Zemnieku brokastis (seljački doručak)

Svi doručkujemo drugačije. Netko voli srdačan doručak - kajgana sa sirom i začinskim biljem ili jaja sa slaninom, drugi više vole lagani zalogaj ili zdravu kašu. Postoje ljudi koji ujutro uopšte ne jedu.

Ipak, doručak je vrlo važan za naše tijelo i dobrobit tokom dana, daje snagu i energiju. Uz to, prema svim principima dijetetike i uravnotežene prehrane za rani obrok, možete si priuštiti nešto visokokalorično. Poznata istina to potvrđuje: "Jedite doručak, podijelite ručak sa prijateljem i neprijatelju priredite večeru."

Danas sam odlučio kuhati jelo iz izvorne ukrajinske kuhinje. Njegova osnova, kao što se često događa, je pileća jaja. Jaja volimo za doručak jer se mogu brzo kuhati, a ovo je hranjiv i zdrav proizvod. Seljački doručak prilično je srdačna poslastica koja će se lako pripremiti i, što je najvažnije, brzo.

Za 2 porcije trebat će nam:

Kruh narežite na male kockice i pržite na maslacu na umerenoj vatri da postane hrskav.

Stavite hljeb u suđe. Slaninu narežite na trakice.

U čistoj tavi na srednje jakoj vatri pržite slaninu dok se masnoća ne otopi, dodajte luk i pržite 5 minuta.

Kobasicu narežite na male kockice i dodajte luku sa slaninom, pržite 3 minute, sve dok kobasica i luk ne pozeleni.

U smjesu kobasica stavite krutone i tucite u jajima, pa promiješajte.

Pržite 2 minute, smanjite vatru na slabu, poklopite i kuhajte 3-4 minute. Stavite na tanjir, pospite začinskim biljem.

Da biste dobili najbolje članke, pretplatite se na Alimero-ino stranice na Yandex Zen-u, Vkontakte-u, ​​Odnoklassniki, Facebooku i Pinterestu!

Sastojci za "zemnieku brokastis (seljački doručak)":

  • Svinjetina (dimljena jela sa slojem masti) - 75 g
  • Salo (izrezan od loja) - 15 g
  • Kobasica (domaća kobasica) - 60 g
  • Govedina (nije uključena u jelo) - 60 g
  • Krompir (mlad) - 4 kom.
  • Pileće jaje - 2 kom.
  • Maslac - 20 g
  • Mleko - 70 g
  • Začini (na ukus)

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

Servis po kontejneru: 3

Recept "Zemnieku brokastis (seljački doručak)":

Slaninu narežite što je moguće sitnije, stavite na suvu tavu i dobro je ocijedite.

Dodajte narezke. Dobro pržite. Iz iskustva življenja u Latviji znam da uzimaju dimljenu slaninu, suhu svinjetinu, govedinu i domaću kobasicu (slično jednostavnoj rustikalnoj ili „kupat“, u ovoj verziji goveđe kobasice). Ja sam uzeo različit, takozvani gradski tip.

Kuhani krumpir narežite s plastikom i zasebno pržite na maslacu do zlatno smeđe boje

Stavite krompir u oblik obložen folijom. Ako kuhate u velikom obliku za više obroka, možete naizmjenično slojeve

Na krompir stavite sloj narezanih listića

Umutite jaja sa mlekom, solju, biberom, paprikom, biljem u Provansi

Sipajte u smjesu od jaja. Šaljemo u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni na 15 minuta. Prilikom posluživanja ukrasite zelenim lukom. Za ovaj doručak poslužuju se slane rajčice i krastavci, a svježi će se takođe savršeno uklopiti. Doručak je spreman! Pripremili smo ovo jelo za večeru, a vi možete potpuno poslužiti s njima! Dobar apetit.

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Komentari i recenzije

25. marta 2016. rixa-2015 #

2. aprila 2015. lekhrapunova #

28. jula 2014. Snezhavu #

16. juna 2014. kotenochkin #

17. juni 2014. Tatyana-Elsa # (autor recepta)

16. juna 2014. Tatyana-Elsa # (autorka recepta)

14. lipnja 2014. Leto29 #

14. juna 2014. Panther

13. juna 2014. Jyuliya #

13. juna 2014. Elena11sto #

13. juna 2014. Milosc #

13. juna 2014. lamer #

13. juna 2014. para_gn0m0v #

13. juna 2014. Lalich #

13. juna 2014. veronika1910 #

13. juna 2014. mtata #

13. juna 2014. Elena11sto #

nemoguće je pročitati ovo ujutro do prošlosti, već su smanjena creva, želim jesti
hvala puno na receptu

13. juna 2014. mtata #

13. juna 2014. Isobella #

13. juna 2014. Natalya70 #

13. juna 2014. Bad Robot #

13. juna 2014. propust #

Sastojaka za dvije porcije ili - broj proizvoda za posluživanje koji su vam potrebni izračunava se automatski! '>

Ukupno:
Težina sastava:100 gr
Kalorični sadržaj
sastav:
113 kcal
Protein:5 gr
Zhirov:7 gr
Ugljikohidrati:9 gr
P / Š / Š:24 / 33 / 43
H 100 / C 0 / B 0

Vrijeme kuhanja: 45 min

Način kuhanja

Jednom sam proučavao knjigu "Kuhinje svijeta." Htjela sam isprobati nešto novo, nepoznato, ne isprobano. Mene je zanimala latvijska kuhinja, kažu da je to jednostavno i zadovoljavajuće. Smjestivši se u kulinarski recept za seljački doručak, odlučio sam se u to uvjeriti.

Dakle, potrebna su nam dimljena jela i kobasice. Narežite ih na uredne kriške (ne pre tanke) i pržite ih lukom. Krompir prethodno kuhamo, narežemo na kriške debljine oko 1 cm, zasebno ih pržimo na maslacu i stavljamo u tavu naizmjenično s mesnim proizvodima.

Sada jaja umutite sa mlekom i dodajte sol i biber. Izlijte krompir ovom smjesom i pošaljite u rernu za pečenje. Za ovo ne treba puno vremena. Prije posluživanja, naš doručak pospite sitno sjeckanim zelenim lukom. Bilo bi lijepo za ovaj obrok poslužiti hrskave kisele krastavce.
Pa, zaista jednostavno, zadovoljavajuće i što je najvažnije vrlo ukusno!
Svejedno, ovi latvijski seljaci nisu imali loš doručak.
Za takav doručak, čašu votke i ruski kiseli krastavac i to je sve - dan je besplatan.

Letonska kuhinja

Kulinarske tradicije u Latviji nastale su pod snažnim utjecajem njemačke i švedske kuhinje, no s obzirom na činjenicu da je ta mala zemlja uvijek bila poljoprivredna, nije se mogla pohvaliti raznovrsnim proizvodima. A ne govorimo o sprejevima koji su postali popularni već u sovjetskim vremenima. U početku su ovdje bila poželjna jela od žitarica, brašna i mliječnih proizvoda te dimljena jela - jer se mogu dugo čuvati bez hladnjaka. Tu povijesno nije bilo gurmanske kuhinje.

Usput, Latvija je vrlo popularan takozvani „hladni stol“ - to su jela koja se poslužuju bez grijanja. I to je logično - ljeto na ovim geografskim širinama je toplo, a seljački život je takav da nema vremena za užitke. Što je poraslo, potom jeli.

Korak po korak recept

Prije svega ogulite i kuhajte 3-4 srednje krumpira gotovo do gotovog. Morate shvatiti da su sve proporcije proizvoljne i da ovise o vašem ukusu, kao i veličini tepsije i posude za pečenje. Kuhajte krompir u slanoj vodi, ne čekajući trenutak kada se počne raspadati.

Korak po korak recept za latvijski seljački doručak

Zatim, ocijedite vodu i malo ohladite korijenske usjeve. Trebamo ih isjeći na tanke ploške i pržiti u tavi na maslacu do svijetlosmeđe boje. I da, ovo je visokokalorično jelo, upozorio sam - da dobijem snagu za cijeli radni dan. Krompir možete odmah preklopiti na dno posude za pečenje, malo namazati uljem.

Sada su nam potrebni različiti mesni proizvodi. U originalu se ovdje koriste dimljena jela i domaća kobasica, ali to, kako razumijemo, nije presudno. Narezala sam trakice raznih kobasica i dodala im dimljenu piletinu. Ovaj dimljeni okus ovdje je izuzetno važan - daje jelu posebno raspoloženje.

Takođe, jedan sitni luk narežite na sitno i pržite ga u tavi sa dodatkom ulja.

Kad luk malo promijeni boju, dodajte naše unaprijed pripremljene mesne proizvode i sve pržite dok ne postane ugodan miris. Ugriz nije potrebno, cilj nam je otkriti ukus.

Zatim sve to prebacujemo u posudu za pečenje - pravo na krompir, koji već čekamo tamo. Brojite mesne proizvode tako da budu lijepi i u dovoljnoj količini. Pa, koliko luka želite - nema posebnih formula, sve je po vašem ukusu.

Ostaje nam da se seljački doručak pokrijemo tajnim nadoknadom. Ni ovde se ništa nije komplikovalo. Uzmemo 3-6 svježih pilećih jaja (količina ovisi o veličini i obliku), dodamo im sol, biber i pola čaše mlijeka, promiješamo i malo tučemo.

Dobivenu smjesu nježno izlijte u kalup. Odozgo predlažem da sve pospite naribanim sirom, ali to nije u originalnom receptu.

Obrazac šaljemo u rernu, prethodno zagrejanu na 180 stepeni. Pecite dok se stvrdne - to traje otprilike 30-40 minuta, ali to morate slijediti. Zapamtite, nemoguće je prekomjerno eksponirati, ali također je i slaba izloženost loša. Lijepa korica na vrhu biće vam nagovještaj. U stvari, sve komponente posude, osim za izlijevanje, dobile su u već pripremljenoj posudi za pečenje, tako da ne morate brinuti o njima.

Jelo se servira direktno u obliku ili u tavi, nema lijepih tanjira, kapi sosa i kriške limuna. Ovo je seljački doručak!

Odvojeno možete poslužiti kisele krastavce narezane na kriške - tako ćete malo osvježiti ukus. A trebate shvatiti da brokstis nije gomila izvrsnih ukusa za prave gurmane. Ovo je jednostavan, ukusan i srdačan obrok. Pravi porodični doručak, nakon kojeg teško da pojedete čokoladu ili kolačiće. Ovo latvijske majke hrane muževe prije posla i djecu prije škole. Pokušajte to sve skuhati u subotu - siguran sam da će vaši najdraži cijeniti super doručak s krompirom i kobasicom. Pa, prvobitno je ime slično čarolijama iz igre prijestola. Općenito, uživajte u latvijskoj kuhinji, ne prejedajte, i neka vam dan bude dobar!

Ostavite Svoj Komentar