Izračun doze inzulina: algoritam izbora i izračunavanja

Hormon gušterače, koji je odgovoran za regulaciju metabolizma ugljikohidrata u tijelu, naziva se insulin. Ako inzulin nije dovoljan, onda to vodi ka patološkim procesima, kao rezultat kojih se razina šećera u krvi povećava.

U savremenom svetu ovaj problem se rešava prilično jednostavno. Količina inzulina u krvi može se regulirati posebnim injekcijama. Ovo se smatra glavnim liječenjem dijabetesa melitusa prvog tipa i rijetko drugog tipa.

Doza hormona se uvijek određuje pojedinačno, na osnovu težine bolesti, stanja pacijenta, njegove prehrane i kliničke slike u cjelini. Ali uvođenje inzulina je kod svih isto, i provodi se u skladu s nekim pravilima i preporukama.

Potrebno je razmotriti pravila inzulinske terapije, kako bi saznali kako dolazi do izračuna doze inzulina. Koja je razlika između primjene inzulina kod djece i kako razrijediti inzulin?

Značajke liječenja dijabetesa

Sve akcije u liječenju dijabetesa imaju jedan cilj - to je stabilizacija glukoze u pacijentovom tijelu. Norma se naziva koncentracija koja nije niža od 3,5 jedinica, ali ne prelazi gornju granicu od 6 jedinica.

Mnogo je razloga koji dovode do nepravilnog rada gušterače. U velikoj većini slučajeva takav proces prati smanjenje sinteze hormona inzulina, zauzvrat, to dovodi do kršenja metaboličkih i probavnih procesa.

Tijelo više ne može primati energiju iz konzumirane hrane, nakuplja puno glukoze, koju stanice ne apsorbiraju, već jednostavno ostaje u krvi čovjeka. Kad se primijeti ovaj fenomen, gušterača prima signal da se mora proizvesti inzulin.

No kako je njegova funkcionalnost narušena, unutarnji organ više ne može raditi u prethodnom, punopravnom načinu, proizvodnja hormona je usporena, dok se on proizvodi u malim količinama. Stanje se pogoršava, a s vremenom se sadržaj vlastitog inzulina približava nuli.

U ovom slučaju korekcija prehrane i stroga prehrana neće biti dovoljni, trebat će vam unošenje sintetičkog hormona. U savremenoj medicinskoj praksi razlikuju se dve vrste patologije:

  • Prva vrsta dijabetesa (naziva se inzulinski ovisna), kada je unošenje hormona od vitalne važnosti.
  • Druga vrsta dijabetesa (neovisna o insulinu). Kod ove vrste bolesti, češće nego ne, dovoljna je pravilna prehrana i proizvodi se vaš vlastiti inzulin. Međutim, u hitnim slučajevima može biti potrebna primjena hormona kako bi se izbjegla hipoglikemija.

Uz bolest tipa 1, proizvodnja hormona u ljudskom tijelu je apsolutno blokirana, zbog čega je poremećen rad svih unutrašnjih organa i sistema. Ispraviti situaciju pomoći će samo opskrba ćelija analogom hormona.

Liječenje u ovom slučaju je doživotno. Pacijentu koji boluje od dijabetesa treba ubrizgati svakog dana. Osobitosti davanja inzulina su da se mora primjenjivati ​​pravovremeno kako bi se isključilo kritično stanje, a ako se dogodi koma, tada trebate znati što je hitna pomoć kod dijabetičke kome.

To je inzulinska terapija za dijabetes melitus koja vam omogućava kontrolu sadržaja glukoze u krvi, održavanje funkcionalnosti gušterače na potrebnom nivou, sprečavajući neispravnost drugih unutrašnjih organa.

Proračun doziranja hormona za odrasle i djecu

Izbor inzulina je čisto individualan postupak. Na broj preporučenih jedinica u roku od 24 sata utječu razni pokazatelji. Oni uključuju popratne patologije, starosnu grupu pacijenta, "iskustvo" bolesti i druge nijanse.

Utvrđeno je da u općem slučaju potreba za danom oboljelom od dijabetesa ne prelazi jednu jedinicu hormona po kilogramu njegove tjelesne težine. Ako se ovaj prag prekorači, povećava se vjerojatnost razvoja komplikacija.

Doziranje lijeka izračunava se na sljedeći način: potrebno je pomnožiti dnevnu dozu lijeka s težinom pacijenta. Iz ovog izračuna jasno je da se unošenje hormona temelji na tjelesnoj težini pacijenta. Prvi indikator se uvijek postavlja ovisno o starosnoj grupi pacijenta, ozbiljnosti bolesti i njegovom „iskustvu“.

Dnevna doza sintetičkog inzulina može varirati:

  1. U početnoj fazi bolesti ne više od 0,5 jedinica / kg.
  2. Ako se dijabetes u roku od jedne godine dobro izliječi, tada se preporučuje 0,6 jedinica / kg.
  3. S teškim oblikom bolesti nestabilnost glukoze u krvi - 0,7 PIECES / kg.
  4. Dekompenzirani oblik dijabetesa iznosi 0,8 U / kg.
  5. Ako se uoče komplikacije - 0,9 komada / kg.
  6. Tokom trudnoće, posebno u trećem tromjesečju - 1 jedinica / kg.

Nakon primanja informacija o doziranju dnevno, izračunava se. Za jedan postupak pacijent može unijeti više od 40 jedinica hormona, a tijekom dana doza varira od 70 do 80 jedinica.

Mnogi pacijenti i dalje ne razumiju kako izračunati dozu, ali to je važno. Na primjer, pacijent ima tjelesnu težinu od 90 kilograma, a njegova doza dnevno je 0,6 U / kg. Za proračun vam je potrebno 90 * 0,6 = 54 jedinica. Ovo je ukupna doza dnevno.

Ako se pacijentu preporučuje dugotrajna izloženost, tada se rezultat mora podijeliti na dva (54: 2 = 27). Doziranje treba rasporediti između jutarnje i večernje primjene, u omjeru dva do jedan. U našem slučaju to su 36 i 18 jedinica.

Na "kratkom" hormonu ostaje 27 jedinica (od ukupno 54) dnevno. Mora biti podijeljena u tri uzastopne injekcije prije jela, ovisno o tome koliko ugljikohidrata pacijent planira konzumirati. Ili, podijelite s "obrocima": 40% ujutro, a 30% za ručak i večer.

U djece je potreba tijela za inzulinom mnogo veća u usporedbi s odraslim osobama. Značajke doziranja za djecu:

  • U pravilu, ako se dijagnoza upravo postavila, tada je propisano prosječno 0,5 kilograma težine.
  • Pet godina kasnije, doziranje se povećava na jednu jedinicu.
  • U adolescenciji ponovo dolazi do povećanja na 1,5 ili čak 2 jedinice.
  • Tada se potrebe tijela smanjuju, a dovoljna je jedna jedinica.

Generalno gledano, tehnika davanja inzulina malim pacijentima nije različita. Jedini trenutak malo dijete neće sam napraviti injekciju, pa bi roditelji trebali kontrolirati.

Hormonske špriceve

Sve lijekove s inzulinom treba čuvati u hladnjaku, preporučena temperatura za skladištenje je 2-8 stupnjeva iznad 0. Često je lijek dostupan u obliku posebne olovke za špriceve koju je zgodno nositi sa sobom ako trebate napraviti puno injekcija tijekom dana.

Oni se mogu čuvati ne duže od 30 dana, a svojstva lijeka gube se pod utjecajem topline. Pregledi pacijenata pokazuju da je bolje kupiti olovke za štrcaljke koje su opremljene već ugrađenom iglom. Takvi su modeli sigurniji i pouzdaniji.

Kada kupujete, morate obratiti pažnju na cijenu odjeljenja špriceva. Ako je za odraslu osobu - to je jedna jedinica, onda za dijete 0,5 jedinica. Za djecu je poželjnije odabrati kratke i tanke igre koje nisu veće od 8 milimetara.

Prije nego što uzmete inzulin u štrcaljku, morate ga pažljivo ispitati u skladu s preporukama liječnika: je li lijek pogodan, je li cijelo pakovanje, kolika je koncentracija lijeka.

Inzulin za injekcije treba kucati ovako:

  1. Operite ruke, obradite antiseptikom ili nosite rukavice.
  2. Tada se otvori kapa na boci.
  3. Pluta boce tretira se pamukom, navlažite ga u alkoholu.
  4. Sačekajte malo da alkohol ispari.
  5. Otvorite pakovanje u kojem se nalazi injekcija insulina.
  6. Bocu lijeka okrenite naopako i prikupite željenu dozu lijeka (prekomjerni pritisak u bočici pomoći će pri sakupljanju lijeka).
  7. Izvucite iglu iz bočice sa lijekom, postavite tačnu dozu hormona. Važno je osigurati da u štrcaljki nema zraka.

Kada se zahtijeva davanje inzulina dugoročnog dejstva, ampula sa lekom mora se „valjati na dlanovima“ sve dok lek ne postane zamućen.

Ako ne postoji šprica za inzulin za jednokratnu upotrebu, tada možete koristiti proizvod za višekratnu upotrebu. Ali istovremeno morate imati dvije igle: kroz jednu se lijek bira, uz pomoć drugog, provodi se primjena.

Gde i kako se primenjuje insulin?

Hormon se ubrizgava supkutano u masno tkivo, u protivnom lijek neće imati željeni terapeutski učinak. Uvod se može provesti u ramenu, trbuhu, gornjem prednjem dijelu bedara, vanjskom glutealnom naboru.

Pregledi liječnika ne preporučuju samostalno davanje lijeka na ramenu, jer je vjerovatno da pacijent neće moći formirati „kožni nabor“ i lijek će davati intramuskularno.

Područje trbuha je najrazumnije odabrati, posebno ako se primjenjuju doze kratkog hormona. Kroz to područje lijek se najbrže apsorbuje.

Vrijedi napomenuti da područje ubrizgavanja treba mijenjati svakodnevno. Ako se to ne učini, promijenit će se i kvaliteta apsorpcije hormona, bit će razlike u glukozi u krvi i pored toga što su unesene ispravne doze.

Pravila za primjenu inzulina ne dopuštaju injekcije u područja koja su modificirana: ožiljci, ožiljci, modrice i tako dalje.

Da biste unijeli lijek, morate uzeti običnu štrcaljku ili olovku. Algoritam za primjenu inzulina je sljedeći (uzmite kao osnovu da je šprica s inzulinom spremna):

  • Mjesto ubrizgavanja obradite s dva brisa zasićena alkoholom. Jedan bris se tretira na velikoj površini, a drugi dezinficira područje ubrizgavanja lijekom.
  • Sačekajte trideset sekundi dok alkohol ne ispari.
  • Jedna ruka tvori potkožni nabor masti, a druga ruka ubacuje iglu pod uglom od 45 stepeni u bazu.
  • Bez otpuštanja nabora, gurnite klip do kraja, ubrizgajte lijek, izvucite špricu.
  • Tada možete pustiti nabor kože.

Moderni lijekovi za regulisanje koncentracije glukoze u krvi često se prodaju u posebnim olovkama za štrcaljke. Oni su za višekratnu upotrebu ili za jednokratnu upotrebu, razlikuju se u doziranju, dolaze sa zamjenjivim i ugrađenim iglama.

Službeni proizvođač sredstava daje upute za ispravno davanje hormona:

  1. Ako je potrebno, miješajte lijek mućkajući.
  2. Provjerite iglu krvarenjem zraka iz šprice.
  3. Zavrnite valjak na kraju šprice za podešavanje potrebne doze.
  4. Formirajte pregib kože, napravite injekciju (slično prvom opisu).
  5. Izvucite iglu, nakon što se zatvori kapicom i pomičite se, tada je trebate baciti.
  6. Zatvorite ručicu na kraju postupka.

Kako uzgajati inzulin i zašto je potreban?

Mnogi pacijenti se zanimaju zašto je potrebno razrjeđivanje inzulina. Pretpostavimo da je pacijent dijabetičar tipa 1, da ima vitku formu. Pretpostavimo da inzulin kratkog djelovanja snižava šećer u krvi za 2 jedinice.

Uz dijetu koja sadrži dijagnostiku sa malo ugljikohidrata, šećer u krvi se povećava na 7 jedinica, a želi ga smanjiti na 5,5 jedinica. Da bi to učinio, treba mu ubrizgati jednu jedinicu kratkog hormona (približna brojka).

Vrijedno je napomenuti da je "greška" insulinske šprice 1/2 mjerila. I u velikoj većini slučajeva špricevi imaju podijeljenost na dvije jedinice, pa je vrlo teško upisati točno jednu, pa morate potražiti drugi način.

Da bi se smanjila vjerojatnost uvođenja pogrešne doze, potrebno vam je razrjeđivanje lijeka. Na primjer, ako razrijedite lijek 10 puta, da biste unijeli jednu jedinicu, morat ćete unijeti 10 jedinica lijeka, što je puno lakše učiniti s ovim pristupom.

Primjer ispravnog razrjeđivanja lijeka:

  • Da biste 10 puta razblažili, trebate uzeti jedan deo leka i devet delova „rastvarača“.
  • Za razblaživanje 20 puta uzima se jedan deo hormona i 19 delova „rastvarača“.

Inzulin se može razrijediti fiziološkom ili destiliranom vodom, ostale tečnosti strogo su zabranjene. Ove tečnosti se mogu razblažiti direktno u štrcaljki ili u posebnom spremniku neposredno prije primjene. Alternativno, prazna bočica u kojoj je prethodno bilo inzulina. Razređeni inzulin možete čuvati u hladnjaku najviše 72 sata.

Dijabetes melitus je ozbiljna patologija koja zahtijeva stalno praćenje glukoze u krvi, a mora se regulirati injekcijama inzulina. Tehnika unosa je jednostavna i pristupačna, glavna stvar je pravilno izračunati dozu i ući u potkožnu masnoću. Video u ovom članku pokazat će vam tehniku ​​primjene inzulina.

Šta je algoritam podudaranja?

Algoritam odabira je formula za izračunavanje koja izračunava potreban sastav tvari za smanjenje razine šećera u krvi za željeni broj jedinica. Jedna doza inzulina trebala bi u potpunosti zadovoljiti potrebe tijela određenog pacijenta.

Mora se razumjeti da doza inzulina nije nasumično odabrana i nije ujednačena za sve pacijente s ovom dijagnozom.

Postoji posebna formula po kojoj je moguće izračunati dozu inzulina, uzimajući u obzir karakteristike tijeka i vrste same bolesti. Formula izračuna nije ista za dijabetes melitus tipa 1 u različitim periodima.

Ljekoviti sastav prodaje se u ampulama od 5 ml. Svaki mililitar (1 kocka) jednak je 40 ili 100 jedinica tvari (JEDINICA).

Izračunavanje doze inzulina u bolesnika s oštećenim radom gušterače provodi se prema posebnoj formuli koristeći različite faktore: približni broj jedinica otopine izračunava se na kilogram mase.

Ako se utvrdi pretilost ili čak neznatan višak indeksa, koeficijent se mora smanjiti za 0,1. Ako ima nedostatak tjelesne težine - povećajte za 0,1.

Odabir doze za supkutanu injekciju ovisi o anamnezi, toleranciji tvari i rezultatima laboratorijskih ispitivanja.

  • 0,4-0,5 U / kg za osobe s tek dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1.
  • 0,6 U / kg za bolesnike s bolešću koja je identificirana prije više od godinu dana u dobroj kompenzaciji.
  • 0,7 jedinica / kg za dijabetičare sa bolešću tipa 1, trajanje od 1 godine uz nestabilnu nadoknadu.
  • 0,8 U / kg za osobe sa dijabetesom tipa 1 u dekompenzacijskoj situaciji.
  • 0,9 U / kg za osobe sa dijabetesom tipa 1 u stanju ketoacidoze.
  • 1,0 jedinica / kg za pacijente u pubertetu ili u III tromjesečju trudnoće.

Proračun doze prilikom upotrebe inzulina vrši se uzimajući u obzir stanje, način života, plan prehrane. Upotreba više od 1 jedinice na 1 kg mase ukazuje na predoziranje.

Da biste odabrali dozu inzulina za pacijenta s dijabetesom, otkrivenu prvi put, možete izračunati: 0,5 JEDINICA x tjelesne težine u kilogramima. Nakon početka terapije, potreba tijela za dodatnom upotrebom lijeka može se smanjiti.

Češće se to događa u prvih šest mjeseci liječenja i uobičajena je reakcija. U narednom periodu (negdje oko 12-15 mjeseci) potreba će se povećavati, dostižući 0,6 komada.

S dekompenzacijom, kao i sa otkrivanjem ketoacidoze, doza inzulina zbog rezistencije raste, dostižući 0,7-0,8 PIECES po kilogramu težine.

Primjena i razrjeđivanje antibiotika.

Antibiotici -
antibakterijski lijekovi ("ANTI" -
protiv, "BIOS" - život). Hemijske
supstance koje proizvode različite
vrste mikroorganizama, ili dobiti
sintetski i inhibitor rasta
i razmnožavanje drugih mikroorganizama,
uključujući patogene.

Svrha uvoda
antibiotici: postizanje terapijskih
efekat.


- Podjezično

Anatomski
područja za inscenaciju intradermalnih i
kožni test - srednja trećina podlaktice.

1. Za 100.000 jedinica
uzeti antibiotik 1 ml., fiziološki
rešenje. Standardni uzgoj
antibiotik.

2. U tuberkulinu
izvučemo špricu 0,1 ml, razblaženu
fiziološki antibiotik 0,9 ml
rešenje.

3. Ostavite unutra
0,1 ml špriceva, sipajte ostatak rastvora.

Za uzorak se uvodi
1000 PIECES (jedinice djelovanja) antibiotika.

Špric se otkucao
prvo slana otopina (ako
on je u boci) 0,9 ml, a zatim 0,1 ml,
test antibiotik.


All-in test za sve
antibiotici se rade identično.

Ako je uzorak 2
onda antibiotik koristi pravo i
lijeva podlaktica i označena slovom "P"
(penicilin), „C“ (streptomicin).

1. Kuvati
standardno razređivanje penicilina (
1 ml fiziološke otopine sadrži 100.000
ED Penicillin).

2. Unesite špricu
(zapremina - 1 ml) 0,9 ml fiziološke otopine.

3. U istoj štrcaljki
dobiti 0,1 ml razrijeđenog penicilina
(do 1 ml), dakle u 1 ml rastvora
sadrži 10 000 jedinica penicilina i u
0,1 ml rastvora - 1000 komada.

4. Staviti iglu za
intradermalna injekcija na paralizi
konus.

5. Interni
obraditi površinu podlaktice 70%
dva puta alkohol ili kožni antiseptik
i ostavite da se osuši.

6. Ubrizgavajte 0,1 ml
penicilin rastvor intradermalno u
srednja trećina podlaktice pre formiranja
bijela papula - "limunova korica".

Za uvod
koriste se uglavnom antibiotici
gornji vanjski kvadrant desno i
lijeva stražnjica, a može se koristiti i
spolja - prednja površina bedara.

Pravilo uzgoja
antibiotici

izdato u
JEDINICA ili u gramima.

Uzgoj
antibiotici za injekcije

Lista "B":
antibiotici - antibakterijski
lijekovi.

Cilj: Postizanje
terapeutski efekat.

Indikacije:
recept liječnika za zarazne i
upalne bolesti.

Antibiotici za
ubrizgavanje se oslobađa u obliku kristalnog oblika
prah u posebnim bocama. Doze
antibiotici mogu biti u jedinicama (jedinicama)
radnje) i u gramima.


Često u praktičnom
medicina koristi antibiotik
penicilin (natrijum benzilpenicilin)
ili kalijeva so). Izdaje se u
boce od 250 000, 500 000, 1 000 000 jedinica.

Za uzgoj
upotreba penicilina 0,25% ili 0,5%
rastvor novokaina. Sa pojedinačnim
Upotreba novokainske intolerancije
fiziološka otopina 0,9% natrijuma
hlorid ili sterilna voda za injekcije.

U 1 ML REŠENJE
MORA SADRŽATI 100.000 PIECESA PENICILLINA.

Na ovaj način
ako u boci 1 000 000 jedinica, onda
potrebno je napuniti štrcaljku od 10 ml
rastvarač.


X = ————— 10 ml
rastvarač

250 000 PIECES ——— 2.5
ml rastvarača

Pravilo: U 1 ml.,
rješenje treba sadržavati 100.000 jedinica

Ovaj uzgoj
naziva se standardnim.

Koristi se
takođe koncentrovanog postupka
uzgoj tj.

U 1 ml rastvora
treba da sadrži 200.000 jedinica penicilina.

Pa za
uzgoj 1 000 000ED potrebno u
špricu da se napuni u otapalu od 5,0 ml.

500 000ED
———— 2,5 ml rastvarača.


Penicilin
boca se proizvodi u 250.000 jedinica, 500.000 jedinica,
1.000.000 jedinica.

Rešenje ne može
zagrejati dok se raspada
čuvajte 1 dan na hladnom mestu. Jod
uništava penicilin pa pluta
bočica i mjesto ubrizgavanja se ne liječe
jod. Unesite prema šemi 4-6 puta dnevno prema
recept liječnika nakon 4 sata bez uznemiravanja
režimu, pošto bi antibiotik trebao
nakupljaju za efikasno delovanje
po pacijentu.

Streptomicin se oslobađa u obliku
kristalni prah u posebnim
bočice. Može se dozirati u gramima
i u jedinicama (jedinicama).

In
sadašnjost
dostupne su bočice sa streptomicinom
1,0 g svaki, 0,5 g, 0,25 g.
Prije upotrebe, streptomicin se otopi
0,25% ili 0,5% rastvor novokaina
individualna netolerancija
upotreba novokaina izotonična
sterilna rastvora natrijum-hlorida
voda za ubrizgavanje

Za
Koriste se razblaženja streptomicina
takođe dve metode: standardna
i koncentrisano.

Cilj: pripremiti se
antibiotici za administraciju.

Indikacije: primjena propisa liječnika.

Kontraindikacije: izbrisani natpis na bocama (ampule)
neusklađenost antibiotika i otapala
datum isteka, promjena njihove fizičke
svojstva (promjena boje, izgled
pahuljice, zamućen rastvor itd.).

Oprema: stol za rukovanje, sterilan
kuglice, 70 alkoholnih ili dermalnih
antiseptički, sterilna štrcaljka i igla za
skup otapala iz ampule ili
bočica, igla za ubrizgavanje otapala
sterilna bočica sa antibiotikom
pinceta, fileti za nokte, škare, antibiotici,
otapala za antibiotike, ladice
za rabljene iglene kuglice, spremnike
s des.

r-mi ili kontejneri klase "B",
maska, rukavice.

Namjena: medicinska
i dijagnostičke.

Indikacije: hitna pomoć, lečenje
teško bolestan, nemogućnost administracije
priprema na drugi način, priprema
do instrumentalnih metoda istraživanja
koristeći kontrastno sredstvo.

- pojedinačno
netolerancija na lijek,

- nemogućnost
otkrivanje vena

- kršenje
integritet kože na mestu ubrizgavanja.

Oprema: stol za rukovanje, nosač u obliku bubrega
sterilna - 1 kom. nesterilna posuda-1
kom

1 venski žubor injekciona špric
jednokratna upotreba 10,0-20,0 ml.

, probušeni kontejner
za transport polovnih
1 špric ampule: korglikon,
strofantin, glukoza, kalcijum hlorid
10%, natrijum-hlorid 0,9%, ampula,
epruvete, bix sa prelivima,
tečni sapun, jastuk od limuzine-1pc.

,
ubrus za gumenu gumicu-1 par,
sterilne rukavice-1para, zaštitne
ekran (naočale), maska, maramice ili pamuk
3 kuglice dezinficijensi.

Proverite
kompletnost kompleta za prvu pomoć "Anti-AIDS"!

Faze

Obrazloženje

I. Priprema za
manipulacija.

1. Kuvati
sve što je potrebno da provedete
procedurama.

2.
Uspostavite prijateljski odnos
s pacijentom.

3.
Razjasniti svijest pacijenta
o drogi i dobiti
njegov pristanak za manipulaciju.

5. Proces
ruke na higijenski način i stavite
rukavice.

6.
Provjerite prikladnost lijeka
sredstva (ime, doza, datum isteka,
fizičko stanje).

7.
Ponovo potvrdite usaglašenost
lijek na recept
doktor.

8. Proces
vrat ampule (čep za boce) sa kuglicama
dva puta sa alkoholom.

9.
Pripremite špric i iglu za set
droga.

10. Unesite špric
dodijeljen potreban iznos
lijek zatim u
istu špricu napunite otapalom.
Korištene igle treba staviti u des.
rešenje.

11.
Stavite iglu na konus špriceva
intravenska injekcija, otpustiti
vazduh. Stavite u kraft torbu.

12.
Pripremite najmanje 5 kuglica
navlažite alkoholom i stavite na
sterilna fioka ili kraft torba.

II.
Izvršenje postupka.

13. Predloži
leći pacijentu ili, ako je potrebno
pomozi mu u tome. Napravite mjesta
za injekcije (mesto ulnarne vene).

14. Pod laktom
stavite krpu na pacijenta.
Nanesite pastuk na pacijentovo rame za 5
cm iznad lakta, prekriven
s ubrusom (ili njegovom odjećom).

Napomena: kada se primjenjuje štapić
puls na radijalnoj arteriji ne bi smio
da se promeni. Koža ispod mesta
dunje crvenilo, Beč
bubri. U slučaju pogoršanja punjenja
Puls pulsa mora se olabaviti.

15.
Pitajte pacijenta da radi s kamerom
(stisnite - otkopčajte)

16. Proces
rukavice antiseptičke.

17. Istražite
vena pacijenta.

18. Proces
mjesto ubrizgavanja s kuglom alkohola od
periferne jedinice do centra (odozdo prema gore),
prečnik

19. Umetnite štrcaljku unutra
desna ruka tako da kažiprst
prst fiksirao iglu na vrhu,
provjeriti prolaznost igle i
nedostatak vazduha u štrcaljki.

20. Proces
mesto ubrizgavanja s lopticom alkohola,
Zatražite od pacijenta da drži jezičak.

21. Popraviti
vena sa levim palcem
probušiti kožu (igla sa isečenim rezom)
i unesite u venu 1/3 dužine igle.

22. Povucite se natrag
klip na sebi, proverite
krv u špricu.

23. Pitajte
otkopčati pacijenta, odvezati
vezite lijevom rukom, povlačeći je
sa slobodnih krajeva.

24. Ponovo povucite
klip na sebi, osigurajte iglu
nalazi se u Beču.

25.
Bez promjene ruke, kliknite lijevim klikom na
gurnite i polako ubrizgavajte lijek,
posmatrajući stanje pacijenta.

26. U špricu
ostaviti 1ml ljekovitog
droga.

27. Sa loptom
s alkoholom do mjesta ubrizgavanja, ekstrakt
igla, zamolite pacijenta da se savije
ruku u laktu i držite runo sa
alkohol 5 minuta (onda ova lopta
staviti u des. rešenje).

III
Kraj postupka.

28.
U posudi sa des.
isperite špricu rastvorom
igla. Zatim stavite iglu i štrcaljku unutra
različite posude sa des. rješenja tako
tako da su kanali ispunjeni des.
rešenje.

29.
Skini rukavice
uronite ih u des. rešenje.

30.
Operite i osušite ruke.

31.
Record about
obavljanje postupka u zadatku.

Efikasnost
vršenje manipulacija.

Humani stav
pacijentu. Pacijentovo pravo na informacije.

Upozorenje
komplikacija. Tačno izvršenje
recepte ljekara.

Ispravnost
vršiti manipulaciju.

Ispravnost
vršiti manipulaciju.

Ispravnost
vršiti manipulaciju. Prevencija
zračna embolija.

Sigurnost
vršenje manipulacija. Pristup
mesto ubrizgavanja

Bolji pristup
vena.

Kontrola
ispravna primena štapa.

Za najbolje
punjenje vena.

Efikasnost
izvođenje postupka.

Efikasnost
izvođenje postupka.

Kontrola udara
u venu.

Efikasnost
izvođenje postupka.

Upozorenje
hemijski efekti talka na
koža.

Produljeni hormon

Produljeno - lijek s dugim periodom djelovanja, koji se razvija ne od trenutka primjene inzulina, već nakon nekog vremena. Upotreba produžene supstance je trajna, a ne epizodna. Čak i pored uputa liječnika i rasprave o pojedinostima tijekom oralnog savjetovanja, dijabetičar ne zna pravila za proračun inzulina i koliko da ga primjenjuje. Činjenica je da se produženi hormon mora kontinuirano koristiti za snižavanje razine glukoze do normalne razine. Potreban je za dijabetes obje vrste, ali ne i svi. Mnogima nije potreban produženi proizvod - liječnik propisuje samo kratak ili ultra kratak, koji zaustavlja oštre skokove šećera nakon primjene.

Lako je odabrati dozu produženog hormona. Uostalom, potreban volumen davanja inzulina neće ovisiti o promjenama razine šećera tokom dana iz razloga hrane, kao ni o primjeni ultra-kratke ili kratke prije jela. Lijek je neophodan za stabilno održavanje normalnih parametara i nije propisan za ublažavanje akutnih napada.

Da biste pravilno izračunali potrebnu količinu inzulina kod dijabetes melitusa, potrebno je izvesti sljedeći algoritam djelovanja:

  • 1 dan - započnite satno mjerenje nivoa glukoze od trenutka buđenja do ručka, bez jela u određenom vremenskom periodu (zabilježite rezultate).
  • 2 dan - doručak, a nakon tri sata započnite mjerenje sata do večernjeg obroka (ručak je isključen).
  • 3 dana - doručak i ručak su dozvoljeni, večera je isključena - satno mjerenje tokom dana.

Ako su doze inzulina pravilno određene, tada će ujutro prvog dana parametri biti u rasponu od 4,9–5 mmol / L, drugog dana - ne viši od 7,9–8 mmol / L, a trećeg ─ manje od 11,9–12 mmol / l. Ako su pokazatelji normalni, tada je sve u redu i količina izračunate tvari je tačna. Ako se šećer smanjuje, tada je potrebno smanjiti doze inzulina - vjerovatno je predoziranje. Na pokazateljima iznad specificiranih vrijednosti doze i primjene inzulina povećavaju se.

Određivanje norme kratkog hormona

Kratko se naziva hormon s kratkim vremenskim periodom. Propisan je za zaustavljanje napada, oštrim skokovima pokazatelja glukoze, kao i prije jela. Snijet će razinu glukoze na potrebne parametre. Prije primjene inzulina, preporučuje se određivanje doze potrebne osobi. Za to, pacijent tjedno mjeri šećer i utvrđuje pokazatelje. Ako su dnevni rezultati normalni, a nakon večere nivo glukoze u krvi naglo se povećava, tada će se bolesniku dodijeliti kratak tip tvari svakog dana navečer - prije jela. Ako se primijete skokovi šećera nakon svakog obroka, trostruko uzimanje inzulina ne može se izbjeći. Lijek ćete morati uzimati svaki put prije jela.

Za stalno praćenje šećera u krvi koristite glukometar! Uz to, analizu možete napraviti i kod kuće!

Lekar koji radi mora odabrati dnevnu stopu leka, vodeći se podacima dobivenim tokom eksperimenta: injekcija se vrši 40 minuta pre jela. Potom, 30 i 20 minuta prije obroka, mjere se vrijednosti. Ako je šećer smanjen za 0,3 mmol / L, možete početi jesti bez straha od hipoglikemijskog efekta. Ako nije došlo do smanjenja ni 40 minuta nakon injekcije, tada pacijent odgađa obrok, dok mjeri pokazatelje svakih 5 minuta dok se ne utvrde prve promjene. Eksperiment se nastavlja sve dok se doza kratkog hormona ne promijeni za 50%. Ovaj eksperiment je potreban kada pokazatelji brojila nisu viši od 7,6 mmol / L. Uostalom, pravilno odabran skup lijekova, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela, izuzetno je potreban za pacijenta.

Uzimanje ultra kratkog hormona

Ultra kratki hormon se primjenjuje i prije jela, ali postupak se već provodi 15-5 minuta. Njegovo djelovanje je vremenski još ograničenije od djelovanja kratkog hormona, dešava se brže, ali se i brže završava. Potrebna količina lijeka može se izračunati uzimajući u obzir vrijednosti dobijene tokom eksperimenta. Proračun se u pravilu provodi na isti način kao u prethodnom slučaju, ali uzimajući u obzir skraćeno vrijeme početka djelovanja tvari.

U svakom slučaju, liječnik mora odrediti volumen tvari potreban za postizanje željenog terapijskog učinka. Specijalista zna koliko 1 jedinica inzulina smanjuje razinu glukoze u krvi, uzimajući u obzir karakteristike ljudskog tijela, na temelju teorijskih saznanja, laboratorijskih rezultata i podataka iz anamneze. Prekoračenje potrebne doze i ne primanje potrebne količine jedinica opasno je za zdravlje dijabetičara. Zbog toga, samostalna primjena ili prekid lijeka može negativno utjecati na stanje, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Fiziološka osnova terapije insulinom

Moderna farmakologija stvara kompletne analoge ljudskog hormona. Tu spadaju svinjetina i inzulin, razvijeni genetskim inženjeringom. Ovisno o vremenu djelovanja, lijekovi se dijele na kratke i ultra kratke, duge i ultraduge. Postoje i lijekovi u kojima se miješaju hormoni kratkog i produženog djelovanja.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 primaju 2 vrste injekcija. Uobičajeno, oni se nazivaju "osnovna" i "kratka" injekcija.

Dodeljuje se 1 vrsta po stopi od 0,5-1 jedinica po kilogramu dnevno. U proseku se dobijaju 24 jedinice. Ali u stvari, doziranje može značajno da varira. Tako, na primjer, kod osobe koja je tek nedavno saznala za svoju bolest i počela da ubrizgava hormon, doziranje se smanjuje nekoliko puta.

To se naziva dijametikom "medenog mjeseca". Injekcije poboljšavaju rad pankreasa, a preostale zdrave beta ćelije počinju lučiti hormon. Ovo stanje traje od 1 do 6 mjeseci, ali ako se poštuju propisani način liječenja, prehrana i fizička aktivnost, "medeni mjesec" može trajati i duže. Kratki inzulin ubrizgava se prije glavnih obroka.

Koliko jedinica staviti prije obroka?

Da biste pravilno izračunali dozu, prvo morate izračunati koliko XE u kuvanoj posudi. Kratke inzuline ubodne su brzinom od 0,5-1-1,5-2 jedinica po XE.

Sa novo dijagnosticiranom bolešću osoba se hospitalizira na endokrinološkom odjeljenju, gdje dobro upućeni liječnici biraju potrebne doze. Ali jednom kod kuće, doza koju propiše liječnik možda neće biti dovoljna.

Zato svaki pacijent studira u šećernoj školi, gdje mu se govori kako izračunati lijek i odabrati pravu dozu za jedinice za hljeb.

Proračun doze za dijabetes

Da biste odabrali pravu dozu lijeka, morate voditi dnevnik samokontrole.

Označava:

  • nivo glikemije pre i posle jela,
  • jeli hljebne jedinice,
  • primijenjene doze

Korištenje dnevnika za rješavanje potreba za inzulinom nije teško. Koliko jedinica uboditi, pacijent sam mora znati, pokušajem i pogreškom utvrditi njegove potrebe. Na početku bolesti trebate često pozivati ​​ili se sastajati s endokrinologom, postavljati pitanja i dobiti odgovore. To je jedini način da se nadoknadi bolest i produži život.

Dijabetes tipa 1

Uz ovu vrstu bolesti, „baza“ se ubode 1 - 2 puta dnevno. Ovisi o odabranom lijeku. Neki traju 12 sati, dok drugi traju cijeli dan. Među kratkim hormonima, češće se koriste Novorapid i Humalog.

U „Novorapid“ djeluje započet 15 minuta nakon injekcije, nakon 1 sat dostiže svoj vrhunac, odnosno maksimalni hipoglikemijski učinak. I nakon 4 sata prestaje svoj rad.

Humalog počinje djelovati 2-3 minute nakon injekcije, dostiže vrhunac za pola sata i potpuno prestaje svoj učinak nakon 4 sata.

Video s primjerom izračuna doze:

Dijabetes tipa 2

Dugo vremena pacijenti rade bez injekcija, to se događa zbog činjenice da gušterača sama proizvodi hormon, a tablete povećavaju osjetljivost tkiva na njega.

Nepoštivanje dijeta, prekomjerna težina i pušenje dovode do bržeg oštećenja gušterače, a pacijenti razvijaju apsolutni nedostatak inzulina.

Drugim riječima, gušterača prestaje proizvoditi inzulin i tada pacijentima trebaju injekcije.

U početnim fazama bolesti pacijentima se propisuju samo bazne injekcije.

Ljudi ga ubrizgavaju 1 ili 2 puta dnevno. Paralelno s injekcijama uzimaju se i tableti.

Kada „baza“ postane nedovoljna (pacijent često ima visok šećer u krvi, pojave se komplikacije - gubitak vida, problemi sa bubrezima), pre svakog obroka propisuje mu se hormon kratkog delovanja.

U ovom bi slučaju trebali krenuti i na tečaj dijabetesa o izračunavanju XE i odabiru prave doze.

Režimi terapije insulinom

Postoji nekoliko režima doziranja:

  1. Jedna injekcija - ovaj se režim često propisuje pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2.
  2. Višestruki režimi ubrizgavanja koriste se za dijabetes tipa 1.

Savremeni naučnici otkrili su da češće injekcije oponašaju gušteraču i povoljnije utiču na rad celog organizma. U tu svrhu stvorena je inzulinska pumpa.

Ovo je posebna pumpa u koju se ubacuje ampula sa kratkim insulinom. Od nje se mikroneudor pričvršćuje na kožu osobe. Pumpi se daje poseban program prema kojem se preparat insulina svake minute uđe pod kožu osobi.

Za vreme obroka osoba postavlja potrebne parametre, a pumpa će samostalno unijeti potrebnu dozu. Inzulinska pumpa je odlična alternativa kontinuiranim injekcijama. Uz to, sada postoje pumpe koje mogu izmjeriti šećer u krvi. Nažalost, sam uređaj i mjesečna potrošnja su skupi.

Država osigurava posebne olovke za ubrizgavanje za sve dijabetičare. Postoje jednokratne štrcaljke, odnosno nakon prestanka inzulina on se odbacuje i počinje nova. U olovkama za višekratnu upotrebu menja se uložak sa lekovima i olovka nastavlja da deluje.

Olovka za štrcaljku ima jednostavan mehanizam. Da biste ga započeli koristiti, morate umetnuti uložak inzulina u njega, staviti iglu i birati potrebnu dozu inzulina.

Olovke su za decu i odrasle. Razlika leži u činjenici da dečije olovke imaju korak insulina od 0,5 jedinica, dok odrasle osobe imaju 1 jedinicu.

Insulin treba čuvati na vratima hladnjaka. Ali šprica koju svakodnevno koristite u hladnjaku ne bi trebala ležati, jer hormon prehlade mijenja svojstva i izaziva razvoj lipodistrofije - česte komplikacije inzulinske terapije, u kojoj se na mjestima ubrizgavanja formiraju stožci.

U vrućoj sezoni, kao i u hladnim, šprice morate sakriti u poseban zamrzivač koji inzulin štiti od hipotermije i pregrijavanja.

Pravila primjene inzulina

Izvođenje same injekcije je jednostavno. Za kratki inzulin češće se koristi trbuh, a za dugi (baza) - rame, bedro ili zadnjica.

Lijek treba da uđe u potkožne masnoće. Uz pogrešno izvedenu injekciju moguć je razvoj lipodistrofije. Igla se umetne okomito na pregib kože.

Algoritam olovke za šprice:

  1. Operite ruke.
  2. Na pritisnom prstenu ručke nazovite 1 jedinicu koja se pušta u zrak.
  3. Doza se postavlja strogo prema receptu ljekara, promjena doze mora biti dogovorena s endokrinologom. Upisuje se potrebni broj jedinica, izrađuje se pregib kože. Važno je razumjeti da na početku bolesti čak i neznatno povećanje jedinica može postati smrtonosna doza. Zbog toga je često potrebno mjeriti šećer u krvi i voditi dnevnik samokontrole.
  4. Zatim morate pritisnuti bazu šprice i ubrizgati otopinu. Nakon primjene lijeka nabora se ne uklanja. Potrebno je izbrojati do 10 i tek nakon toga izvući iglu i otpustiti preklop.
  5. Ne možete ubrizgati mjesto s otvorenim ranama, osipom na koži, u području ožiljaka.
  6. Svaku novu injekciju treba izvesti na novom mjestu, odnosno zabranjeno je ubrizgavati na isto mjesto.

Video vodič o upotrebi olovke za šprice:

Ponekad pacijenti s dijabetesom tipa 2 moraju koristiti inzulinske šprice. Bočica otopine inzulina može sadržavati 1 ml od 40, 80 ili 100 jedinica. Ovisno o tome odabrana je potrebna štrcaljka.

Algoritam za unošenje insulinske šprice:

  1. Obrišite gumenu čep boce alkoholnom krpom. Sačekajte da se alkohol osuši. Stavite u štrcaljku potrebnu dozu inzulina iz bočice + 2 jedinice, stavite na kapu.
  2. Tretirajte mjesto uboda alkoholnom maramicom, pričekajte da se alkohol osuši.
  3. Skinite poklopac, pustite vazduh, brzo umetnite iglu pod uglom od 45 stepeni u sredinu potkožnog sloja masti po celoj dužini, s rezom.
  4. Oslobodite nabora i polako ubrizgavajte inzulin.
  5. Nakon uklanjanja igle, pričvrstite suhi pamučni tampon na mjesto ubrizgavanja.

Sposobnost izračunavanja doze inzulina i pravilno obavljanje injekcija osnova je za liječenje dijabetesa. Svaki pacijent to mora naučiti. Na početku bolesti, sve se čini vrlo komplicirano, ali proći će vrlo malo vremena, pa će se na stroju pojaviti izračun doze i sama primjena inzulina.

Pogledajte video: The Great Gildersleeve: Apartment Hunting Leroy Buys a Goat Marjorie's Wedding Gown (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar