Dijabetes melitus i njegovo liječenje

Rosinsulin je inzulinski lijek koji se koristi kod nekih oblika dijabetesa. Moramo odmah naglasiti da postoji više vrsta ovog lijeka:

  • Rosinsulin PKratki inzulin s pojavom efekta, nakon pola sata od trenutka primjene i njegovog maksimalnog razvoja unutar 1-3 sata. Ukupno trajanje akcije je do 8 sati,
  • Rosinsulin M mix"Prosečan" insulinkoji se sastoji od dvije faze (hemijski dobivena supstanca i proizvod genetskog inženjeringa, potpuno jednak ljudskom hormonu). Prvi znakovi djelovanja ovog lijeka pojavljuju se pola sata nakon primjene, maksimalan učinak pojavljuje se od četiri do dvanaest sati, a ukupno trajanje efekta je oko dan,
  • Rosinsulin C"Prosečan" insulinkoji se u potpunosti sastoji od inzulina-izofana dobivenog genetskim inženjeringom. Za razliku od mješavine Rosinsulin M, učinak ovog lijeka se razvija u roku od sat i pol i dostiže maksimum i traje - sve dok prethodni lijek,

Slični lijekovi potrebni su osobama čija je inzulinska akcija nedovoljna. To dovodi do povećanja koncentracije glukoze u krvi, kršenja njegove apsorpcije u tkivima, što je izuzetno opasno i može brzo narušiti zdravlje organizma. Pacijenti sa dijabetesom, razumejući složene mehanizme metabolizma glukoze, uče pravilno procenjivati ​​njihovo stanje (redovno vršeći merenja glukometrom) i koriste „duge“, „srednje“ ili „kratke“ insuline da bi ih ispravili.

Ovi lijekovi se koriste za:

  • Šećerna bolest ovisna o insulinu (tip I),
  • Dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II), kada je tijelo neosjetljivo na tabletne oblike hipoglikemijskih lijekova,
  • Dijabetička ketoacidoza i koma,
  • Dijabetes uzrokovan trudnoćom,
  • Kontrola šećera kod pacijenata kojima je potrebna hirurška intervencija, povrijeđeni, pate od akutne faze zarazne bolesti - u slučajevima kada je upotreba drugih hipoglikemijskih uzročnika nemoguća,

Oblici oslobađanja Rosinsulina - otopine i suspenzije za injekcije. Takvi lijekovi se primjenjuju supkutano (u rijetkim slučajevima, intravenski ili intramuskularno). Brzina asimilacije ovog lijeka također ovisi o mjestu ubrizgavanja - iskusni pacijenti znaju gdje je bolje ubrizgati inzulin u različitim situacijama. Važno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja kako bi se izbjegli patološki učinci na tkiva (lipodistrofija itd.).

Vrijeme primjene različitih lijekova je različito i veže se za unos hrane. Na primer, „kratki“ Rosinsulin P se daje petnaest do dvadeset minuta pre obroka. A „prosečni“ Rosinsulin C, koji se koristi jednom dnevno, obično se daje pola sata pre doručka. Svaki pacijent razvija vlastitu shemu za uporabu različitih inzulina, temeljenu na podacima glukometra o koncentraciji glukoze u krvi, karakteristikama njegove bolesti i načinu života.

Lijek je kontraindiciran u:

  • Netolerancija prema bilo kojoj komponenti
  • Hipoglikemija,

Trudnice i dojeće majke mogu i trebaju, ako je potrebno, koristiti inzulinske pripravke. Siguran je za fetus i novorođenče. Ali pacijentkinja mora stalno pratiti nivo šećera, jer metabolizam glukoze uveliko varira tokom trudnoće i nakon porođaja.

Nuspojave i predoziranje

Netolerancija na određene vrste inzulina može dovesti do alergijskih reakcija - od urtikarije, vrućice, nedostatka daha, pa sve do angioedema.

Također, moguć je razvoj hipoglikemije čiji su prvi znakovi blijeda, drhtaj, tjeskoba, palpitacije i tako dalje (pročitajte više u posebnom članku o ovom stanju). Da pogorša ovo stanje, povećanje broja anti-inzulinskih antitela u krvi može pogoršati.

Na početku liječenje može biti praćeno edemom i oštećenjem vida. Na mjestu ubrizgavanja mogući su crvenilo, oticanje, svrbež i uništavanje masnog tkiva (s čestim ubrizgavanjem u isto područje).

Predoziranje Rosinsulina dovodi do hipoglikemije i zahtijeva hitne mjere - od uzimanja samog šećera do pacijenta, do unošenja otopina glukoze i glukagona (uz gubitak svijesti).

Analozi su jeftiniji od Rosinsulina

Budući da Rosinsulin trenutno nije dostupan za prodaju, a izdaje se samo za besplatne recepte, u ljekarni ćete morati odabrati njegove analoge i, po mogućnosti, oni su jeftiniji. Na primjer, "kratki inzulin" su:

Od toga je najekonomičniji Actrapid.

Analozi "srednje" inzulina Rosinsulin S i M mix će biti:

Biosulin je ovdje najjeftinije mjesto.

Recenzije o Rosinsulin

Ovaj lijek je domaće proizvodnje - zbog toga se aktivno uvodi u sistem njege dijabetesa. Uključujući, upravo je ovaj lijek, često u ne-alternativnom obliku, propisan za besplatne recepte u klinikama. Naravno, to izaziva veliku zabrinutost za pacijente i njihovi pregledi Rosinsulina to jasno pokazuju:

- Moj lekar je odavno počeo da mi priča o Rosinsulinu, hvaleći ga. Ali odupirao sam se. Do sada su mi jednog dana direktno rekli da će sada biti propisan samo ovaj lijek. A sve strane se mogu kupiti o njihovom trošku. Nisu mi ostavili izbora. Hvala bogu, preboleo sam se normalno. Ali sada nema mira - stalno me čekaju nevolje.

- Već šest mjeseci kod Rosinsulina (prevedeno silom). Šećer je počeo skakati. Dok se prilagođava doza, ali ponekad nastane samo panika.

Neki pacijenti su se prilagodili ovom insulinu i čak ga hvale:

- Shvatio sam da većina problema dolazi iz straha i nepoverenja. Već skoro godinu dana ubrizgavam Rosinsulin i vidim da djeluje vrlo dobro.

- Odmah sam počeo ubrizgavati Rosinsulin u bolnicu. Šećer drži kako treba. Dakle, nemojte paničariti.

Glavni razlog nezadovoljstva dijabetičara je taj što je za njih uporaba jednog ili drugog inzulina ključ normalne egzistencije. Godinama pacijenti biraju lijekove, prilagođavaju liječenje, prilagođavaju se svom načinu života ... U ovoj situaciji prelazak (a često po narudžbi) na bilo koji drugi lijek sigurno je katastrofa. Čak i ako će ovaj alat biti prilično efikasan.

Drugi razlog je nedostatak povjerenja u domaće uvrede. Lijekovi koji su se ranije proizvodili u našoj zemlji bili su loše kvalitete i nisu mogli konkurirati, čak štoviše zamjenjuju uvezene lijekove.

Naravno, u idealnom slučaju bilo bi dobro da svaki pacijent primi „svoj“ inzulin - lijek koji mu najviše odgovara. Ali, nažalost, u trenutnoj situaciji to je nemoguće. Ipak, uvijek treba održavati optimizam i zdrav razum. Većina pacijenata je više puta mijenjala lijekove - ovdje su važni osobna kontrola šećera i pravovremeni medicinski savjeti. A vjerovatno je da će Rosinsulin dokazati svoju efikasnost.

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

QVikin "28. avgusta 2010. 21:57

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Chanterelle25 »29. avg 2010. 10:44

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Irina "29. avgusta 2010. 15:48

Chanterelle 25 je napisala: Irina

Mislite li da je lako pronaći bogatog muža u Ivanovu?
Ili posao sa dovoljno novca za inzulin i trakice?

da. definitivno nije oko Eve!

O dobijanju insulina. Dobija se registracijom. Već sam vam pričao o situaciji u Ivanovu. Ne poznajem nijednog dijabetičara mog doba koji bi kod nas dobio inzulin u bočicama. Obično to rade samo bake u bolnicama.

i da, sjećam se trenutne kad sam vam se vratio u pitanjima o LS-u. Mislim da ću se možda onda registrirati ovdje u Yvesu. Neću imati problema s registracijom ovdje.

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Irina "29. avgusta 2010. 15:53

QVikin je napisala: Irina
Inzulin vam je u datom trenutku došao gdje?
Nabavljam ih u regiji Sverdlovsk, jer tamo imam dozvolu boravka.

Da li je ovo zaliha o kojoj pišete dovedena iz Sverdlovske regije? I svih godina dok su studirali, vozili su se? Gde ćeš živeti?

da, ili je odvezla sebe ili oca - moji su roditelji tamo. i živeću ovde - za sada - ovde. samo se nisam registrirao ovdje - već sam pisao (gore), ali ako ih ovdje mogu normalno primiti, to znači da se ovdje moram vjerovatno registrirati. hmm, zanima me da li ce jednostavno biti MNOGIH problema ili puno njih?

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Elechka "29. avgust 2010. 23:09

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Irina "30. avgusta 2010. 14:04

Hvala, El !!

ohrabrujuća riječ je zbogom.

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Smijte se 28. juna 2011. 21:12

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

ECB Vladimir »29. jun 2011. 13:52

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Smijte se »29. jun 2011. 19:31

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

ECB Vladimir 30. juna 2011. 03:06

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

Smijte se 30. juna 2011. 07:44

Re: Prebaciti se na Rosinsulin ili ne?

ECB Vladimir 30. jun 2011. 10:36

Rosinsulin: recenzije o upotrebi inzulina, upute

Rosinsulin C se daje supkutano 1-2 puta dnevno, otprilike pola sata prije jela. Svako vreme treba menjati mesto ubrizgavanja.

U nekim slučajevima endokrinolog može pacijentu propisati intramuskularnu injekciju lijeka.

  • sa dijabetes melitusom tipa 1 i 2,
  • u fazi otpornosti na hipoglikemijske oralne lijekove,
  • s kombiniranim liječenjem (djelomična rezistencija na hipoglikemijske oralne lijekove),
  • sa mono - ili kombinovanom terapijom tokom hirurških intervencija,
  • s interkurentnim bolestima,
  • s dijabetesom kod trudnica, ako dijetalna terapija ne daje željeni učinak.

Doziranje i primjena

Suspenzija za potkožno ubrizgavanje. Kontraindikacije su hipoglikemija, preosjetljivost.

Rosinsulin C se daje supkutano 1-2 puta dnevno, otprilike pola sata prije jela. Svako vreme treba menjati mesto ubrizgavanja. U nekim slučajevima endokrinolog može pacijentu propisati intramuskularnu injekciju lijeka.

Obratite pažnju! Intravenska primjena inzulina srednjeg trajanja je zabranjena! U svakom pojedinačnom slučaju liječnik pojedinačno odabire dozu, koja može ovisiti o karakteristikama tijeka bolesti i sadržaju šećera u krvi i urinu.

Uobičajena doza je 8-24 IU, koja se daje 1 put dnevno, za to možete koristiti inzulinske šprice sa iglom koja se može ukloniti.
U djece i odraslih s visokom osjetljivošću na hormon, doza se može smanjiti na 8 IU dnevno, i obrnuto, bolesnicima sa smanjenom osjetljivošću - povećanom do 24 IU dnevno ili više.

Ako dnevna doza lijeka prelazi 0,6 IU / kg, daje se 2 puta dnevno na različitim mjestima. Ako se lijek daje u količini od 100 IJ dnevno ili više, pacijenta treba hospitalizirati u bolnici. Promjena jednog inzulina na drugi mora biti provedena pod budnom pažnjom ljekara.

Farmakokinetika

Lijek se odnosi na srednje dugotrajne insuline, na koje se usmjerava:

  1. za smanjenje glukoze u krvi
  2. povećati apsorpciju glukoze u tkivima,
  3. da bi se poboljšala glikogenogeneza i lipogeneza,
  4. da smanji brzinu izlučivanja glukoze u jetri,
  5. za sintezu proteina.

Nuspojave

  • angioedem,
  • kratkoća daha
  • urtikarija
  • pad krvnog pritiska,
  • groznica.

  1. pojačano znojenje,
  2. blijeda koža,
  3. glad
  4. otkucaji srca
  5. anksioznost
  6. znojenje
  7. uzbuđenje
  8. drhtavica
  9. parestezija u ustima,
  10. pospanost
  11. depresivno raspoloženje
  12. neobično ponašanje
  13. razdražljivost
  14. nesigurnost pokreta
  15. strah
  16. oštećenje govora i vida,
  17. nesanica
  18. glavobolja.

Uz propuštenu injekciju, mala doza, u pozadini infekcije ili vrućice, ako se ne poštuje dijeta, može se razviti dijabetička acidoza i hiperglikemija:

  • smanjen apetit
  • žeđ
  • pospanost
  • hiperemija lica,
  • oslabljena svijest do kome,
  • prolazno oštećenje vida na početku terapije.

Posebne preporuke

Prije nego što prikupite lijek iz bočice, provjerite je li otopina prozirna. Ako se u preparatu primijeti sediment ili zamućenost, tada se on ne može koristiti.

Temperatura rastvora za primenu treba da odgovara sobnoj temperaturi.

Važno! Ako pacijent ima zarazne bolesti, poremećaje štitne žlijezde, hipopituitarizam, Addisonovu bolest, hronično zatajenje bubrega, kao i za osobe starije od 65 godina, potrebno je prilagoditi dozu inzulina.

Uzroci hipoglikemije mogu biti:

  1. Zamena leka.
  2. Predoziranje
  3. Preskakanje obroka.
  4. Bolesti koje smanjuju potrebu za lijekom.
  5. Povraćanje, proliv.
  6. Hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde.
  7. Fizički stres.
  8. Promenite područje ubrizgavanja.
  9. Interakcija s drugim lijekovima.

Prilikom prelaska pacijenta s životinjskog inzulina na ljudski inzulin moguće je smanjenje koncentracije šećera u krvi.

Opis djelovanja lijeka Rosinsulin P

Rosinsulin P se odnosi na lekove sa kratkim hipoglikemijskim efektom. U kombinaciji s receptorom vanjske membrane, otopina tvori kompleks receptora inzulina. Ovaj kompleks:

  • povećava sintezu cikličkog adenozin monofosfata u jetri i masnim ćelijama,
  • stimulira unutarćelijske procese (piruvat kinaze, heksokinaze, sinteze glikogena i druge).

Do smanjenja koncentracije šećera u krvi dolazi zbog:

  1. povećati intracelularni transport,
  2. stimulacija glikogenogeneze, lipogeneza,
  3. sinteza proteina
  4. povećanje apsorpcije lijeka tkivima,
  5. smanjenje razgradnje glikogena (zbog smanjenja proizvodnje glukoze u jetri).

Nakon potkožnog davanja, učinak lijeka se javlja u 20-30 minuta. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 1-3 sata, a nastavak djelovanja ovisi o mjestu i načinu primjene, dozi i individualnim karakteristikama pacijenta.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar