Analozi lijeka fenofibrata kanona

Fenofibrate Canon (tablete) Ocjena: 45

Fenofibrat Canon jeftiniji je i isplativiji analog domaće proizvodnje. Također je dostupan u tabletama i sadrži istu aktivnu tvar, ali po cijeni mnogo jeftinijoj od Tricor. Prema indikacijama za upotrebu i kontraindikacija, nema značajnih razlika između lijekova.

Analozi lijeka Fenofibrat Canon

Analog je skuplji od 355 rubalja.

Kanonfarma (Rusija) Fenofibrat Kanon jeftiniji je i profitabilniji analog domaće proizvodnje. Također je dostupan u tabletama i sadrži istu aktivnu tvar, ali po cijeni mnogo jeftinijoj od Tricor. Prema indikacijama za upotrebu i kontraindikacija, nema značajnih razlika između lijekova.

Analog je skuplji od 424 rubalja.

Proizvođač: Laboratories Fournier S.A. (Francuska)
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 145 mg, 30 kom., Cijena od 825 rubalja
Cijene Tricor-a u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Tricor je francuski lijek za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Kao aktivna supstanca ovde se koristi fenofibrat u dozi od 145 ili 160 mg. Propisan je za liječenje hiperholesterolemije i hipertrigliceridemije.

Opis lijeka

Fenofibrat Canon - Hipolipidemični lek. Aktiviranjem RAPP-alfe (α-receptora aktiviranih proliferatorom peroksisoma) fenofibrat pojačava lipolizu i izlučivanje aterogenih lipoproteina s visokim sadržajem triglicerida iz krvne plazme aktiviranjem lipoprotein lipaze i smanjenjem sinteze apoproteina CIII. Aktivacija RAPP-alfe takođe dovodi do povećane sinteze apoproteina AI i II.

Fenofibrat je derivat fibroinske kiseline, čija sposobnost izmjene sadržaja lipida u ljudskom tijelu posreduje aktivacijom RAPP-alfa. Efekti fenofibrata na gore opisane lipoproteine ​​dovode do smanjenja sadržaja LDL i VLDL frakcija, koje uključuju apoprotein B (apo B), i porast sadržaja HDL frakcije, koja uključuje apoprotein AI (apo AI) i apoprotein AII (apo AII).

Pored toga, zahvaljujući korekciji kršenja sinteze i katabolizma VLDL, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje sadržaj guste i male čestice veličine LDL, što je povećanje koje se primjećuje kod bolesnika s aterogenim fenotipom lipida, što je često kršenje kod pacijenata koji su u riziku od bolesti koronarne arterije.

Tijekom kliničkih studija primijećeno je da upotreba fenofibrata smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola za 20-25%, a triglicerida za 40-55% s povećanjem koncentracije HDL kolesterola za 10-30%. U bolesnika s hiperholesterolemijom, kod kojih je koncentracija LDL kolesterola smanjena za 20-35%, primjena fenofibrata dovela je do smanjenja omjera: ukupnog kolesterola / HDL kolesterola, LDL kolesterola / HDL kolesterola i apo B / apo AI, koji su markeri aterogenog rizika.

S obzirom na značajan utjecaj fenofibrata na koncentraciju LDL kolesterola i triglicerida, primjena fenofibrata je učinkovita kod pacijenata s hiperholesterolemijom, koja su praćena i ne prate hipertrigliceridemiju, uključujući sekundarnu hiperlipoproteinemiju, na primjer, kod dijabetes melitusa tipa 2.

Tijekom liječenja fenofibratom, ekstravaskularne naslage kolesterola (tetiva i gomoljasti ksantomi) mogu se značajno smanjiti, pa čak i potpuno nestati.

U bolesnika s velikom koncentracijom fibrinogena liječenih fenofibratom primijećeno je značajno smanjenje ovog pokazatelja, kao i u bolesnika s visokim sadržajem lipoproteina. U liječenju fenofibrata uočeno je smanjenje koncentracije C-reaktivnog proteina i drugih markera upale.

Za bolesnike s dislipidemijom i hiperuricemijom, dodatna prednost je urikozurni učinak fenofibrata, koji dovodi do smanjenja koncentracije mokraćne kiseline za oko 25%.

U kliničkim studijama i u eksperimentalnim studijama na životinjama pokazano je da fenofibrat smanjuje agregaciju trombocita uzrokovanu adenozin difosfatom, arahidonskom kiselinom i epinefrinom.

Opće informacije

1. Obrazac za oslobađanje.

Bijele tablete sa ljuskom i razdjelnom trakom u sredini. Pakovanje može biti od 10 do 100 komada.

Glavna karakteristika lijeka je da se tablete proizvode u mikroniziranom obliku, što uvelike olakšava i ubrzava proces apsorpcije aktivne tvari. Svaka čestica fenofibrata ima promjer ne više od nekoliko mikrona, započinje proces apsorpcije u probavnom sustavu. Istovremeno, prisustvo proizvoda u stomaku doprinosi aktivnijoj asimilaciji lijeka.

2. Sastav.

Jedna tableta lijeka sastoji se od sljedećih komponenti:

  • Fenofibrat - 145 mg (glavna komponenta),
  • Škrob - 137 mg
  • Silicijum dioksid - 10 mg,
  • Natrijeva karmeloza - 33 mg,
  • Manitol - 170 mg
  • Magnezijum stearat - 6 mg,
  • Povidone K-30 - 44 mg,
  • Celuloza - 105 mg.

Školjka je napravljena od Opadraya, polivinil alkohola, makrogola, talka i titanijum dioksida.

Farmakološko djelovanje i farmakokinetika

Glavni efekat je smanjenje broja molekula "lošeg" holesterola u tijelu. U medicini je uobičajeno odvojiti dve vrste holesterola (lipoproteini):

  1. „Dobar“ - molekuli lipoproteina visoke gustine, neophodni za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,
  2. „Loši“ - molekuli lipoproteina niske gustine, njihov sadržaj u krvi je iznad norme zahtijeva terapiju lijekovima.

Djelovanje tableta je sljedeće:

  • Količina triglicerida smanjuje se za 45-55%,
  • Broj molekula samo "lošeg" holesterola smanjuje se za 20-25%.

Dakle, glavna indikacija za imenovanje Fenofibrat Canon-a je hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija.

Tokom terapije primjećuje se smanjenje sljedećih pokazatelja:

  • Depoziti sa holesterolom,
  • Mokraćna kiselina
  • Fibrinogen
  • C-reaktivni protein.

Osim toga, liječenje lijekom omogućava vam da normalizirate proces agregacije trombocita, smanjujući na taj način rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Fenofibrat takođe normalizuje nivo šećera u organizmu s dijabetesom.

Nakon davanja, aktivna supstanca deluje na enzim u krvi, koji reguliše nivo masti. Fenofibrat aktivira rad ovog enzima. Kao rezultat toga, slede krvni procesi se odvijaju u krvi - nivo triglicerida se normalizuje, što zauzvrat deluje isključivo na „loš“ holesterol, smanjujući ga.

Tako se čestice kolesterola povećavaju i gube sposobnost zadržavanja u žilama. Uz to, velike čestice se tijelo lakše prepoznaju i brže se uništavaju.

Bioraspoloživost lijeka je maksimalna zbog posebnog mikroniziranog oblika. Maksimalna koncentracija aktivne supstance fiksirana je nakon 4-5 sati, apsorpcija se aktivira hranom. Kontinuirana upotreba lijeka omogućava vam postizanje stabilne koncentracije.

Produkt hemijske reakcije je fenofibrojska kiselina, sintetizovana u plazmi. Poluvrijeme eliminacije je od 20 do 24 sata, bubrezi se potpuno izlučuju u roku od jedne sedmice.

  1. Visoki holesterol
  2. Kršenje metabolizma lipida uzrokovano aterosklerozom, koronarnom bolešću, dijabetes melitusom.

Tablete su također propisane u sveobuhvatnom režimu liječenja vaskularne skleroze, vaskularnih patologija (kršenje tonusa krvnih žila, oštećenje krvnih sudova).

Upute za upotrebu fenofibrata

Osnovna pravila za prijem:

  • Tablete se uzimaju bez vode za piće i bez žvakanja, zajedno sa hranom,
  • Dnevna doza je 145 mg,
  • Lijek je dizajniran za dugotrajnu upotrebu,
  • Tri mjeseca nakon početka terapije, test krvi je neophodan da bi se utvrdila dinamika pacijentovog stanja i, ako je potrebno, izvršile promjene.

Kada se lek ukine:

  • Razina jetrenih enzima povećava se nekoliko puta,
  • Kada tablete imaju toksičan učinak na mišiće.

Ovo je važno! Kod težih patologija bubrega, dijabetes melitusa, kao i starijih bolesnika, aktivnost bubrega se prati svakih nekoliko mjeseci.

  • Odrasli (stariji od 18 godina) uzimaju lijek jednom dnevno, 1 tableta. U slučaju pozitivne dinamike, Fenofibrate 200 mg se mijenja u tablete Fenofibrate Canon 145 mg. U ovom slučaju, nema potrebe za podešavanjem doze.
  • Stariji pacijenti uzimaju 1 tabletu (145 mg) jednom dnevno.

Recept za fenofibrat na latinskom jeziku

Rp .: "Fenofibrat" 0,25

D. t. d. N. 10 u tab.

S. 1 tableta 1 put dnevno uz obroke.

Kontraindikacije

  • Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • Teški oblici bubrežnih i jetrenih patologija,
  • Patologija žučne kesice,
  • Fotosenzibilizacija,
  • Pacijenti mlađi od 18 godina.

Ograničenja u svrhe lijeka:

  • Ovisnost o alkoholu,
  • Preko 70 godina
  • Patologija mišića,
  • Prijem antikoagulansa.

Upotreba lijeka od trudnica

Fenofibrat se propisuje pacijentu tokom trudnoće ako je vjerojatni rizik za plod manji od očekivanog pozitivnog učinka tableta.

U skladu s ljestvicom koju je razvilo američko Ministarstvo zdravlja, lijek je dodijeljen rizičnoj kategoriji C. To znači da je tokom ispitivanja na životinjama otkriven negativan utjecaj aktivne tvari na plod. Kod ljudi testiranje nije provedeno, stoga samo liječnik donosi odluku o namjeni lijeka, procjenjujući rizike po plod i zdravlje žene.

Nuspojave

U skladu s klasifikacijom Svjetske zdravstvene organizacije, sve nuspojave distribuiraju se prema učestalosti pojavljivanja:

  • Vrlo često - simptomi se javljaju kod 10% pacijenata,
  • Često se simptomi pojavljuju u prosjeku kod 1% pacijenata,
  • Rijetko se simptomi pojavljuju u prosjeku kod 0,01% pacijenata.

Tabela nuspojava

Organ ili sistemČestoRetkoIzuzetno rijetko
Digestivni organiNelagoda u trbuhu, probavne smetnje, osjećaj težine i punoće u trbuhu, pretjerano stvaranje plinovaVjerovatnoća razvoja pankreatitisa i stvaranja kamenja je malo povećanaHepatitis *
Mišićni sistemGrčevi, slabost, oslabljena motorička aktivnost
Vaskularni sistemTromboza, visok hemoglobin i bijela krvna zrnca
Nervni sistemGlavobolja, seksualni poremećaji
Respiratorni organiUpala pluća
KožaAlergijske manifestacije u obliku osipa, najezde, osjetljivosti na svjetlostGubitak kose, fotosenzibilnost
Laboratorijska istraživanjaPrisutnost povišene razine kreatinina i uree u krvi

* - ako se otkriju znakovi hepatitisa, provodi se kompletan dijagnostički kompleks, ako je dijagnoza tačna, lijek se zaustavlja.

Predoziranje i mjere predostrožnosti

Danas se ne otkrivaju činjenice o predoziranju. Upute govore da će, ako se sumnja na predoziranje, biti potreban simptomatski tretman.

Upute ukazuju i na mjere predostrožnosti:

  • Svaka tri mjeseca prate se jetreni enzimi kako bi se blagovremeno otkrile abnormalnosti u jetri,
  • Tokom prva tri meseca terapije, nivo kreatinina se redovno prati, ako se udio supstance udvostruči iznad normalnog, lijek se poništava,
  • Liječenje fenofibratom provodi se samo pod nadzorom liječnika i dugo vremena tj.
  • Uz to, pacijentu je propisana dijeta sa malo masti,
  • Ako nakon 3-6 mjeseci pacijentovo stanje ostane nepromijenjeno, liječnik odluči promijeniti dozu ili odabere alternativni terapijski režim,
  • U starijih bolesnika s patologijama mišića, bubrega, ovisnosti o alkoholu, uzimanje lijeka može provocirati uništavanje mišićnih stanica,
  • Istodobna primjena Fenofibrata i statina moguća je samo uz ozbiljne patologije srca i odsustvo bilo kakvih mišićnih patologija.

Posebna uputstva

Ako je porast kolesterola sekundarne naravi, odnosno provociran je drugom bolešću, Fenofibrate je propisan tek nakon kursa terapije.

Takve patologije su:

  • Dijabetes tipa 2
  • Bolest jetre
  • Dugotrajna hormonska terapija
  • Hipoterioza,
  • Alkoholizam

Pankreatitis

Postoje slučajevi kada je terapija Fenofibratom izazvala pankreatitis. Vjerovatni uzrok razvoja bolesti je sediment ili kamenje i začepljenje žučnih kanala.

Fenofibrat je u stanju da ima toksičan uticaj na mišiće. Vjerojatnost patologije povećava se u prisustvu teškog zatajenja bubrega.

Opijenost mišića može se odrediti skupom simptoma:

Da bi se potvrdio negativan efekat, radi se krvni test kako bi se utvrdio kreatin fosfokinaza. Ako se pokazatelj prekorači pet puta, liječenje se zaustavlja.

U nekim slučajevima uzimanje pilula izaziva porast kreatinina. Ove promjene su reverzibilne bez obzira na trajanje terapije, dešavaju se polako. Analiza se vraća u normalu nakon prestanka lijeka.

Tablete treba prekinuti ako se udvostruči nivo kreatinina. Da bi se to spriječilo, pacijent se redovno testira u laboratoriji.

Učinkovitost terapijskih mjera ocjenjuje se dinamikom promjena količine ukupnog kolesterola u krvi, kao i molekulima lipoproteina niske i visoke gustoće.

Interakcija

  1. Lijek aktivira učinak koagulanata, jer se povećava rizik od krvarenja. Uz složenu terapiju, liječnik treba preispitati dozu koagulanta.
  2. Kombinovana terapija inhibitorima može štetno uticati na bubrege.
  3. Kombinovana terapija drugim fibratima i lijekovima koji normaliziraju razinu kolesterola može se primijetiti negativan utjecaj na mišiće.

Fenofibriraj analoge

1. Pripreme sličnog sastava:

2. Pripreme s drugom aktivnom tvari, ali sa sličnim učinkom:

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Tablete se čuvaju na suhom mjestu, temperaturni režim nije veći od +25 stepeni. Otvoreno pakiranje se čuva ne duže od dvije godine.

S obzirom da lijek pripada novoj generaciji fibrata, tablete ne uzrokuju veliki broj nuspojava te su sigurne za tijelo. Zbog toga je većina recenzija Fenofibrate pozitivna.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Glavni efekat lijeka je smanjenje nivoa lošeg kolesterola (LDL), kao i povećanje koncentracije dobrog (HDL).

Ali, lijek se ne može sam nositi s kršenjem, jer samo integrirani pristup jamči potpuno liječenje. Liječnik će savjetovati posebne vježbe s ciljem smanjenja koncentracije kolesterola, povećanja vaskularne elastičnosti i jačanja srčanih mišića.

Glavne indikacije za uporabu lijeka mogu se uzeti u obzir:

  1. Povećani trigliceridi u krvi.
  2. Hiperlipidemija.
  3. Ateroskleroza
  4. Koronarna bolest srca.
  5. Dijabetes melitus.
  6. Povećana koncentracija LDL-a.

Djelovanje lijeka za 45% smanjuje količinu triglicerida u krvi. Takođe smanjuje koncentraciju lipoproteina niske gustine za 25%. Tijekom liječenja normalizira se agregacija trombocita, što smanjuje rizik od tromboze. Osim toga, tokom liječenja se takvi pokazatelji normaliziraju:

  • višak holesterola
  • fibrinogen
  • mokraćna kiselina
  • C-reaktivni protein.

Ako pacijent pati od dijabetesa, tada uzimanje lijeka može normalizirati nivo glukoze u krvi. Aktivna supstanca utiče na enzim koji je odgovoran za metabolizam masti.Dakle, dijelovi kolesterola se povećavaju i nemaju sposobnost zadržavanja na zidovima krvnih žila. Veliki delovi se aktivnije uništavaju od strane organizma. Nakon 5 sati, možete primijetiti maksimalnu koncentraciju neke tvari u tijelu, one se počinju aktivno apsorbirati tijekom obroka.

Takođe, lek ima niz kontraindikacija, među kojima su:

  1. Preosjetljivost na komponente lijeka.
  2. Akutna faza bolesti jetre.
  3. Teška bolest bubrega.
  4. Poremećaj žučnog peska.
  5. Fotosenzibilnost.

Osim toga, lijek se ne smije propisivati ​​osobama mlađim od punoljetnosti. Postoje i ograničenja prilikom uzimanja lijeka s krajnje oprezom. U ovom slučaju treba biti pod stalnim nadzorom stručnjaka tokom liječenja. Ograničene zabrane uključuju:

  • ovisnost o alkoholu
  • hipotireoza
  • starije dobi
  • istodobna upotreba određenih lijekova,
  • zatajenje bubrega
  • zatajenje jetre
  • prisutnost u historiji mišićnih bolesti nasljedne prirode.

Ako postoje ta ograničenja, doza se mora promijeniti.

Upute za upotrebu lijeka

Proizvod je dostupan u obliku bijelih tableta, 50 i 100 kom. u svakom paketu.

Ambalaža iznutra sadrži jasna uputstva za upotrebu.

Osobitosti tableta uključuju činjenicu da se proizvode u posebnoj ljusci, koja ubrzava apsorpciju glavne komponente. Tablete počinju apsorbirati se u probavnim organima.

Glavna komponenta je fenofibrat, osim toga, svaka tableta sadrži škrob, manitol, magnezijum stearat, povidon K-3, silicijum dioksid, natrijum karmeloza, celuloza.

Sastav zaštitne ljuske tablete sadrži: supstancu opadraj, makrogol, talk, polivinil alkohol, titanov dioksid. Kako ne biste pali na lažni, fotografiju paketa možete videti na službenoj veb stranici droge.

Primjena lijeka Fenofibrate canon ne smije prelaziti 145 miligrama. Tablete se konzumiraju bez žvakanja, pere se obilnom količinom vode, po mogućnosti s hranom. Osobe starije od 18 godina trebaju uzimati jednu tabletu jednom dnevno. Vrijedno je napomenuti da je alat dizajniran za dugi tijek liječenja. Nakon tromjesečnog perioda prijema, potrebno je donirati krv na analizu, kako biste pratili dinamiku stanja, napraviti preliminarnu prognozu. Po potrebi promijenite dozu. Osobe s patologijama bubrega trebaju biti pregledane kako bi se pratili rad organa svaki mjesec. A takođe mjesečno se pregledavaju osobe starije dobi i dijabetičari.

Postoje slučajevi kada tablete treba prekinuti:

  1. Sa povećanjem jetrenih enzima.
  2. U prisustvu toksičnih efekata na mišiće pacijenta.

Tokom trudnoće moguće je propisati lijek ako studija dokaže da tablete neće imati negativan uticaj na fetus. To zavisi od individualnih karakteristika žene. Studije o utjecaju na ljudski plod nisu provedene, stoga samo liječnik procjenjuje rizike. Ako je liječenje lijekom opalo u razdoblju dojenja, mora se prekinuti.

Istovremeni tretman antikoagulansima zahteva izniman oprez, jer zajedno povećavaju rizik od krvarenja. Na samom početku liječenja, potrebno je smanjiti broj antikoagulansa za oko jednu trećinu, uz uvjet daljnjeg prilagođavanja doze. Liječenje zajedno s ciklosporinom može smanjiti funkcionalnu sposobnost bubrega. Treba ga stalno nadgledati specijalista. Stoga s velikim promjenama morate odmah otkazati njegovu upotrebu.

Na Fenofibrate Canon 145 mg, cena tableta 30 može varirati. Cijena lijeka u Rusiji iznosi od 470 do 500 rubalja.

Možete ga kupiti samo na recept.

Neželjeni efekti upotrebe leka

Lijek ima značajne nuspojave.

Neki od njih su uobičajeni, neki su izuzetno rijetki i prije su izuzetak nego pravilo.

Zbog toga ih prije upotrebe morate uzeti u obzir.

Nuspojave uključuju:

  • poremećaji probavnog sistema, nelagoda u stomaku, nadimanje, beznačajna verovatnoća hroničnog pankreatitisa i žučnih kamenaca,
  • hepatitis je rjeđi
  • rijetko oštećena funkcija mišića, koordinacija,
  • povećana tromboza, visok hemoglobin,
  • glavobolje
  • seksualna disfunkcija
  • upala disajnih organa,
  • alergije, urtikarija, osjetljivost na jarko svjetlo, rijetko - gubitak vlasišta,
  • povećane količine kreatinina i uree.

Ako se dijagnoza hepatitisa tijekom pregleda potvrdi, liječenje lijekom se potpuno zaustavlja. Tada bi terapijske mjere trebale biti usmjerene na novu dijagnozu.

Do danas nije bilo slučajeva predoziranja.

Prilikom liječenja morate se pridržavati sljedećih mjera opreza:

  1. Svaka tri mjeseca jetru se pregledaju zbog kršenja.
  2. Kontrola supstanci kreattanina vrši se na samom početku terapije u trajanju od nekoliko meseci. Ako je viša od normalne, trebali biste prestati uzimati lijek.
  3. Lijekom nije predviđeno kratkotrajno liječenje.
  4. Uz to se uz to morate pridržavati posebne prehrane.
  5. Šest mjeseci kasnije, ako stanje ostane nepromijenjeno, morate promijeniti dozu ili naći alternativu.
  6. Ako pacijenti u dobi imaju alkoholizam, patologije mišićnih stanica, oštećenu bubrežnu funkciju, lijek može uzrokovati uništavanje mišićnog tkiva.

Statini se propisuju paralelno s ovim lijekovima samo za ozbiljna kršenja i vrlo visok rizik od komplikacija.

Uobičajeni analozi lijeka

Fenofibrat Canon ima više analoga koji se po delovanju podudara.

Neki od njih imaju malo drugačije komponente.

Treba imati na umu i da samo specijalist može propisati tablete.

Zamjenici lijeka uključuju:

  • Tricor - košta od 869 rubalja.
  • Tsiprofibrat - košta od 500 rubalja.
  • Lipantil - košta od 952 rubalja.
  • Trilix - košta od 600 rubalja.
  • Exlip - košta od 456 rubalja.
  • Atorvakor - košta od 180 rubalja.
  • Storvas - košta od 380 rubalja.
  • Tulipan - košta od 235 rubalja.
  • Livostor - košta od 240 rubalja.

Većina ovih lijekova može se kupiti u bilo kojoj ljekarni na recept. Svi gore navedeni lijekovi dostupni su u obliku tableta.

Svaki od njih ima svoje karakteristike, pa se pacijent prije prijema treba upoznati s njima. S obzirom da lijekovi imaju snažan učinak, trebali biste ograničiti vožnju u trajanju liječenja. Neka sredstva imaju manji učinak od Fenofibrata.

Vrijedi zapamtiti da je lijekove za kolesterol potrebno uzimati u kombinaciji sa dijetalnom terapijom, posebnim vježbama, kao i odricanjem od loših navika. Samo slijedeći preporuke stručnjaka možete riješiti bolest i ublažiti svoje stanje.

O lijekovima za snižavanje holesterola opisan u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar