Glipizid - upute za upotrebu, sastav, indikacije, analozi i recenzije

Stimuliše oslobađanje inzulina iz funkcionalno aktivnih beta ćelija pankreasa. Smanjuje nivo glikoziliranog hemoglobina i koncentraciju glukoze natašte kod bolesnika sa umerenim i teškim oblicima šećerne bolesti ovisne o insulinu. Smanjuje hiperglikemiju nakon hrane, povećava toleranciju na glukozu i uklanjanje slobodne tečnosti (u maloj mjeri). Insulinotropni odgovor razvija se u roku od 30 minuta nakon oralne primjene, trajanje djelovanja s jednom dozom doseže 24 sata.Ne utječe na lipidni profil krvne plazme.

U eksperimentima na štakorima i miševima, u dozama 75 puta većim od MPD, on ne inducira kancerogenezu i ne utječe na plodnost (štakore). Studije provedene na bakterijama i in vivo , nisu otkrili mutagena svojstva.

Brzo-delujući oblik se apsorbuje brzo i potpuno. Prehrana ne utječe na potpunu apsorpciju, ali usporava je 40 minuta. Cmaks određuje se 1-3 sata nakon pojedinačne doze. T1/2 je 2-4 sata. Nakon uzimanja sporo delujućeg oblika, pojavljuje se u krvi nakon 2-3 sata, Cmaks Dolazi nakon 6–12 sati, a veže se za proteine ​​krvne plazme za 98–99%. Količina raspodjele nakon iv davanja je 11 L, prosječna T1/2 - 2-5 sati Ukupni Cl nakon jedne iv injekcije je 3 l / h. Biotransformisan u jetri (s početnim prolazom - neznatno). Manje od 10% se izlučuje nepromijenjeno u urinu i izmetu, oko 90% se izluči u obliku metabolita s urinom (80%) i izmetom (10%).

Nuspojave materije Glipizid

Za sporo djelujući glipizid:

Iz nervnog sistema i senzornih organa: vrtoglavica, glavobolja, nesanica, pospanost, anksioznost, depresija, zbunjenost, poremećaj hodanja, parestezija, hiperstezija, veo pred očima, bol u očima, konjuktivitis, krvarenje mrežnice.

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza): sinkopa, aritmije, arterijske hipertenzije, osjet vrućine.

Sa strane metabolizma: hipoglikemija.

Iz probavnog trakta: anoreksija, mučnina, povraćanje, osjećaj težine u epigastričnoj regiji, dispepsija, zatvor, zatvor u krvi u stolici.

Na dijelu kože: osip, urtikarija, svrbež.

Iz respiratornog sistema: rinitis, faringitis, dispneja.

Iz genitourinarnog sistema: disurija, smanjen libido.

Ostalo: žeđ, drhtanje, periferni edemi, ne lokalizirani bol u cijelom tijelu, artralgija, mijalgija, grčevi, znojenje.

Za oblik brzog djelovanja glipizida:

Iz nervnog sistema i senzornih organa: glavobolja, vrtoglavica, pospanost.

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza: leukopenija, agranulocitoza, trombocitopenija, pancitopenija, hemolitička ili aplastična anemija.

Sa strane metabolizma: dijabetes insipidus, hiponatremija, porfirinova bolest.

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, epigastrična bol, zatvor, kolestatski hepatitis (žuto bojenje kože i sklera, uklanjanje stolice i zamračenje mokraće, bol u desnom hipohondriju).

Na dijelu kože: eritem, makulopapularni osip, urtikarija, fotosenzibilnost.

Ostalo: porast koncentracije LDH, alkalne fosfataze, indirektnog bilirubina.

Interakcija

Mineralni i glukokortikoidi, amfetamini, antikonvulzivi (derivati ​​hidantoina), asparaginaza, baklofen, antagonisti kalcijuma, inhibitori karbohidrata (acetazolamid), hlortalidon, oralni kontraceptivi, epinefrin, etacinska kiselina, giurimid, timoksid, oslabljen žlijezde, triamteren i drugi lijekovi koji uzrokuju hiperglikemiju. Anabolički steroidi i androgeni pojačavaju hipoglikemijsku aktivnost. Indirektni antikoagulansi, NSAID, kloramfenikol, klofibrat, gvanetidin, MAO inhibitori, probenecid, sulfonamidi, rifampicin povećavaju koncentraciju slobodne frakcije u krvi (usled preseljenja iz plazma proteina) i ubrzavaju biotransformaciju. Ketonazol, mikonazol, sulfinpirazon blokiraju inaktivaciju i povećavaju hipoglikemiju. Na pozadini alkohola moguć je razvoj sindroma nalik disulfiramu (bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, glavobolja). Antitiroidni i mijelotoksični lekovi povećavaju verovatnoću razvoja agranulocitoze, potonji, pored toga - trombocitopenije.

Predoziranje

Liječenje: povlačenje lijeka, unos glukoze i / ili promjena prehrane uz obavezno nadgledanje glikemije, s teškom hipoglikemijom (koma, epileptiformni napadaji) - trenutna hospitalizacija, primjena 50% -tne intravenske otopine glukoze uz istodobnu infuziju (iv kapljanje) 10% -tne otopine glukoze da bi se osigurala koncentracija glukoze u krvi iznad 5,5 mmol / l, praćenje glikemije potrebno je 1-2 dana nakon što pacijent napusti komu. Dijaliza nije efikasna.

Cijena u ljekarnama

Pogledajte cijenu Glipizida u 2018. i jeftini analozi >>> Cijena Glipizida u različitim ljekarnama može se značajno razlikovati. To je zbog upotrebe jeftinijih komponenti i cjenovne politike lanca ljekarni.

Pročitajte službene podatke o lijeku Glipizid, čije upute za upotrebu uključuju opće informacije i režim liječenja. Tekst je dat samo u informativne svrhe i ne može služiti kao zamjena za medicinski savjet.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski agens, derivat sulfoniluree druge generacije. Stimulira lučenje inzulina od β-stanica gušterače, povećava oslobađanje inzulina. Povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Ima hipolipidemični, fibrinolitički efekat, inhibira agregaciju trombocita. Nakon oralne primjene glipizid se brzo i potpuno apsorbira iz probavnog trakta.
Vezivanje na proteine ​​plazme (uglavnom sa albuminom) je 98-99%.
Metaboliše u jetri. Manje od 10% izlučuje se mokraćom i izmetom nepromijenjeno, oko 90% se izlučuje urinom (80%) i s izmetom (10%) kao metabolitima.

Način primjene

Za odrasle: Postavljajte pojedinačno, ovisno o kliničkoj slici bolesti. Početna doza je 2,5-5 mg 1 put / dan, 15-30 minuta prije doručka. Ako je potrebno, doza se može postepeno (s određenim intervalom) povećavati za 2,5-5 mg / dan. Dnevne doze veće od 15 mg treba podijeliti u 2 doze.
Maksimalne doze: jednokratne - 15 mg, dnevne - 40 mg.

- dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) kod pacijenata s prekomjernom težinom ili normalnom tjelesnom težinom, a terapija dijetom nije efikasna.

Opće informacije o tvari

Glipizid je glavni trgovački naziv lijeka koji sadrži istoimenu supstancu, ali je dio ostalih lijekova.

Za komponentu je karakterističan izražen hipoglikemijski učinak, što se postiže zahvaljujući njenom efektu na ćelije gušterače. Rezultat toga je aktivna sinteza inzulina.

Supstanca je predstavljena bijelim prahom bez izraženog mirisa. Karakteriše ga rastvorljivost u vodi ili alkoholu. Komponenta aktivno stupa u interakciju s proteinima krvi, pretvarajući se u metabolite. Izlučivanje izvode bubrezi.

Glipizid se proizvodi u tabletama sa sadržajem aktivnih tvari od 5 i 10 mg. Pomoćne komponente mogu se razlikovati ovisno o nazivu lijeka.

Nuspojave

- Iz endokrinog sustava: rijetko - hipoglikemija (posebno kod starijih, oslabljenih pacijenata, neredovnom prehranom, pijenjem alkohola, oslabljenim radom jetre i bubrega).
- Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, izuzetno retko - toksični hepatitis.
- Iz hemopoetskog sistema: u nekim slučajevima - trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza.
- Alergijske reakcije: rijetko - osip na koži, svrab.
- Ostalo: glavobolja.

Upute za upotrebu

Lijek je namijenjen borbi protiv dijabetesa tipa 2, ako metode koje nisu lijekovi ne donose rezultate.

Tablete se uzimaju oralno, neposredno prije obroka, uz to da se lijek ispere vodom. Doziranje ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta. Obično se preporučuje započeti s obrokom od 5 mg dnevno.

Uz nedovoljnu efikasnost i dobru toleranciju, doziranje se može postepeno povećavati na 15 mg dnevno. Dozvoljeno je uzimati lijek odjednom, a posluživanje možete podijeliti i u nekoliko doza.

U nekim slučajevima, dozu Glipizida treba smanjiti. Stoga se liječenje ne smije započeti bez preporuke stručnjaka - bez medicinskog znanja vrlo je teško procijeniti značajke kliničke slike.

Preskakanje tableta je nepoželjno, ali ako se to dogodi, ne uzimajte dvostruku dozu.

Kontraindikacije i potencijalne štete

Uprkos prednostima ovog lijeka za dijabetes, postoje slučajevi kada je njegova upotreba zabranjena.

Glavne kontraindikacije Glipizida uključuju:

  • netolerancija na sastav,
  • dijabetesna ketoacidoza
  • dijabetička koma
  • trudnoća
  • prirodno hranjenje
  • dijabetes tipa 1
  • hirurške intervencije
  • teške povrede
  • groznica.

Zabrana upotrebe lijeka nastaje zbog rizika od nepoželjnih posljedica koje mogu nastupiti.

Među njima spominju:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • umor,
  • pospanost
  • Depresivno raspoloženje
  • zbunjenost,
  • anksioznost
  • konjuktivitis
  • bol u očima
  • krvarenja na mrežnici,
  • kršenja u probavnom traktu,
  • mučnina
  • urtikarija
  • svrbež
  • osipi na koži,
  • rinitis
  • povećanje pritiska
  • aritmija,
  • smanjen libido
  • pojačano znojenje,
  • hipoglikemija.

Mnogi od tih kršenja nisu opasni, ali donose značajne tegobe. Ostali mogu čak uzrokovati smrt pacijenta ako se ne pruži medicinska pomoć. Stoga prije upotrebe lijekova koji sadrže glipizid potrebno je posavjetovati se s liječnikom i saznati kako ih pravilno uzimati. Ali čak i ako lijek propisuje stručnjak, morate pažljivo nadzirati svoje dobrobit. Otkrivanje štetnih simptoma razlog je za traženje pomoći.

Ne može se uvijek koristiti lijek koji se koristi. Ako postoje kontraindikacije, potrebno je zamijeniti ga drugim, s drugačijim sastavom.

Među glavnim analogima Glipizide možemo nazvati:

  1. Glibenklamid. Za lijek je karakteristično hipoglikemijsko djelovanje, koje se postiže zbog sadržaja glipizida u njemu. To znači da je Minidiab potpuni analog razmatranih tableta u sastavu, a njegova uputstva su ista. Lijek je jedan od najskupljih, za pakiranje ćete morati platiti oko 1.500 rubalja.
  2. Metformin. Njegov aktivni sastojak je supstanca metformin. On ometa aktivnu proizvodnju glukoze u jetri, a takođe povećava podložnost tkiva na inzulin. Lijek se prodaje u obliku tableta čija cijena košta 90-105 rubalja.
  3. Maninil. Osnova ovog lijeka je glibenklamid. Objavljivanje će biti proizvoljno u obliku tableta. Pored hipoglikemije, ima i kardioprotektivni i antiaritmički efekat. Cijena varira od 95 do 120 rubalja.
  4. Glukofag. Njegov glavni sastojak je metformin. Lijek ima oblik tableta, namijenjen oralnoj primjeni. Ima svojstven hipoglikemijski efekat. Prodaju se prema receptu specijalista po cijeni od oko 120 rubalja.
  5. Glidiab. Ovo je još jedan kompozitni analog s istom aktivnom supstancom. Potiče sintezu inzulina u tijelu i na taj način smanjuje glukozu u krvi. Trošak je oko 100-120 rubalja.

Video od stručnjaka:

Svi ovi lijekovi mogu izazvati nuspojave, od kojih je najopasnija hipoglikemija. Oni takođe imaju kontraindikacije. Stoga ih trebate koristiti samo uz dozvolu liječnika i u skladu s uputama. Nije dopušteno samostalno odabrati zamjenu za propisani lijek, to može biti opasno.

Obrazac za puštanje

Tablete od 0,005 g (5 mg) u pakovanju od 30 komada.

Informacije na stranici koju gledate stvorene su samo u informativne svrhe i na bilo koji način ne promiču samo-lijek. Resurs je namijenjen upoznavanju zdravstvenih radnika s dodatnim informacijama o određenim lijekovima i na taj način povećava njihovu razinu profesionalnosti. Upotreba droga Glipizide bezuspješno pruža konsultacije sa stručnjakom, kao i njegove preporuke o načinu upotrebe i doziranju odabranog lijeka.

Trošak, recenzije i analozi

Budući da je glipizid aktivna komponenta, na farmakološkom tržištu Rusije mogu se pronaći mnogi lijekovi koji sadrže takvu tvar. Na primjer, Glucotrol CL i Glibenez Retard. Ovisno o obliku ispuštanja, cijena lijeka Glucotrol CL kreće se od 280 do 360 rubalja, a Glibenez Retard - od 80 do 300 rubalja.

Recenzije većine dijabetičara koji su uzimali takav lijek su zadovoljavajući. Međutim, mnogi su primijetili kako se terapijski učinak glipizida s vremenom smanjuje, pa se često koristi u kombinaciji s drugim lijekovima protiv dijabetesa. Među prednostima lijeka mogu se izdvojiti jednostavnost upotrebe i lojalne cijene lijekova koji sadrže glipizid.

U slučaju kada jedan lijek nije pogodan zbog kontraindikacija ili negativnih reakcija, liječnik propisuje analog. Ovi lijekovi uključuju:

Bez odobrenja doktora, samo-lijek ne vrijedi. Pripravci koji sadrže glipizid mogu imati negativan učinak na ljudsko tijelo. Pravilnom upotrebom lijeka možete održati razinu šećera normalnom i riješiti se simptoma dijabetesa. Ali isto tako ne smijemo zaboraviti na terapiju za vježbanje dijabetesa i pravilnu prehranu.

U videu u ovom članku liječnik će govoriti o lijekovima za dijabetes.

Ostavite Svoj Komentar