12 g,

sa febrilnom neutropenijom - 2 g intravenski svakih 8 sati tokom 7 dana,

za prevenciju hirurških infekcija u pre- i postoperativnom periodu - 2 g intravenski u trajanju od 30 minuta (na kraju primene, metronidazol 500 mg se dodatno daje intravenski) 1 sat pre operacije, tokom duže operacije, preporučuje se ponavljano davanje posle 12 sati u istoj dozi , posle čega sledi uvođenje metronidazola.

Kod nekompliciranih infekcija mokraćnih puteva (uključujući pijelonefritis), upale pluća i empirijskog liječenja neutropenične groznice kod djece težine manje od 40 kg - 50 mg / kg svakih 12 sati.

Sa neutropeničnom groznicom, bakterijskim meningitisom u djece težine manje od 40 kg - 50 mg / kg svakih 8 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, dozu treba prilagoditi. Sa klirensom kreatinina od 30-60 ml / min, ovisno o težini infekcije - 0,5, 1 ili 2 g 1-2 puta dnevno, sa klirensom kreatinina 10-30 ml / min - 0,5, 1 ili 2 g 1 puta dnevno klirens kreatinina

Oblik i sastav

Oblici doze cefepima:

  • prašak za pripremu rastvora za intramuskularnu primenu: od bijele do bijele boje sa žutom nijansom, 0,5 g ili 1 g svaki u bočicama: u kartonskoj kutiji od 10 ili 50 bočica (za bolnicu), u kartonskom pakovanju 1 boca, u kartonskom pakovanju 1 bočica s otapalom (1 staklena ampula od 3,5 ml svaka s otopinom lidokaina za injekcije 10 mg / ml), u kartonskom pakovanju 1 boca s otapalom (1 staklena ampula u jednoj boci od 3,5 ml s otopinom lidokaina za injekcije 10 mg / ml i 1 ampula od 5 ml sa vodom za injekcije), 1 g u bočicama, u kartonskoj kutiji e je 5 ili 30 bočica
  • prašak za pripremu rastvora za intravensko (iv) i intramuskularno (i / m) davanje: bijeli sa žutim nijansama od 0,5 g u boci, u kartonskoj kutiji 1 boca, u kartonskoj kutiji od 10, 50, 270 ili 300 boca (za bolnicu), 0,5 g ili 1 g svaki u bocama, u blister pakovanjima od 1 ili 5 boca, u kartonskom paketu 1 paketu s 1 ili 5 staklenih ampula s otapalom (voda za injekcije), po 1 g u svakom boce, u kartonskom pakovanju 1 boca, u kartonskoj kutiji 10, 14, 25, 50, 270, 300 ili 1000 boca (za bolnicu), 2 g u boci, u kartonu 1 boca pack, u kartonu 50 ili 300 bočice (za bolnice).

U 1 bočici s praškom za davanje m / m sadrži:

  • aktivna tvar: cefepim hidroklorid monohidrat u smislu cefepima - 0,5 g ili 1 g,
  • pomoćna komponenta: arginin.

U 1 bočici s praškom za iv i v / m primjenu sadrži:

  • aktivna supstanca: cefepim hidroklorid u smislu cefepima - 0,5 g, 1 g ili 2 g,
  • pomoćna komponenta: arginin.

Farmakokinetika

Bioraspoloživost cefepima je 100%.

Maksimalna koncentracija (C)maks) lijek u krvnoj plazmi s jednom intravenskom kapanjem 1000 mg cefepima u trajanju od 0,5 sati iznosi 0,0787 mg / ml 0,5 sati nakon završetka infuzije. Nakon 12 sati, sadržaj lijeka u krvnoj plazmi prosječno iznosi 0,0006 mg / ml. Ukupna koncentracija (AUC) lijeka u plazmi tijekom jednog sata iznosi 0,1485 mg / ml.

Nakon i / m primjene, apsorpcija cefepima dolazi u potpunosti. Cmaks s / m uvođenjem, 1000 mg lijeka dosegne 0,0263 mg / ml nakon 2 sata. AUC - 0,137 mg / ml / h

Zapremina distribucije u odraslih je 0,25 l / kg, u djece - 0,33 l / kg.

Oko 20% primijenjene doze veže se za proteine ​​plazme.

Cefepim u visokim koncentracijama određen je u peritonealnoj tekućini, urinu, žuči, žučnom mjehuru, ispljuvak, bronhijalnoj sluznici, blisteru eksudata, prostate i slijepog crijeva.

Poluvrijeme života je 2 sata, s hemodijalizom - 13 sati, uz kontinuiranu peritonealnu dijalizu - 19 sati.

Oko 15% doze metabolizira se u jetri i bubrezima, približno 85% se izluči nepromijenjeno u urinu.

Prašak za pripremu otopine za iv i / m primjenu

  • umjerena i teška pneumonija uzrokovana Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae (uključujući slučajeve povezane sa istodobnom bakteremijom), Klebsiella pneumoniae, Enterobacter spp.,
  • pijelonefritis i druga nekomplicirana i komplicirana zarazna oboljenja mokraćnih puteva uzrokovana Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Proteus mirabilis,
  • febrilna neutropenija - empirijski tretman,
  • komplicirane intra-abdominalne infekcije uzrokovane Enterobacter spp., Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Bactero>

Trudnoća i dojenje

Primjena cefepima moguća je samo u iznimnim slučajevima, kada očekivani učinak terapije za majku značajno premašuje potencijalnu prijetnju za plod:

  • u obliku praha za IV i IM primjenu - u II i III tromjesečju trudnoće (I tromjesečje je apsolutna kontraindikacija za ovaj oblik doziranja),
  • u obliku praška za i / m primjenu - čitavo razdoblje trudnoće.

Upotreba lijeka tijekom dojenja je kontraindicirana. Za kliničke indikacije koje zahtijevaju primjenu cefepima, dojenje treba privremeno prekinuti.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje cefepima:

  • aminoglikozidi, diuretici, polimiksin B uzrokuju smanjenje tubularne sekrecije cefepima, produžujući poluživot i povećavaju njegovu koncentraciju u krvi, povećavaju nefrotoksičnost,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi pomažu usporiti eliminaciju cefalosporina, povećavaju rizik od krvarenja,
  • makrolidi, kloramfenikol, tetraciklini pokazuju antagonizam prema lijeku,
  • aminoglikozidi su sinergistički.

Lijek se ne smije miješati u istoj štrcaljki sa otopinom metronidazola, gentamicina, vankomicina, tobramicina, aminofilina ili netilmicina. Ako je potrebno, istovremeno imenovanje svakog lijeka treba davati odvojeno.

Otopine ampicilina i cefepima mogu se pomiješati u jednoj štrcaljki u koncentraciji svake od njih ne većoj od 40 mg na 1 ml.

Analozi cefepima su: Maksipim, Ladef, Movizar, Tsepim, Efipim.

Kontraindikacije

Prije početka terapije Cefepimom, pacijenti trebaju pažljivo proučiti prateća uputstva. Injekcije se ne propisuju ako pacijenti imaju jedno ili više stanja:

  • starost djece do 2 mjeseca (za intravensku primjenu) - to je zbog nedostatka iskustva u korištenju i nedokazane sigurnosti,
  • dob do 12 godina za intramuskularnu injekciju lijeka,
  • individualna netolerancija na lijek,
  • slučajevi teških alergijskih reakcija na antibiotike iz grupe cefalosporina,
  • preosjetljivost na peniciline - moguća unakrsna netolerancija na cefalosporine,
  • pseudomembranozni kolitis, uključujući anamnezu
  • trudnoća i period dojenja.

Relativne kontraindikacije za primenu injekcija Cefepim su hronične bolesti jetre, ulcerozni kolitis, pacijenti stariji od 65 godina.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

U prvom tromjesečju trudnoće injekcije cefepima nisu propisane budućim majkama, jer aktivni aktivni sastojak antibiotika lako prodire kroz placentarnu barijeru i može provocirati razvoj oštećenja i abnormalnosti u plodu.

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće primjena antibiotika moguća je samo ako očekivana korist za majku nadmaši vjerojatni rizik za plod. Liječenje se provodi u bolnici pod strogim nadzorom ljekara.

Upotreba Cefepim injekcija tijekom dojenja u nekim slučajevima zahtijeva ukidanje dojenja jer se aktivna supstanca otopine izlučuje u mlijeko i u tijelo bebe.

Neželjene reakcije

Tijekom terapije injekcijama Cefepim, pacijenti s preosjetljivošću na cefalosporine mogu osjetiti neželjene reakcije koje se klinički manifestiraju kako slijedi:

  • iz nervnog sistema - glavobolje, pospanost, letargija, apatija, parestezija, oslabljena svest, konvulzije, encefalopatija,
  • iz organa za varenje - ulcerozne lezije oralne sluznice, glositis, kandidni stomatitis, bolne pukotine u ustima i jeziku, žgaravica, belching, mučnina, nedostatak apetita, povraćanje, neuništiva dijareja, razvoj kolitisa, oslabljena funkcija jetre, razvoj akutne zatajenja jetre ,
  • alergijske reakcije - urtikarija, pruritus, dermatitis, toksična epidermalna nekroliza, razvoj angioedema, anafilaktički šok,
  • od hemopoetskih organa - leukopenija, smanjenje broja trombocita, agranulocitopenija, hemolitička anemija, promatrano vreme protrombina prema gore,
  • iz organa mokraćnog sistema - oštećena bubrežna funkcija, razvoj intersticijskog nefritisa, razvoj akutnog zatajenja bubrega i dr.
  • iz reproduktivnog sistema - vaginalna disbioza, svrab na genitaliju, svrbež, pojava vaginalnog pražnjenja sa neugodnim mirisom,
  • na delu respiratornog sistema - kašalj, bol u grudima kod udisanja, bronhospazam, otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha,
  • iz kardiovaskularnog sistema - palpitacije srca, nedostatak daha, oticanje ekstremiteta,
  • laboratorijski parametri - smanjenje hematokrita, povećanje koncentracije uree, porast nivoa kalcijuma i kreatinina u krvi,
  • lokalne reakcije - venska punkcija, stvaranje hematoma, peckanje i bol duž vene tijekom primjene lijeka, flebitis, tromboembolija, intramuskularno uzimanje antibiotika, bolni infiltrati, crvenilo i svrbež kože na mjestu uboda.

U slučaju vrtoglavice, kratkoće daha, pojačanog znojenja ili potamnjenja u očima tijekom davanja lijeka intravenozno, o tome morate odmah obavijestiti svog liječnika i prekinuti infuziju.

Predoziranje

Predoziranje antibiotika je moguće ako pacijent duže vrijeme uzima injekcije ili namjerno premašuje preporučenu dozu lijeka. Klinički se znakovi predoziranja manifestiraju povećanjem gore opisanih nuspojava, razvojem bubrežne, srčane i jetrene insuficijencije, encefalopatijom.

Liječenje predoziranja sastoji se u momentalnom prekidu terapije, hemodijalizi za pacijenta i otklanjanju simptoma intoksikacije antibioticima.

Analozi injekcija cefepima

Analozi lijeka Cefepim su:

  • Nalepimo prah za pripremu rastvora za injekcije,
  • Ladef prah za pripremu rastvora za injekcije,
  • Cefomax prah,
  • Movizar prah za pripremu rastvora.

Kod zamjene propisanog lijeka sa navedenim analogom svakako biste trebali obratiti pažnju na dozu antibiotika.

Uvjeti za odmor i skladištenje

Cefepim prah izdaje se iz ljekarni na recept. Boce sa lijekovima preporučuje se čuvati u hladnjaku ili na hladnom tamnom mjestu. Čuvati van dohvata dece.

Otopina za injekcije priprema se neposredno prije primjene. Ne čuvajte gotov rastvor do sljedeće injekcije!

Rok trajanja praha je 2 godine, ne upotrebljavajte lijek s istekom roka trajanja.

Uputa za upotrebu cefepima, doziranje

Prašak za intramuskularnu injekciju

Gotov rastvor namijenjen je samo intramuskularnoj primjeni.

Kako razrijediti cefepim za intramuskularnu primjenu? Za otapanje praška mogu se koristiti sljedeća otapala: sterilna voda za injekcije, 5% otopina glukoze za injekcije, 0,9% otopina natrijum-hlorida za injekcije, bakteriostatska voda za injekcije benzil-alkoholom ili parabenom, 0,5% ili 1% -tna otopina lidokain hidroklorida . Za unošenje 0,5 g praha, mora se otopiti u 1,3 ml, za unošenje 1 g u 2,4 ml otapala.

Liječnik određuje dozu i razdoblje liječenja na temelju kliničkih indikacija, težine infekcije i funkcionalnog stanja bubrega.

Doziranje cefepima preporučeno u uputstvima za upotrebu je 0,5–1 g svakih 12 sati, tečaj lečenja 7–10 dana. S oštećenom funkcijom bubrega s klirensom kreatinina (CC) manjim od 30 ml / min, pacijenti trebaju prilagoditi režim doziranja. Početna doza je uobičajena doza lijeka.

Priprema rastvora za intravensku i intramuskularnu primenu

Gotovo rješenje Cefepime-a namijenjeno je intramuskularnoj primjeni (samo u liječenju nekompliciranih i kompliciranih infekcija mokraćnih putova blage i umjerene jačine izazvane Escherichia coli) ili za mlazno i ​​kapanje.

Za pripremu otopine za iv ubrizgavanje potrebno je dodati 1 ml jednog od otapala na 1 g pripravka: sterilnu vodu za injekcije, 5% otopinu dekstroze (glukoze), 0,9% otopinu natrijum hlorida. Gotov rastvor se daje u roku od 3-5 minuta.

Za pripremu otopine za iv kapljanje možete koristiti jedno od sljedećih otapala: 0,9% otopina natrijevog klorida, otopinu natrijum laktata, 5% ili 10% otopine dekstroze (glukoze), mješavinu Ringerovog laktata i 5% otopine dekstroze, smjesu 5 % otopine dekstroze i 0,9% rastvora natrijum-hlorida. Sadržaj bočice (1 g praha) prvo se otopi u 5-10 ml jedne od navedenih otopina, a zatim se pomiješa u infuzijskoj posudi s istom otopinom, dovodeći je do 50 ml ili 100 ml. Infuzija traje 30 minuta.

Da biste pripremili rastvor za intramuskularnu injekciju, možete koristiti sterilnu vodu za injekcije, 0,9% rastvor natrijum-hlorida ili 0,5-1% rastvor lidokain hidroklorida. Za 1 g praha, u bočicu treba dodati 2,4 ml otapala. Intramuskularna injekcija se mora izvršiti nakon preliminarne aspiracije da se izbjegne ulazak igle u posudu i unošenje otopine u krv (posebno lidokain)! Otopina se ubrizgava duboko u mišić u gornjem vanjskom kvadrantu stražnjice.

U svakoj od pripremljenih otopina nije dozvoljeno prisustvo bilo kakvih čestica!

Liječenje upale pluća: intravenska primjena 1-2 grama antibiotika dva puta dnevno u trajanju od 10 dana.

Empirijska terapija febrilne neutropenije: svaka 2 sata, davati 2 grama lijeka intravenski, liječenje se provodi dok se bolest potpuno ne riješi (u prosjeku 10 dana).

Liječenje infektivnih lezija genitourinarnog trakta: intravenska infuzija 0,5-1 grama cefepima svakih 12 sati, predviđen je tečaj antibakterijske terapije u trajanju od 7-10 dana.

U težim slučajevima gore navedenih bolesti količina lijeka se povećava na 2 grama, liječenje je osmišljeno na 10 dana.

Prvog dana antibakterijskog liječenja pacijentima na hemodijalizi daje se 1 gram cefepima, zatim se izlijeva 0,5 grama dnevno (za febrilnu neutropeniju, doza se povećava na 1 gram). Lijek se preporučuje davati odmah nakon završetka sesije na hemodijalizi.

Posebna uputstva

Ako se pojavi pseudomembranski kolitis s dugotrajnom prolivom, prestanite s uzimanjem i propisujte vankomicin (kroz usta) ili metronidazol.

Ukrštena preosjetljivost moguća je kod pacijenata s alergijskim reakcijama na peniciline.

Kod kombinirane teške bubrežne i jetrene insuficijencije, treba redovito odrediti koncentraciju lijeka u plazmi (prilagođavanje doze ovisno o CC).

Uz produženo liječenje Cefepimom, potrebno je redovito praćenje indeksa funkcionalnog stanja periferne krvi, jetre i bubrega.

U mješovitim aerobno-anaerobnim infekcijama, identifikacija patogena zahtijeva kombinaciju s lijekovima aktivnim protiv anaeroba.

Pacijenti koji imaju meningealnu diseminaciju s udaljenog mjesta infekcije sumnjaju na meningitis ili je dijagnoza meningitisa potvrđena, treba propisati alternativni antibiotik s kliničkom efikasnošću koja je potvrđena za ovu situaciju.

Moguće otkrivanje pozitivnog Coombsovog testa, lažno pozitivan test na glukozu u urinu.

Spremite pripremljenu otopinu cefepima najviše 24 sata na sobnoj temperaturi ili 7 dana u hladnjaku. Promjena boje ne utječe na aktivnost lijeka.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Cefepima:

  • Alergijske reakcije: kožni osip (uključujući eritematske osipe), svrbež, groznica, anafilaktoidne reakcije, Coombsova pozitivna reakcija, eozinofilija, multiformni eksudativni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), rijetko - toksična epidermalna nekroliza (sindrom Lyella).
  • Lokalne reakcije: s iv primjenom - flebitis, s intramuskularnom primjenom - hiperemija i bol na mjestu ubrizgavanja.
  • Iz nervnog sistema: glavobolja, vrtoglavica, nesanica, parestezija, anksioznost, konfuzija, konvulzije.
  • Iz genitourinarnog sistema: vaginitis.
  • Iz mokraćnog sistema: oslabljena funkcija bubrega.
  • Iz probavnog sistema: proliv, mučnina, povraćanje, zatvor, bolovi u trbuhu, dispepsija, pseudomembranozni kolitis.
  • Iz hemopoetskih organa: anemija, trombocitopenija, leukopenija, neutropenija, pancitopenija, hemolitička anemija, krvarenje.
  • Iz respiratornog sistema: kašalj.
  • Od CCC-a: tahikardija, kratkoća daha, periferni edem.
  • Laboratorijski pokazatelji: smanjenje hematokrita, porast vremena protrombina, povećanje koncentracije uree, hiperkreatininemija, hiperkalcemija, porast aktivnosti jetrenih transaminaza i alkalne fosfataze, te hiperbilirubinemije.
  • Ostalo: grlobolja, bolovi u grudima, znojenje, bolovi u leđima, astenija, razvoj superinfekcije, orofaringealna kandidijaza.

Kontraindikacije

Kontraindicirano je propisivanje cefepima u sledećim slučajevima:

  • starost djece do 2 mjeseca (za intravensku primjenu) - to je zbog nedostatka iskustva u korištenju i nedokazane sigurnosti,
  • dob do 12 godina za intramuskularnu injekciju lijeka,
  • individualna netolerancija na lijek,
  • slučajevi teških alergijskih reakcija na antibiotike iz grupe cefalosporina,
  • preosjetljivost na peniciline - moguća unakrsna netolerancija na cefalosporine,
  • pseudomembranozni kolitis, uključujući anamnezu
  • trudnoća i period dojenja.

Relativne kontraindikacije za primenu injekcija Cefepima su hronična bolest jetre, ulcerozni kolitis, pacijenti stariji od 65 godina.

Predoziranje

Dolazi do porasta nuspojava. Simptomi predoziranja su konfuzija, halucinacije, stupor, koma, mioklonija.

Simptomatsko liječenje. Hemodijaliza je efikasna.

Cefepim analozi, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Cefepim možete zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Cepepima, cijena i recenzije ne primjenjuju na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Cefepim prah 1 g 1 fl - od 88 do 112 rubalja, prema 729 ljekarni.

Čuvati na temperaturi do 30 ° C na tamnom mjestu. Rok trajanja je 2 godine.

Pogledajte video: CEFEPIME HYDROCHLORIDE MONOHYDRATE - NHÓM KHÁNG SINH KHÁNG NẤM KHÁNG VIRUS (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar