Stavljaju li se besplatne test trake za dijabetičare sa invaliditetom?

dobar dan! molim vas recite mi da li se određuju besplatne test trake za šećer u krvi za osobe s invaliditetom? ako da, kojim redom i u kojoj mjeri?

Odgovori pravnika (3)

Dobar dan, Vasily!

Ako imate utvrđen dijabetes melitus, da, to bi trebalo da bude osoba sa invaliditetom, na osnovu stava 8. čl. 6.1, stavak 1. stavka 1. čl. 6.2Federalni zakon održavna socijalna pomoć ”od 17.07.1999. N 178-FZ i kao osoba s dijabetesom, zasnovana na "Kategorije bolesti" Prilog br. 1Dekret Vlade Ruske Federacije od 30. jula 1994. br. 890 „o državnoj podršci razvoju medicinske industrije i poboljšanju obezbeđenja stanovništva i zdravstvenih ustanova lekovima i medicinskim sredstvima“ prema receptu besplatnog lekara - svi lekovi neophodni za medicinsku negu), etilni alkohol (100 g mesečno), špricevi za insulin, špricevi poput Novopen, „Plivapen“ 1 i 2, igle za njih, dijagnostički alati.

Naredbom Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije od 11.12.2007. Br. 748 „O odobrenju standarda medicinske nege pacijenata sa ne zavisi od insulina dijabetesa ”, odobrava se prosečan broj test traka za određivanje glukoze u krvi - 180 komada godišnje, igle za injekcije za olovke štrcaljke - 110 komada godišnje, kao i olovka za injekciju za unošenje insulina (daje se jednom u nedostatku olovke za špricu za administraciju insulina i zamijeniti 1 put u 2 godine).

Prethodni nalog br. 582, standard za pomoć inzulinski ovisni dijabetes ”izgubila na snazi, na osnovu naredbe Ministarstva zdravlja Ruske Federacije broj 636 od 20.10.2014. U stavku 2. Napomene uz naredbu Ministarstva zdravlja Rusije od 24.12.2012. N 1552n „O odobrenju standarda specijalizovanog medicinskog tretmana za dijabetes melitus ovisan o insulinu“ utvrđeno je - svrha i upotreba lekova za medicinsku upotrebu, medicinskih sredstava i proizvoda posebne medicinske ishrane koji nisu uključeni u standard medicinske njege, dopušten u slučaju medicinskih indikacija (individualna netolerancija, prema vitalnim indikacijama) odlukom lekarske komisije (Deo 5. člana 37. Federalnog zakona od 21. novembra 2011. godine, N 323-FZ „O osnovama zaštite zdravlja građana u Ruskoj Federaciji“.

Dakle, sadašnji zakoni govore da li imate inzulinneza ovisni dijabetes, utvrđeni su prosječni pokazatelji gore, dok su ovi pokazatelji, kako je naznačeno, prosječni i mogu se povećati prema vitalnim indikacijama. Ako imate dijabetes ovisan o inzulinu, onda imenovanje provodi medicinska komisija, također iz zdravstvenih razloga.

Ali, na osnovu Uredbe Vrhovnog suda Ruske Federacije od 9. aprila 2014. godine, N AKPI14-152 „O poništavanju naredbe Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 11. septembra 2007. godine, br. 582„ O odobravanju standarda medicinske nege pacijenata sa šećernom bolešću koja ne zavisi od insulina “ , utvrđeno je da je prema članu 37 Federalnog zakona od 21. novembra 2011. br. 323-FZ „O osnovama zdravlja građana u Ruskoj Federaciji“ standard nege razvijena u skladu s nomenklaturom medicinskih usluga i uključuje prosjeke učestalost pružanja i učestalost upotrebe. Stoga, ako vam treba, prema indicijama, određeni broj test traka, onda bi vam ih trebali besplatno dobiti u potrebnoj količini.

Prilikom identifikacije, izdavanja nedovoljnog iznosa imate pravo žalbe Ministarstvu zdravlja svog subjekta, ako odbijete Ministarstvo zdravlja, podnesite tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer financiranje ovih programa provodi se putem Ministarstva zdravlja područja (regije).

Sve najbolje za vas.

Julia, dobar dan!

Hvala na detaljnom odgovoru. Dozvolite mi da komentiram vaše argumente.

1) dijagnoza dijabetesa se može postaviti, ali status „osobe sa invaliditetom“ se ne dodjeljuje bez obaveznog, da biste je dodijelili morate proći medicinski i socijalni pregled, što je samo po sebi potraga

Dakle, imajući "dijagnozu" dijabetesa, osoba ima pravo na dijagnostičke alate samo naredbom 890. Jesu li samo dijagnostičke trake ili glukometri uključeni u kategoriju "dijagnostičkih alata"?

2) koliko znam, naredba Ministarstva zdravlja Rusije od 12. decembra 2012. br. 1581n poništila je naredbu Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije od 11.12.2007. Br. 748, a testne trake više se ne daju pacijentima sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu. Trenutni standard je mjerenje glukoze u ambulantnom okruženju.

3) Pacijenti sa dijabetesom melitusom ovisnim o isulinu takođe ne ispunjavaju standardizovani broj traka.

4) Ali postoje regionalni programi državnih garancija za pružanje besplatne medicinske njege, gdje se navodi da se test trake daju bez recepta. primjer aplikacije

5) na kraju ispada da osoba sa „dijagnozom“ dijabetesa ima bezuslovno pravo da izdaje potreban broj test traka (za razliku od standardnih) kao federalni korisnik (prema rezoluciji 890) i kao regionalni (prema regionalnim državnim garantnim programima), i ako oni spada u kategoriju "osobe sa invaliditetom" ili bilo koju drugu kategoriju iz čl. 6.1. u 178-FZ i dalje mu dodaje prava.

6) Postoji i uredba od 29. decembra 2014. br. 2762-r kojom se, između ostalog, odobrava lista medicinskih proizvoda bez recepta

na medicinskim uređajima pri pružanju skupa socijalnih usluga. Na popisu se nalazi "Sistem praćenja glukoze u krvi za kućnu upotrebu (upotrebu) kod pacijentovog kreveta za in vitro dijagnostiku s nomenklaturnim kodom 300680. Koliko znam, ovo je obični domaći glukometar. No, i sama oznaka nomenklature uključuje i potrošni materijal (300680 - Skup proizvoda, uključujući prenosivi poluautomatski ili automatski uređaj sa pogonom na baterije (uređaj za samo nadgledanje), reagense, test trake i / ili druge srodne materijale i pomoćne materijale proizvodi od posteljine.)

Znači li to da, naredbom od 2762. godine, vlasnici prava na socijalne usluge imaju pravo i na potrošni materijal (test trake)?

Tačno sam izjavio?

diskusija se produbljuje, spreman sam preći na plaćeni format suradnje

Pogledajte video: Kako se uzima papa test? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar